Когато патронът защитава по-добре от закона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6747988 www.24chasa.bg

Ние сме общество в състояние на неизбежна отбрана. Когато полицаите ги е страх да стрелят, почват да стрелят гражданите. Случаят в Пловдив с д-р Иван Димитров е поредният епизод от необявената война, която престъпността води срещу хората. Тук някой ще каже, че и престъпниците са хора. Разбира се, хора са, само че у някои хора тъмната страна завладява всичко. Злото надделява тотално. Има зли хора.

Дали са родени такива, дали средата ги е превърнала в такива, е важно, но не е най-важното. Най- важното е, че действително има просто ужасно зли хора. Злото същестува реално, понякога в абсолютни проявления. Уверявам ви, за кратката си работа в полицията преди повече от 20 години разбрах, че наистина съществува един паралелен, неимоверно гаден свят, свят на мръсотия, жестокост, мрачни инстинкти, липса на каквито да е скрупули, свят на хищници и жертви.

Свят непонятен за добрия, нормален човек. Това е тъжната истина. А за да се защити доброто, се нуждае от сила. Особено когато доброто се опитва да мъждука в общество, което започва да прилича на зоопарк.

А когато обществото става зоопарк, неминуемо започват да говорят пушките. Оловото става защита вместо словото. Патронът почва да брани по-добре от закона. Тук държавата има два избора. Или силовите министерства да си спомнят защо ги наричат “силови”, или държавата ще се превърне в брояч на трупове.

Защото на хората им писна да са жертви. Писна им по улиците да бродят тълпи от рецидивисти. Писна им да са свидетели на поредната пребита или изнасилена старица от някое малко селце. Престъпността се превърна в огромен гноен цирей, ако не го спука държавата, ще го спукат хората.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инсулта пак ли с аспирин ще го лекуват

    Нормално е здравната каса да пести всеки лев, за да може да се лекуват повече и по-качествено всички българи. Когато обаче се вгледаме в цените за лечение на инсулти, очевидно се стига до парадокс. Уж не са по-малко парите за клиничната пътека, но реално когато се стигне до конкретно лечение, ако то е от по-модерния вариант като тромболизата
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.