Веселин Вачков: ЧЕЗ води арбитражно дело срещу България. Няма да са лесни преговорите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6746980 www.24chasa.bg
Веселин Вачков, директор на “Лидове новини”

Вече има сключена сделка, която ще трябва да се развали, да се направи нова и по някакъв начин ЧЕЗ да бъде убедена, че има смисъл от такова участие, казва  директорът на “Лидове новини”

Всичко, което трябва да знаете за:

-н Вачков, от “Инерком” съобщиха, че тази седмица в Прага българската компания ще има преговори с “ЧЕЗ Груп”. Ще се преговаря държавата да влезе в сделката. Как преценявате това намерение на държавата да придобие контролен дял?

- Никак няма да е лесно, защото вече има сключена сделка, която ще трябва да се развали, да се направи нова и трябва по някакъв начин ЧЕЗ да бъде убедена, че има смисъл от такова участие.

Доколкото знам, това вече се появи в българските медии - в подписания договор между ЧЕЗ и “Инерком” има условие новият купувач

няколко години

да не продава

- Това го съобщи собственичката на “Инерком” г-жа Гинка Върбакова на заседанието в парламента.

- Най-важният проблем е, че ЧЕЗ води арбитражно дело срещу България, а би трябвало да преговаря за продажба на активите си със страната, с която води арбитраж. Не съм сигурен, че това ще стане толкова лесно.

- Но поне има съобщение, че са се съгласили на преговори, вярно с “Инерком”.

- Те най-малко ще се информират какво да очакват, защото досега са преведени само 5 млн. евро гаранция, така че се интересуват дали ще получат парите.

- Вашата медия първа извади притеснителни данни за източниците на кредитиране.

- Всъщност първите информации за това накъде отива сделката се появиха в българските медии. Ако не се лъжа, и във вашата още през декември 2017 г.

- “24 часа” цяла година следи сделката.

- Импулсът да се занимаваме с тази тема дойде след публикации в България. Информацията, че най-вероятният купувач ще е “Инерком”, е поне от два месеца. И донякъде беше изненадваща за нас в Прага, особено за колегите, които не познават българската действителност, тази голяма политизация. Тук нещата са възприемани по-скоро от икономическа гледна точка.

- Чешката държава да си прибере парите?

- И така може да се каже. Тук с темата се занимават по-скоро икономическите медии от гледна точка на това дали цялото приключение на ЧЕЗ в България ще бъде изгодно за фирмата и за държавата.

- Приключението в България не е ли повече от успешно за ЧЕЗ?

- Да, казват, че сделката е на такава цена, че е над това, което те са имали като оценки колко струва.

- Казахте по БНР, че офшорни компании прозират по информацията от надзорния съвет - тези компании Score Trade и Global Victory Trust, както и руско-грузинска следа с Паата Гамгонеишвили.

- Поне досега от това, което излиза от българските медии, и това, което дори каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция, информациите ни се потвърждават. В петък в печатното издание на вестника ми имаше и реакция на генералния директор на ЧЕЗ, в която той обяснява тяхната гледна точка и освен други неща споменава, че те са имали информация за тези офшорни фирми, но това е сравнително често явление

при сделки в

Източна Европа

(В полемика с вестника главният изпълнителен директор на “ЧЕЗ Груп” Даниел Бенеш съобщава, че Групата на ЧЕЗ е идентифицирала източника на финансиране за сделката, както изисква законодателството за борба с прането на пари. Поръчала е външен одит на KPMG за оценка на прозрачността на процеса на продажба и финансиране. Възложила е на три външни компании оценка на офертите (KPMG, Deloitte и Patria), които потвърдили печелившата оферта. Към момента на подписване на договора, 23 февруари, “Инерком” е представила неотменима и безусловна банкова гаранция от 5 млн. евро. Бенеш съобщава, че в ЧЕЗ са знаели, че 50% от дяловете в Score Trade са на Паата Гамгонеишвили, която допринася за финансирането, но не е видяла причина да се откаже от най-добрата оферта. - б.а.)

- Ако нещо подобно се беше случило в Чехия, като знаем, че ЧЕЗ си изкупи от чужди фирми електроразпределителни компании, как щеше да реагира обществеността?

- Много трудно ми е да отгатна, тук все още има чужди инвеститори в електроразпределението, но може би разликата е, че за българите

цената на тока и

на отоплението

е относително по-висока, измерена през доходите им. Оттам е и по-голямата чувствителност. В Чехия цената на тока е чувствителна тема, но никога не е политизирана по този начин.

- ЧЕЗ за втори път предизвиква политически трусове у нас, какъв е коментарът ви?

- Не мога да спекулирам, сигурно има информации, които не са публични. Но това, че има някаква конспирация, ми се струва трудно за вярване.

- Не е ли странно, че другите две електроразпределителни компании - “Енерго-Про” и ЕВН, правят бизнес в България, а държавната ЧЕЗ напуска?

- Не съм информиран за техните намерения, но може би ЧЕЗ имаше нещастието да купи бизнес с клиенти в София. И конфликтите му с регулаторите бяха най-големи. Може би това е от основните причини да излезе от страната.

- Чешките инвестиции в България не са на дребно, а за значителен бизнес. Наскоро г-н Петер Келнер купи Нова телевизия, преди това “Карловарски минерални води” влязоха в България и взеха бизнеса на “Пепси”. Чешкият интерес към България не е секнал.

- Според мен това са периоди, или по-скоро вълни на смяна на собствеността. В предишните години инвеститорите бяха предимно от Западна Европа. Те завъртяха капитала си в България, в един момент са преценили, че е време да излязат и да инвестират другаде. И когато се предлагат тези фирми за продажба, естествено е потенциалните купувачи да бъдат от Източна Европа, тъй като там се натрупа сериозен капитал. В Чехия...

- Доста милиардери имате.

- Точно така, има доста милиардери, има хора, които разполагат с много сериозни средства, инвестират дори в западноевропейски фирми. Така че донякъде е логично. Не виждам пряка връзка между това, което сега се случва с продажбата на активите на ЧЕЗ, и другите чешки инвестиции. Продажбата на ЧЕЗ е от предната вълна и сега тя иска да излезе. Тези, които идват сега в България, са от следващата вълна.

- Шефът на агенцията за инвестиции в България каза, че чешки фирми в автомобилостроенето проучват за вложения у нас. Излиза, че заминаването на ЧЕЗ не е сигнал за отдръпване?

- Добрите икономически отношения между България и Чехия са на повече от 100 години. Много жалко, че покрай ЧЕЗ възникнаха такива отрицателни емоции, но това, че между двете държави има обмен на капитал, е много добре.

- Може ли да прогнозирате какво ще се случи при новия кръг преговори?

- Трудно е да прогнозирам. Ние с полуотворена уста следяхме колко се политизира сделката в България.

- И премиерът Бабиш каза, че е шокиран.

- Да. Колко емоции изригнаха, а когато има емоции, разумът остава на заден план. И тогава е трудно да се прогнозира.

CV:

Роден е на 2 октомври 1968 г. в Дряново

Завършва основно и средно образование в Шумен

От 1988 г. живее в Прага.

Завършва английска, чешка и славянска филология в Карловия университет (магистърска степен)

През 1995-1996 г. е на специализация по лингвистика в Оксфордския университет

Сътрудничи на Би Би Си, на редица чешки и български медии

През 1997 г. постъпва на работа във вестник “Лидове новини”

През 2000 г. става негов главен редактор, а от ноември 2013 г. е директор на “Лидове новини”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    Най-после! Брюксел и Лондон постигнаха сделка за Брекзит, което дава надежда, че задаващият се хаос с излизането на Великобритания от ЕС може да бъде овладян и поставен в разумни граници и за двете преговарящи страни. И шефът на Европейската комисия Юнкер се зарадва от новината, възторжен е и премиерът Борис Джонсън
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,