Гинка Върбакова: В сделката за ЧЕЗ няма офшорки, цялото финансиране ще е публично

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6737407 www.24chasa.bg
Гинка Върбакова

     

Когато приключи сделката, името на банката ще бъде публично. Не е швейцарска, казва собственичката на "Инерком България"

Още акценти

Промяната в собствеността по никакъв начин няма да доведе до сътресения за потребителите. Те няма да усетят, че има нов собственик

Не съм се срещала никога с Бойко Борисов, не познавам и Делян Пеевски. Не искам да имам нищо общо с политици

 

- Най-после се показвате, г-жо Върбакова. Защо толкова време ви нямаше? В сделка сте за един от най-големите бизнеси в България, пък не се показвахте.

- Ние сме в сделката повече от година. И това беше писано многократно в медиите, така че не сме нова компания, не се появяваме изведнъж. Още в началото на преговорния процес имахме подписан договор за конфиденциалност и нямахме право да обсъждаме каквато и да е информация във връзка с преговорите, а след това с подписването на договора.

Така че затова ни нямаше. Когато беше най-големият интерес към нас, ние не бяхме в България, бяхме в Прага. Прибрахме се в събота на обяд, днес е понеделник и давам интервю. В интерес на истината не искам да бъда медийна личност.

- Интересът към вас е голям, защото сте една средна фирма с 22 мегавата фотоволтаици, но се наемате да управлявате бизнес за 1,8 млрд. лв. на година и 3 млн. клиенти. Как става това?

- Веднага обяснявам. В тези случаи се използват компании, специално създадени за целта. “Инерком България” е създадена точно с тази цел.

- Да, тя е регистрирана преди 1 година, “24 часа” го провери и написа.

- Точно така.

Ако сделката бъде финализирана, на сметките за ток ще е логото на компанията.
Ако сделката бъде финализирана, на сметките за ток ще е логото на компанията. СНИМКА: Пиер Петров

С капитал 50 000 лв.,

защото е акционерно

дружество. Ако беше ООД

или ЕООД, можеше

да е с капитал 2 лева

Няма ограничения от закона за тези неща. Зад това дружество стоят нашите компании. При покупката на активите на ЧЕЗ това дружество ще заложи акциите си, за да гарантира сделката. Реално това е нормална сделка. Всяка една подобна сделка става по един начин - с привлечено финансиране от банкова институция.

- За каква сума е сделката? Неофициално се говори - между 300 и 320 млн. евро. Лансира се и цифрата от 348 млн. евро. Кое е вярното?

- Нямам право да го коментирам. Имаме подписани договори за конфиденциалност с големи неустойки и нямаме право да коментираме каквото и да било. Такива договори са подписани и с банковите институции, с които говорим, и с продавача.

- Финансирането от консорциум на банки ли е, или как?

- Това е голяма международна банка.

- Швейцарска банка ли е?

- Не, не е. Но ви уверявам, че в момента на приключване на сделката това ще бъде публична информация. Цялото финансиране ще бъде публично.

- Ако залагате акции, то залогът и финансирането ще бъдат вписани в Търговския регистър.

- Точно така, ще бъде напълно публична информация, всичко това ще излезе и ще бъде видно за всички. Но няма как да го кажем в този момент.

- Колко източника на финансиране на сделката има?

- Нямам право да говоря.

- Да ви прочета какво пишат чешки медии. Че един от източниците на финансиране са офшорни компании.

- Няма офшорни компании в сделката.

- От няколко дни експерти говорят за компании, регистрирани на Каймановите острови, на Бахамите. Има ли нещо такова?

- Не, не. Няма офшорни компании. Всичко ще бъде чисто, прозрачно. Изчакайте и ще го видите. В Търговския регистър информацията ще бъде публична, всеки ще може да види.

- Има ли в сделката фирма Score Traаe, на която съсобственик е руско-грузинският бизнесмен Паата Зурабиевич Гамгонеишвили, както заяви у нас директорът на чешките “Лидове новини”?

- Повтарям - няма офшорни компании в сделката. Всичко ще бъде публично и прозрачно. Дайте ни малко време да си завършим финансирането. Много е сложен процесът по завършване на едно такова финансиране. Сами разбирате, не става въпрос за милион или два, а това са много, стотици милиони, които ние трябва да гарантираме, банките трябва да бъдат сигурни. Няма нищо, което да не е публично.

Цялата сделка ще е ясна от

самото начало до края си

- Казвате, че зад гърба си имате компании със 100 млн. лв. активи. Тези компании обаче не са свързани с тази сделка.

- Нашите компании стоят зад нея. Няма как компания на 1 г. да бъде одобрена, ясно е, че зад нея стоят нашите компании със своите активи, капацитет, с всичко, което сме доказали до момента. Да, не сме известни на широката публика, но ние никога не сме искали да сме известни. Ние правим бизнес. Не познавам политици, не искам да се познавам с политици.

- Е, поне един политик познавате и станахте причина да си подаде оставката - Теменужка Петкова.

- Искам само да кажа, че аз я познавам от 20 години. Една случайна среща и едно искрено приятелство. Нито аз преди 20 г. съм се занимавала с енергетика, нито тя. Никой не е предполагал, че ще бъде министър на енергетиката, тя е одитор по професия. И в един момент всеки си поема неговия път. Това, че имам познанство с някого, не виждам какъв конфликт на интереси е.

Още повече че в последните години не сме имали близък контакт поради това, че тя е страшно етичен и лоялен човек. Не знам с какви впечатления сте от нея, но явно не можахме да я оценим.

Това е министърът,

който направи най-много

за енергетиката, тя

стабилизира сектора

Аз съм в този сектор от 10 г. и сме минали през бури, които не вярвахме, че ще приключат. В момента енергетиката е страшно стабилен сектор, един от най-сигурните. И най-успешен.

- Вярно ли е, че живеете на един етаж? И това се написа...

- Не живеем на един етаж, нито в една сграда.

- Когато една медия писа, че ви е кума, ние попитахме министър Петкова. Тя каза - не, не съм кума, но тя честно и открито потвърди, че се познавате.

- Това е истината. Много я уважавам, страхотен експерт е. Не искам да ѝ бъда адвокат, но ми е много мъчно, че станахме причина за нейната оставка. Тя наистина вършеше работа.

- Казвате, че не сте имали контакти в последните години?

- Ние почти изцяло сме насочени в частния бизнес. Нямаме много досег с държавата.

- Отсега нататък ще имате много досег с държавата.

- Да, поехме един бизнес, който е строго регулиран от държавата, което трябва да даде сигурност на потребителите. Ние купуваме едни компании с целия им капацитет, с целия им мениджърски екип, със специалистите и с хората, които работят в тях. Ние ще ги използваме, а като собственик единствено ще даваме рамката на развитие, ще следим за стабилността и ефективността им. Но оперативният мениджмънт, оперативното управление ще продължи да се изпълнява от хората, които са и в момента. Промяната в собствеността по никакъв начин няма да доведе до сътресения за потребителите. Те няма да усетят, че има нов собственик. Ние можем да работим само за подобряване и надграждане на ефективността на компанията. И още веднъж повтарям - държавата има много лостове, по които да ни контролира и да проверява дали спазваме процедурите, дали спазваме законите, дали изпълняваме инвестиционните си програми. И ако не ги спазваме, ако има някакви сътресения, даже и най-малките, тя има лостове, с които да реагира.

- Председател на борда ви е човек, който е бил в ЧЕЗ. Случайно ли е?

- Да, това е Милена Стоева, много добър професионалист. Дълги години е работила за ЧЕЗ, след това е била на свободна практика и е била вътрешен одитор към КЕВР.

- Премиерът Бойко Борисов от няколко дни говори за тази сделка, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви - няма да дадем на Гинка държавата. Как ще коментирате?

- Много е обидно.

Много е обидно

говоренето на малко име

и превръщането на

името ми в нарицателно

Пак повтарям, ние сме в тази сделка повече от година. И това е известно. Ако някой е имал въпроси за някой от кандидатите, е могъл през цялото време да дойде, да поиска среща, да види кои сме. Говоря за държавни институции и за политически лица. Щяхме да се отзовем. Искам да кажа, че това е една частна сделка.

- Е, единият субект - ЧЕЗ, е държавен, нали?

- Да, така е, сделката е частна, но собственик на ЧЕЗ е чешката държава, извършва се по чешкото право, по чешкото законодателство и всички преговори течаха в Прага.

- Какво ли не чух, откакто тече сделката! Че вие може би олицетворявате българо-чешки бизнес интереси.

- Не. Аз съм крайният собственик. Не зная по какъв друг начин да го кажа. Вижда се в Търговския регистър. След 5 години, ако искате, ще направим интервю, да видим дали аз съм крайният собственик, или не.

- Тези дни опозицията намеси едва ли не и премиера Бойко Борисов.

- Не съм се срещала никога с него. Казвайте имена на бизнесмени и аз ще ви отговарям.

- Едното е на обичайния заподозрян Делян Пеевски.

- Не се познавам, не съм се срещала с него.

- Финансиране от ПИБ?

- Няма финансиране от ПИБ, казах - международна банка.

- Финансиране на гаранцията от “УниКредит”?

- Конфиденциална информация, нямам право да коментирам.

- Контакти с чешки милиардери като Зденек Земек?

- В момента нямаме контакти с него. Г-н Зденек Земек го познавам отпреди 10 г. Тогава той повярва в нас, застана зад нас и ни помогна с изграждането на соларните ни централи. Със свои активи той застана зад инвестиционни кредити, които ни отпусна словашката банка. Ние ги върнахме и г-н Земек излезе от нашата компания. Той ни помогна с финансирането и с гаранции за финансирането. Пак повтарям - аз съм крайният собственик. Никой не ми вярва, колкото и да го повтарям. Каква е причината да не се вярва, че една компания с активи около 100 млн. лв. може да участва в сделката.

- Разбирате свободния пазар, електроразпределението, регулациите?

- Да. Не съм тесен специалист, но разбирам от тази сфера. Имаме идеите за развитието на компанията. Може би трябва да ми дадете време да се докажа.

- Разбирате ли, че е трудно да се повярва, че една фирма с 22 мегавата фотоволтаици придобива такъв бизнес?

- Ние купуваме една готова компания, с хората, с мениджмънта, с всичко, бизнес, строго регулиран от държавата, който трябва да продължим успешно да управляваме, надграждайки постигнатото от ЧЕЗ. Нали не предполагате, че ЧЕЗ, зад която стои чешката държава,

ще поеме репутационния

риск да избере компания,

която не би могла да

заплати цената или да

управлява този бизнес?

Явно сме доказали, че можем да го управляваме и имаме възможността да го платим.

- А какво ще стане със заема на ЧЕЗ от ЕБВР от 116 млн. евро?

- По договора за конфиденциалност не мога да го коментирам.

- Не намесиха ли във връзка с този заем Българската банка за развитие, че тя ще го рефинансира?

- Намесиха я, но тя излезе с официална позиция, че няма нищо общо с нас. Тя го отрече. Добре, и аз ще го отрека.

- Влязоха ли ДАНС на проверка при вас?

- Не. Все още не сме информирани по официален ред, но сме готови за всички проверки.

- Вместо ЧЕЗ какво ще бъде името на компаниите, които купихте?

- “Инерком” ще се казват. Това е едно хубаво име, означава иновативна енергийна компания.

- Това ли ще пише на сметките за ток?

- Да.

  • Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Искаме или не, все повече ежедневни дейности се пренасят онлайн. От срещите и разговорите, през сделки и разплащания, учене и работа. Трендът се развиваше и преди пандемията, но тя даде силен тласък на преминаването на живота в “хибриден” режим. Няма как човек да се изолира от все по-разширяващата се вселена на безжичните мрежи, приложенията