Коментар на седмицата №1: Как да убиеш законно насилника

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6756580 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е с над 152 000 прочитания.

В закона са заложени много капани

пред жертвите, за да е гарантиран

комфортът на насилниците

Да защитиш себе си, собствеността и семейството си в България е много по-трудно и опасно начинание, отколкото да ограбиш или окрадеш някого.

И това ние, българите, си го знаем отлично и без драматичната стрелба в Пловдив, която вкара за 72 часа в ареста д-р Иван Димитров. Знаем го, защото в нашата страна по време на този безкраен криминален преход почти няма неограбено семейство.

Точно тази безнаказаност беше причина за протестите от уикенда в Пловдив, София и Стара Загора. Там хиляди хора излязоха по улиците

не само в защита

на д-р Димитров,

а защото се

чувстват

незащитени -

от полицията, от прокуратурата, от закона, от държавата.

Нощната акция на пловдивския рентгенолог се оказа много по-различна от първоначално рекламираната версия на семейството и адвоката и в тази драматична история той от жертва се превърна в насилник.

Така че историята на липсата на правосъдие в неговия конкретен случай е история за това как един човек, чието призвание е да спасява хора, при седмия обир срещу собствеността му се превръща от рентгенолог в убиец.

Убиец, превишил правото на неизбежна отбрана.

Тези дни гледах по телевизията твърде много юристи - съдии, адвокати, които не спираха да повтарят колко великолепен и работещ бил текстът в Наказателния кодекс за правото да се защитиш от насилие.

В същото време всеки, който пожелае, може да намери множество съдийски тълкувания по подобни казуси, които са твърде противоречиви. Може да се посочат и много примери, когато

хора, защитавали

живота си, са

платили за това

със затвор

А тези противоречия и възможности за противоположни тълкувания говорят само за едно - законът не е достатъчно ясен и позволява интерпретации, които засягат човешки съдби и поставят под съмнение правото да се защитиш.

Защото и в този случай депутатите по традиция са заложили твърде много капани пред жертвите, за да гарантират комфорта на насилниците.

С този текст аз нямам за цел да агитирам никого към саморазправа с престъпници. Но анализирайки десетина казуса на неизбежната отбрана и нейното превишаване, подготвих нещо като инструкция как да се защитиш в дома си, без да лежиш в затвора след това. И нека след прочитането всеки сам да си направи извод колко добър е законът в тази му част и колко добре се прилага.

Първото, изключително важно изискване да си подходящ за условията за неизбежна отбрана, е

да започнеш

постоянни нощни

дежурства зад

вратата

в дома си. Това е единственият начин да изпълниш изискването на народните представители крадецът, изнасилвачът или убиецът да влезе в дома ти “насила или с взлом”. Така е записано в закона, защото може би единствено българският депутат не знае, че крадецът не влиза с взлом и шум в чужд апартамент нощем, а се промъква нежно и тихо. Неговата цел е да те обере, докато спиш, без да те буди.

Но ако той влезе, както си му е редът, с шперц, подправен ключ или друга тиха техника, няма неизбежна отбрана. Затова са нощните дежурства пред вратата. Когато крадците тръгнат да отварят вратата, ти напъваш обратно - те навътре, ти - навън, те натискат, ти отвръщаш, за да постигнеш така необходимото по закон упражняване на насилие върху входната врата.

Тук вече може да отстъпиш крачка назад, демонстративно да заредиш законно притежавания си пистолет и да предупредиш любезно и на висок глас “гостите” какво предстои да се случи, ако не излязат веднага. В този момент обаче ситуацията на домакина може рязко да се усложни, ако се окаже, че крадецът извади нож срещу него. Българското правосъдие изисква пропорционален отговор на насилието. И

ако крадецът

има нож, ти с

пистолета го

превъзхождаш многократно. В такъв случай свали обратно предпазителя, прибери пистолета в кобура и изтичай до кухнята за нож.

Ако обаче в бързината се окажеш с двойно по-дълго острие от противника, това по-късно в съдебния процес може да се окаже огромен проблем.

Затова не рискувай излишно, изтичай обратно в кухнята, хвърли ножа и най-добре

грабни една белачка

за картофи,

за да ти е по-спокойно на предстоящото дело. Ще е трудно, но както е казал генерал Суворов: “Повече пот в учението, по-малко кръв в боя”.

Защото никога не бива да забравяш, че в България истинският бой, който ти предстои, често не е с насилника, а с правосъдието след това.

И все пак в този момент, изправен срещу своя нападател, ти имаш огромни шансове да защитиш себе си, семейството и имуществото си в условията на неизбежната отбрана.

Не бива обаче в никакъв случай да се главозамайваш от предстоящия успех и да губиш концентрация, защото със старта на размяната на удари те чакат още няколко предизвикателства. Не допускай стресът и гневът да надделеят. Както е изтъквал многократно Суворов: "Дисциплината е майка на победата".

В следващите секунди, минути на същинския физически сблъсък трябва много стриктно да следиш интензитета на нападението. По-просто казано, не поемай излишния риск, ако крадецът те удари два пъти, ти да отвърнеш с три или не дай си боже с четири удара. Никога не забравяй, че пропорционалността на защита е майката на победата, когато говорим за неизбежна отбрана.

Следващият тактически елемент от особена важност е да следиш дали случайно нападението не е приключило изненадващо бързо. Защото, ако това се случи, ти

моментално трябва да прекратиш защитата,

за да не се превърнеш от жертва в нападател. Един от най-сигурните знаци за финал на атаката е, когато нападателят ти обърне гръб, или в по-тежките случаи - падне пред теб по гръб.

В този момент не е препоръчително да го докосваш и насилваш по никакъв начин, а да се обадиш на тел. 112 и най-накрая да се освободиш от концентрацията и дисциплината и да се отдадеш на напрежението и страха.

Последното е от изключителна важност, защото първата ти работа при последващото даване на показания е да убедиш разследващите органи колко уплашен и притеснен си бил по време на отблъскването на нападението. Това е изрично изискване на закона.

Разбира се, цялата тази инструкция може да е напълно излишна, ако полицията и прокуратурата се постараят крадците да влизат в затвора, вместо да стъкмяват фалшиви стъкмистики за спада на престъпността.

Но това едва ли ще се случи скоро. Все пак МВР разкрива едва 25 процента от кражбите. И това според официалната статистика. Като добавим измамите със заявителски материали в полицейските управления и всички ограбени, които не желаят да се оплачат в полицията, разкриваемостта сигурно ще падне на около 5 процента.

Така че юристите може и да ви убеждават колко страхотен текст в закона защитава правото на неизбежната отбрана, но вие си имайте едно наум и ако все пак ви се наложи, следвайте инструкцията, за да си спестите излишни сблъсъци с родното правосъдие. Защото то по правило е сурово с жертвите и услужливо към насилниците.

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис