На българския олимпиец ту му млякото горещо, ту пък друго нещо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6737302 www.24chasa.bg

Добрите моменти в ПьонгЧанг останаха на заден план заради неудачите

Преди 30 години в Сеул България печели повече титли от всяка една олимпиада в историята си. Днес след олимпиадата в ПьонгЧанг доброто е прекалено малко на фона на неудачите.

Не че очакванията бяха големи. Имахме две звезди - Александра Жекова и Радослав Янков. Едната потвърди реномето си, другата пропусна. Не е болка за умиране. Очаквахме добро представяне от биатлона, но за втора поредна олимпиада станахме за смях.

Едно от обясненията бе, че момчетата били прекалено натоварени от очакванията. Ами ако ги няма тези очаквания, защо са тръгнали на олимпиада? Да бяха стартирали на републиканското, там няма кой да ги бие. Да се оправдаеш по този начин, е, меко казано, неловко. За пореден път се видя какъв хаос сме в този спорт, особено при мъжете. Защото в щафетата момичетата поне си направиха рекордно ниска разлика от първия. И никой няма право да им се сърди.

Единствено състезателите от българския отбор преминаваха през миксзоната, облечени кой с каквото е намерил. Все едно нямаме екипировка. А този път обаче имахме, и то доста красива. Българите изглеждаха като извадени от каталог.

Само ние бяхме с двама треньори на рогатката при стрелбата. И ако Николай Захаров бе привлечен преди 20 г. като наставник по стрелба, то при сватбарското гърмене на мъжете въпросът е дали въобще знае вече за какво става въпрос.

В отбора един беше на една страна, друг - на друга, сякаш се сърдеха за нещо. Както в едновремешното детско стихотворение “Ту му млякото горещо, ту пък друго нещо”.

Като има толкова голямо психическо напрежение, ми нека отидат на психолог или да бяха взели такъв в ПьонгЧанг. Но за българския треньор тази тема е табу. Защото у нас всеки, който ходи при такъв специалист, е луд според възприятията на хората. Да, но след като изпуснаха най-сигурната си титла в Сочи - тази в женския хокей, американците включиха към отбора т.нар. ментален треньор. Четири години работа и в Корея нямаше кой да ги спре. Зад океана отдавна знаят, че в професионалния спорт всичко трябва да ти е наред, особено в главата. Защото дори на железни момчета като Радо Янков напрежението понякога им идва в повече. И все пак не трябва да забравяме, че в Корея той си беше на практика дебютант, защото в Сочи бе пришит към делегацията в последния момент.

България имаше своите добри моменти на игрите.

Александра Жекова отново доказа класата си. На мнозина им се искаше да торпилира някого във финала, както Мойоли я лиши от медал в Сочи, но не се получи.

Владимир Зографски, който се е учил да скача със завой във въздуха, на малката шанца

надви всички

състезатели от Австрия -

където във всяко село има трамплин.

Алберт Попов направи най-доброто ни класиране на гигантски слалом от Петър Попангелов насам, като във втория манш бе на секунда и половина от шампиона Хиршер.

Веселин Цинзов изпревари 86 човека в ски бягането. В този спорт последната лицензирана писта у нас бе използвана от горското стопанство на Витоша за складиране на трупи при санитарна сеч. И след Цинзов завършиха хора от държави, където се раждат с писалки на краката.

Женският ни отбор в биатлона, както споменах, също даде всичко от себе си.

Всъщност това бе очакването на всички от олимпиадата.

Да видят желание

за битка у българите

За съжаление много малко го показаха. След Рио написах, че управлението на формата е тъмна Индия за родните треньори. ПьонгЧанг просто го доказа. Не може на олимпиада да правиш най-слабото си класиране. Точка. Останалото е само мрънкане. Всички се чудят как Швеция направи биатлон толкова бързо. Ами с треньора на Русия отпреди 4 години, който очевидно е наясно тъкмо с управлението на върховата форма.

Защото когато имаш огън в очите, хората ти прощават. И забравят, че за зимните спортове няма никакви условия за тренировки. Че нямаме пързалки, шанци. Че пистите ни са толкова малко, че по дължина сме на нивото на френско село от западащ зимен курорт. Докато ние си играем, те строят. А представяте ли си, ако някой роден курорт спре една от пистите си през сезона, за да тренират детски отбори, как олелията ще е до небесата.

Да, зимните спортове са скъпи и трудни.

Заради това сме

успявали с инат. Чист,

български, злобен хъс

Такъв, който използваме, когато плюем по спортистите си. Защото ние сме доста по-успели от тях на дивана, но те са туристи. Точка.

Хъсът, с който Петър Попангелов ставаше всяка сутрин в 4 часа, за да тренира и да не пречи на туристите. С този, който Жени Раданова кривеше плазовете на кънките за фигурно пързаляне, за да тренира шорттрек в дупките на леда на "Славия". Този, с който Катя Дафовска грабна един от чифтовете ски и тръгна към златото.

Точно това липсваше у мнозина в родната делегация в Корея. От което най-много боли.

Иначе както се и очакваше домакините направиха перфектни игри. С толкова малко пропуски че не си заслужава да се споменават. Защото и след 30 години участниците на игрите в Сеул си спомнят за тях. Така ще бъде и с тези в ПьонгЧанг.

И накрая. Олимпиадата в ПьонгЧанг показа истинската стойност на спорта. Заради нея бе

решена най-сериозната

ядрена криза в

последните години

Направен бе сборен отбор на Корея. И накрая Ким Ун Нам обяви, че е готов да седне да преговаря със САЩ, държавата, която заплаши да унищожи.

И на този фон българското участие бе само от спортния министър, чиято работа е да следи нещата. Защо някой не го последва, въпреки поканите от страна на домакините никой не разбра. А както той се срещна с главата на световния спорт Томас Бах, така и някой друг можеше да направи сериозна среща. Защото корейците не забравят кой и как е проявил уважение. Това е в кръвта им. Все пак става въпрос за една от най-силните икономики на планетата.

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар