Българките мълчат при сексуален тормоз, шведките – не

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6751754 www.24chasa.bg

След дълги скандали и спорове в обществото българското правителство оттегли Истанбулската конвенция. Документът трябваше да бъде ратифициран от парламента още в рамките на европредседателството, но това срещна изненадващ отпор от много страни. Най-вече от БСП, въпреки че самата партия вече е гласувала неколкократно за конвенцията и бе дори нахокана от останалите леви партии в ЕС за опозицията си. Причина за обществения отпор бе появилата се информация, че конвенцията покрай защитата на жените от домашно насилие ще отвори вратички за прием на “бежанци от третия пол” и дори хомосексуални бракове.

Проблемът с насилието над жени обаче си остава и това трябваше да стане ясно по трагичния начин – на 3 март мъж преби до смърт приятелката си. Това е

поредната жена,

загубила живота си

от побой от партньор

Засега обаче България ще си остане с досегашното законодателство по този въпрос, освен ако противниците на кампанията не го променят, както обещаха.

Насилието над жени е проблем не само в България. Броят на жените, които поне веднъж са ставали жертва на физическо или сексуално насилие в Европа е умопомрачителен, като изненадващо по-потърпевши от това са западноевропейките, докато жените в Източна Европа биват насилвани или опипвани против желанието им много по-рядко. Поне според техните собствени твърдения.

Според проучване на Европейската агенция за правата FRA, направено през 2014 г. във всички 28 членки на ЕС, всяка втора жена в ЕС е била поне веднъж унижавана или насилвана сексуално. Според тази статистика западноевропейките стават по-често обект на сексуален тормоз, докато източноевропейките – по-рядко.

24% от запитаните

в това проучване

българки са признали,

че са били обект на нежелано сексуално докосване или вербални атаки, докато в Швеция 81% от запитаните са свидетелствали за това. В Холандия, във Финландия, в Дания процентът на жени, които признават за тормоз, също е много висок.

На дъното на скалата освен българките са още полякините и румънките. Възможно ли е точно в страните - пример за равноправие като Швеция, жените да са по-потиснати от мъжете, отколкото в по-патриархални страни като България? Според авторите на проучването

жените имат различна

култура на споделяне,

когато става дума за сексуален тормоз. В бившите социалистически страни сексуалният тормоз се смята за личен проблем, казва Джоана Гууди от FRA. Това, че в Швеция жените са по-свободни и имат къде да се оплакват от сексуален тормоз, е резултат на дълги десетилетия борба за равноправие и срещу насилието. В Източна Европа този дебат започва едва след падането на Стената. А и липсват структури, към които една жена може да се обърне, сексуалният тормоз не е залегнал в законодателството, обществото е склонно да обвинява жертвите, че сами са си виновни.

Докладът на FRA се основава на интервюта с 42 000 жени във всички 28 държави - членки на Европейския съюз. Той показва, че насилието срещу жените, и по-специално свързаното с пола насилие, e непропорционално голямо спрямо жените. Това е много сериозно нарушение на правата на човека, което ЕС не може да си позволи да пренебрегне, предупреждават от агенцията още преди 4 г.

При проучването жените са запитани за преживяното от тях физическо, сексуално и психологическо насилие, включително случаите на домашно насилие, както и за преследване, сексуален тормоз и ролята на новите технологии в изпитаните от жените случаи на злоупотреба. Освен това те са споделяли и за изпитано насилие в детска възраст. В резултат се очертава картина на голяма злоупотреба, която засяга живота на много жени, но за която на властите не се докладва систематично.

Така например една от всеки 10 жени е била подложена на някакъв вид сексуално насилие от навършването на 15-годишна възраст, а една от всеки 20 е била изнасилена. Малко повече от една от всеки пет жени е била подложена на физическо и/или сексуално насилие от настоящ или бивш партньор и малко повече от една от всеки десет жени посочва, че е била подложена на някаква форма на сексуално насилие от човек на зряла възраст, преди да навърши 15-годишна възраст. От друга страна, само 14 % от жените са докладвали на полицията за своите най-сериозни инциденти на насилие от страна на интимния партньор.

42% от жените, подлагани на насилие от партньора си, са ставали жертва на атаките му по време на бременност.

Не само жените в Източна и Западна Европа се различават по възприемането на това какво е сексуален тормоз. Проучване от октомври на института за проучване на обществените нагласи YouGov, проведено сред седем европейски държави, устнови разлики и в страните от Западна Европа.

Изследователите са се допитали до 8490 жени и мъже в Германия, Великобритания, Франция, Дания, Швеция, Финландия и Норвегия. Въпросите гласят: “Кое от изброените по-долу действия смятате за сексуален тормоз, ако то е извършвано от мъже спрямо жени, с които нямат романтична, сексуална или приятелска връзка?” Посочени са различни сценарии, които пробантите поставят в различни графи – сексуален тормоз или безобидна закачка.

Обратно на клишетата за тях германците се оказват доста по-толерантни към закачки на сексуална основа, отколкото французите. Над половината немци например не смятат, че

разказването на

сексуални вицове

представлява сексуален тормоз, докато французите и британците не са на това мнение. Германците са по-великодушни и при вторачването на мъжете в женския бюст – мнозинството смятат това за приемливо, докато за французите това си е насилие.

При грубо посегателство обаче европейците от всички тези държави са единни във вижданията си. Мнозинството смята за абсолютно неприемливо, когато мъжете отправят непредизвикани сексуални подканяния към жени, хващат ги за задните части, показват си гениталиите или се опитват да ги снимат под полите.

Наказанията за сексуален тормоз в Европа също са различни. Всъщност в Истанбулската конвенция от 2011 г. се призовава да има правни последствия при извършване на нежелани сексуални действия – вербални или физически. Но не всяка страна го е сторила. В Германия, например, сексуалните нежелани действия, като опипване, са наказуеми едва от 2016 г. в резултат на събитията в новогодишната нощ в Кьолн. Който обижда или притиска сексуално друг човек без неговото съгласие, като го опипва по тялото по неприемлив начин, може да бъде осъден на затвор от 2 до 5 години. Във Франция за сексуален тормоз се полагат 2 години затвор и глоба от 30 000 евро. Ако извършителят е началник на жертвата, затворът е три години. В момента се обсъжда и въвеждането на глоба, ако някой обиди сексуално жена на улицата.

  • Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    От всичките 4 милиона и 250 хиляди винетки, купени в “електронната ера” за последната година и половина, двайсет хиляди са били с грешно подадени данни. И поради тази причина следва епопея от глоби и страдания за онези шофьори, които не са внимавали. На пръв поглед процентът на грешките е пренебрежимо нисък
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си