Законът за правото на неизбежна отбрана е великолепен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6747969 www.24chasa.bg
Марин Марковски - адвокат

Когато крадец влезе в дома ти, имаш право да да го убиеш, защото е влязъл, дори и да не те е нападнал

Всеки човек има право да се защити от нападения и опасни атаки. Всяко човешко същество има право да защити и близките си, когато срещу тях има нападение или агресия. В конституцията се казва, че държавата гарантира на хората, че ще бъдат защитени честта, достойнството и имотът им. Тази гаранция е и добрият закон. Трябва да се каже ясно, че законът, който определя правото на хората да се защитават в България, е великолепен.

Ако има правило, че животът и практиката са критерии за истината, този закон е пример за това. Всеки в действащия наказателен закон има право да се отбранява, когато срещу него има противоправни нападения. Когато някой скача срещу теб, твой близък или срещу гражданин на улицата, ти имаш право да му причиниш вреда. Това е същността на неизбежната отбрана. Нападнатият причинява вреда на нападателя и той се освобождава от наказателна отговорност независимо от това, че му причинява вреда, тъй като спасява себе си. Каква е практиката на българския съд по този въпрос? Утвърдена, категорична, непрекъсната. Тя е свързана с разпоредбата на чл. 12 от Наказателния кодекс, където се казва, че не е общественоопасно деянието, извършено при неизбежна отбрана.

Правото на неизбежна

отбрана е свещено

На практика какво значи това? Някой, ако ме нападне, имам право да го увредя. Ако той тръгне с нож срещу мен, имам право да го гръмна с пистолет. Не е необходимо нападнатият да отвръща със същото оръжие и по същия начин. Ако някой тръгне с остър нож срещу теб, ти не може да търсиш нож да му отговориш по същия начин. Ти хващаш най-близкото желязо и го удряш по главата. Дори практиката на съда, която е утвърдена с решения, които не си противоречат, казва, че имаш право на неизбежна отбрана и да защитиш себе си, дори когато опасността предстои. Т.е. този, който тръгне с нож срещу теб, ти имаш право да го удариш по главата с желязо, преди той да те удари. Ти не може да го чакаш да те наръга и тогава да го удариш по главата. Затова и практиката на съда, и текстът на закона са съобразени с нуждите на защитата.

Когато някой влезе в дома ти да краде, ти имаш право да стреляш по него, да го убиеш, защото е влязъл, дори и да не ти е посегнал. Т.е. със самия факт на влизането и започването на престъплението - например кражба, ти имаш право на неизбежна отбрана. Затова и д-р Иван Димитров от Пловдив изобщо не трябва да е арестуван. Това, че прокуратурата го задържа, е прокурорска грешка. Тя не може да прикрие ясния текст на закона, че ти имаш право да се отбраняваш, когато те нападнат вкъщи.

Кога има превишаване пределите на неизбежна отбрана? Не може, когато става дума за нападение и насреща има отбранително деяние, ти да измериш в детайли дадено действие или постъпка. Ако пийнал абитуриент или младеж на 16-17 г., който залита и няма кондиция, тръгне да те удря, ти не можеш да го гръмнеш, тъй като неговото нападение не е толкова опасно. Може обаче да го удариш, може да го блъснеш, като не можеш да премериш твоето отбранително деяние да е точно същото като нападателното, но трябва да съответства. Затова законът казва,

когато отбранителното

деяние явно превишава

нападателното,

тогава се носи наказателна отговорност. В закона пише, че когато отбранителното деяние превиши пределите на неизбежната отбрана по начин, много по-груб от нападението, има наказание. Но законът наказва много леко! Текстът за превишаване пределите на неизбежната отбрана предвижда до 5 г. затвор. И законът дава изключителна привилегия на този, който се отбранява. Така че искането да се промени законът, е много глупаво, опасно и притеснително.

Имал съм в практиката си много дела, по които съм се позовавал на неизбежната отбрана и съдът е оправдавал клиентите ми. Един от случаите е на Тотю Гиндузов от с. Трудовец, разстрелял двама души, които го бяха нападнали да го пребиват. Там ситуацията бе следната: единият нападател е с бухалка, другият събаря Гиндузов на земята и почват да го ритат. Гиндузов вади пистолет и прострелва двамата, като куршумът, който е отправен към единия, минава през ръката му и чупи дръжката на бухалката. За съдията е ясно, че нападателят е вдигнал тази бухалка да счупи главата на Гиндузов. Всички съдебни инстанции потвърдиха невинността му.

Върховният касационен съд казва и нещо друго. Този, който е нападнат, не е длъжен да бяга, той може да се съпротивлява. Т.е.

законът и българските

съдии уважават не само

правото да защитиш

здравето си,

това на на близките си и имота си, но дават възможност и да запазиш достойнството си. Законът не е свещена крава, която никога да не се пипа, но когато е направен много добре, той просто заслужава уважение и не бива да се превръща в някакво политическо флагче. Защото законът е един за всички! Много е тъжно, че депутатите губят много време в декларации и политически спорове. Разбира се, това е част от политическия живот, но по-важното е да се напишат правилата и те да са мъдри, а когато ги има, не трябва да се пипат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.