Когато патронът защитава по-добре от закона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6747988 www.24chasa.bg

Ние сме общество в състояние на неизбежна отбрана. Когато полицаите ги е страх да стрелят, почват да стрелят гражданите. Случаят в Пловдив с д-р Иван Димитров е поредният епизод от необявената война, която престъпността води срещу хората. Тук някой ще каже, че и престъпниците са хора. Разбира се, хора са, само че у някои хора тъмната страна завладява всичко. Злото надделява тотално. Има зли хора.

Дали са родени такива, дали средата ги е превърнала в такива, е важно, но не е най-важното. Най- важното е, че действително има просто ужасно зли хора. Злото същестува реално, понякога в абсолютни проявления. Уверявам ви, за кратката си работа в полицията преди повече от 20 години разбрах, че наистина съществува един паралелен, неимоверно гаден свят, свят на мръсотия, жестокост, мрачни инстинкти, липса на каквито да е скрупули, свят на хищници и жертви.

Свят непонятен за добрия, нормален човек. Това е тъжната истина. А за да се защити доброто, се нуждае от сила. Особено когато доброто се опитва да мъждука в общество, което започва да прилича на зоопарк.

А когато обществото става зоопарк, неминуемо започват да говорят пушките. Оловото става защита вместо словото. Патронът почва да брани по-добре от закона. Тук държавата има два избора. Или силовите министерства да си спомнят защо ги наричат “силови”, или държавата ще се превърне в брояч на трупове.

Защото на хората им писна да са жертви. Писна им по улиците да бродят тълпи от рецидивисти. Писна им да са свидетели на поредната пребита или изнасилена старица от някое малко селце. Престъпността се превърна в огромен гноен цирей, ако не го спука държавата, ще го спукат хората.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Бързо с новите правила срещу крадците на ток

    Години наред у нас съществува парадокс - да крадеш ток, е по-изгодно, отколкото ако плащаш като съвестен абонат. “24 часа” акцентира върху него още през 2016 г., а преди десетина дни вестникът направи нова дискусия по темата. И на нея стана ясно, че вече бизнесът краде повече ток от циганите. Последният случай от София го доказва.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.