Жозеф Дол: Българското председателство вече дава добри резултати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6751823 www.24chasa.bg

Темите на България за общия дигитален пазар, студентските електронни карти и модернизацията на образованието са услуга на европейските граждани

Бойко Борисов изгради впечатляваща политическа кариера, натрупа и европейски опит, той е решителен и не се страхува да прави реформи

България е третата държава, която получава най-много от плана “Юнкер”

Благодарение на ЕНП вече са създадени 500 000 работни места, каза председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол

На 9 март председателят на ЕНП Жозеф Дол ще стартира от София инициативите за европейските избори през 2019 г. под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“. Домакини на форума са премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите Михаел Шнайдер.

Като инициатива на местните и регионалните лидери от ЕНП за връщане на доверието и увеличаване на ангажираността спрямо ЕС, тя цели да гарантира възможността на хората, живеещи в европейските градове и региони, да изразят своето мнение за Европа преди изборите за Европейски парламент през 2019 г.

С лидера на ЕНП разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Дол, как оценявате българското председателство на Съвета на ЕС?

- Страната, която председателства Съвета на ЕС, може да насочва кормилото на съюза 6 месеца и да дава тласък на определени политики.

Когато оценяваме приоритетите на вашето председателство, всички те следват притесненията на европейските граждани за сигурността, младежката заетост, подготовката на работниците и служителите за цифровото общество. В същото време българското председателство поддържа стабилността и просперитета на Западните Балкани. Когато погледнете картата, виждате ясно -

Балканите са

вече в границите

на Европа

Това, което се случва на територията им, засяга всички нас, така че е в интерес на нашите граждани да имаме по-сериозно присъствие тук. Важно е, че България ни напомня всичко това.

Всички европейски държави споделят тези предизвикателства, а България ги поставя най-отпред в европейския дневен ред, за да се намерят общи решения.

Това е първото европредседателство на България и е уникален момент за страната ви да вдъхнови европейските си партньори.

- Виждате ли вече някои успехи, които сме успели да постигнем за общността?

- Българското председателство на ЕС ще приключи на 30 юни 2018 г., но вече дава конкретни резултати, които подобряват живота на европейските граждани. България поставя бъдещето на младите европейци в центъра на дискусиите.

България оформя дебата как да се помогне на студентите да се придвижват по-лесно из ЕС с електронни карти, как да се привличат повече студенти в програмата “Еразъм”, как да се модернизират системите за обучение така, че следващото поколение да е добре подготвено и оборудвано да прегърне дигиталните и новите технологии.

Друг пример е

краят на

геоблокирането

Случвало ли ви се е някога да се ядосате, защото не можете да си купите дрехи от френски уебсайт, тъй като не приемат кредитната ви карта, или да ви пренасочат към друга страница? На това скоро ще се сложи край благодарение на председателството на ЕС от Естония и България. Сега европейските потребители ще имат възможност да правят по-изгодни сделки и да имат по-широк избор. Това е общият дигитален пазар в услуга на европейските граждани, така че те да имат същия достъп до продукти и услуги, на същата цена, при същите условия на сделката и на заплащането.

- Какъв резултат прогнозирате за Европейската народна партия (ЕНП) на евроизборите догодина? Ще успеете ли да запазите управленската си роля на ЕС?

- Надяваме се, че европейските граждани ще ни се доверят отново. ЕНП е водещата политическа сила в европейските институции и е партията на отговорността: вземали сме трудни решения вместо популистки, които биха върнали европейската икономика назад. Искаме да ни съдят по резултатите, а не по обещанията.

А резултатите са следните: откриването на почти 9 млн. работни места за последните 4 г., най-ниски нива на безработицата от началото на кризата - 7,3%, 225 млрд. евро инвестиции в рамките на плана “Юнкер”, които облагодетелстват 500 000 малки и средни предприятия. България е третият реципиент от плана “Юнкер”, съотнесено с брутния вътрешен продукт, с финансиране от 349 млн. евро. Тези фондове ще дадат тласък на българската икономика, по-специално в земеделския сектор и хранително-вкусовата индустрия и могат да привлекат до 1,57 милиарда евро инвестиции.

- Каква е политическата ви прогноза за Италия и Унгария?

- В Италия е много притеснителен възходът на евроскептичните партии. Не очаквахме такива резултати. Но вярвам, че италианският президент Серджо Матарела ще осигури стабилността на страната.

Що се отнася до Унгария, там сме убедени в победата на партията член на ЕНП “Фидес” (на премиера Виктор Орбан - б.а.), която ще разгроми крайнодясната “Йоббик”.

- Ще има ли Европа на две скорости?

- ЕС е съставен от горди нации, готови да продължат с различна скорост заедно, без да оставят нито една отзад.

Европа на много

скорости е

въпрос на избор,

а не нещо

задължително

Но най-важното нещо е, че ЕС присъства в областите, където може да промени нещата към добро за европейските граждани, и то в областите, които ги засягат най-много - сигурност, работни места, миграция. Никоя страна не може да се справи с тези предизвикателства сама. Трябва да работим заедно и да сме обединени. Това трябва да е първостепенният ни фокус. Каквато и посока да поеме Евросъюзът, тя трябва да води към резултати в полза на европейските граждани.

- Какви са впечатленията ви от работата на българския еврокомисар Мария Габриел - най-младия член въобще на Европейската комисия?

- Мария Габриел е проевропейски политик, който работи здраво, познава си ресора и придвижва напред конкретни мерки. Нейните обещания винаги са последвани от действия. Нейната визия за портфолиото ѝ като комисар по цифровата икономика и цифровото общество не е само да се свърже дигитално Европа, но и да се сближат народите на нашия континент. Да споменем две от нейните инициативи: WiFi4EU и поевтиняване на роуминга за Западните Балкани.

Интернет е гигантски мотор за европейските икономики. Ето защо Мария Габриел осигури за инициативата си WiFi4EU бюджет от 120 милиона евро за периода до 2019 г., така че обществените места във всяко село и всеки град на Европа да имат безжичен интернет.

Комисар Габриел

ще представи

през май пътна

карта за

намаляване на

роуминг цените

като част от дигиталния дневен ред, заложен в стратегията на ЕС за Западните Балкани, която бе приета през февруари.

- Какво мислите за скандала с едно от българските електроразпределителни дружества, който стигна и до чешкото правителство?

- Премиерът Бойко Борисов предприема нужните мерки. Енергийните въпроси са винаги много чувствителни и аз вярвам, че

българските

власти ще

разрешат

ситуацията

в съответствие с принципите на прозрачност и според законоустановената рамка в тази сфера.

- Очаквате ли висока политическа кариера за Бойко Борисов след края на премиерския му мандат?

- Премиерът Бойко Борисов вече изгради впечатляваща политическа кариера - от кмет на София до трети мандат като министър-председател на България, неизменно избиран от гражданите. Освен това той се справя много добре с първото българско председателство на Съвета на ЕС. По този начин той натрупа и национален, и регионален, и европейски опит. Решителен е и не се страхува да предприема реформи. Това са качествата и компетентностите на силните лидери, които са подкрепяни от народа.

  • Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Във Вашингтон в музея на космонавтиката има макети на първите космически кораби с хора - на руския и на американския. И да, руският е много по-малък, с много по-неудобна пилотска кабина от тази на американския. Но историята ще запомни, че Гагарин е бил първият човек в Космоса, каквото и да направиха американците след него
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи