Мащеха ли е държавата и каква е главната поука от случая “Гинка”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6747985 www.24chasa.bg

Ефективното управление на държавната

собственост е много важно

Каква е главната поука от случая “Гинка”? Че клишето, че всичко трябва да се приватизира, е тъпо и добре управляваната държавна собственост понякога не е по-лоша.

Това се вижда от историята на ЧЕЗ. Чешкото енерго, което е превърнато в еднолично акционерно дружество, собственост на Чешката република, се управлява от мениджърски екип в най-добрите традиции на корпоративния капитализъм. То е нормален пазарен субект, който трупа печалби за своите акционери, инвестира в чужбина и дори участва в приватизационния процес в България. Ако не беше случаят “Гинка”, никой нямяше да разбере, че тази фирма е всъщност на Чешката република. Ако у нас държавните фирми бяха превърнати в корпорации, в които мениджмънтът е по-важен от акционерите, голяма част от проблемите ни щяха да бъдат избегнати.

Същността на успешния американски капитализъм е, че мениджмънтът е пряко ангажиран. Благодарение на акционерните дружества некомпетентните акционери не се бъркат и всъщност добре квалифицираните управители имат крайната дума, което е меритокрация - дава се възможност на най-компетентните да се издигат, независимо какви Гинки има отзад.

Бизнесът на ЕРП-та всъщност е рента, която не зависи много от някакви уникални търговски или инженерни умения. Това е квазиданък, който правителството на царя отстъпи срещу авансовото му плащане.

Всъщност цялото ноухау на ЕРП-тата е държавно. Държавните служители са измислили системата за инкасиране и трафопостовете и жиците, т.е. доказано е, че държавните служители могат да си вършат добре работата.

Вероятно те ще продължат да я вършат и при акционер Гинка със същата съвестност. Затова смятам, че тревогите и патосът защо се дава такава важна област от живота ни на Гинка е израз на баналния български комплексарски криптофашизъм. Откъде накъде някаква Гинка от Пазарджик ще има самочувствието да стане подставено лице на такава голяма сделка? Тя какво си мисли? Големите сделки са само за назначените от КГБ капиталисти. Тая да си наляга парцалите и жилетките с едно копче.

Но голямата поука е, че в България трябва система за ефективно управление на държавната собственост и меритократична възможност за подготвените и способни кадри. Защото, ако те губят възможност за издигане със социалните асансьори, възможностите им остават неоползотворени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-добре камери, отколкото мощни коли за КАТ

    Идеите и мерките срещу шофьорите нарушители стават все повече и е ясно, че целта е една - да станат по-малко нарушенията на пътя, както и да се намали броят на ранените и жертвите при катастрофи в България. Сега ни съобщават, че ще се поставят още от новите по-прецизни камери, които да засичат по-точно нарушителите по пътищата и да не им
  • Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

    Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.