Всемирното побъркване

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6756911 www.24chasa.bg

Монголия става геополитически фактор, защото вероятно там ще е срещата Ким - Тръмп

Защо така се побърка светът? Тръмп ще се прегръща с Ким, докато обяви търговска война на Западна Европа. Монголия става геополитически фактор, а московският патриарх и руската телевизия се нахвърлиха на малка България, нападайки българския президент, който се кланял на содомитски божества.

Да почнем с Монголия - страната на юртите е геополитически фактор, защото вероятно там ще е срещата Ким - Тръмп. Защо? По стара кимовска традиция управляващата фамилия пътува само с личния си влак. И с влак се стига до Улан Батар. Може още и до Китай, Южна Корея и Русия. Китай и Русия са неприемливи за американската страна. Всъщност корейската война още не е приключила, има само примирие. Китай и Русия са съюзници на семейство Ким, в нарушение на разпореждането на ООН и в чисто формален смисъл САЩ са в състояние на война все още.

Ако Тръмп отиде на съюзническа на Ким територия, ще е унизително за него, един вид признава загуба. Същото важи и за територията на Южна Корея или Япония, но за Ким. Най-редно е Ким да отиде в Ню Йорк и на територията на Обединените нации да направят своите преговори. Това може да стане и в другите имоти на ООН - във Виена или в Швейцария. Но заради отказа на Ким да лети това е технически невъзможно. И според американски дипломатически наблюдатели срещата ще е в Монголия - страна, в която населението живее в юрти. Монголия е подходяща, защото там всичко е корейско. Двата народа принадлежат към един клон на северния будизъм. В разгара на корейската война са приютени много осиротели деца.

Докато Монголия е в очакване на своите дипломатически пет минути, Тръмп обяви търговска война на европейските стомана и алуминий. Той въведе протекционистични мита, като допуска изключения за Канада и Мексико, но отказва да направи изключение за ЕС. В отговор Брюксел обмисля реципрочни мита за всичко американско, дори и за дънките Левис. Резултатът е, че ЕС са повече потърпевши дори от Русия и всичките черни списъци, в които е поставена от американската администрация и нейните европейски съюзници. Тази търговска война е пагубна по няколко причини. САЩ се отказват от главния репер не тяхната външна политика от много години - насърчаване на свободната търговия. Благоденствието на планетата се дължи на освобождаването на търговията. Протекционизмът води и до кървави конфликти. Свободният пазар е основа на модерния капитализъм и на дългогодишното приятелство между САЩ и Европа. А допускането на изключения в една търговска политика по чисто конюнктурни съображения е още по-лошо.

С какво канадците са по-привилегировани от южнокорейците, които са производителите на на-добрата стомана в света? Побърква се целият свят, впрочем като част от това побъркване трябва да броим и невъзпитаните думи на руския патриарх в София. В интерес на истината трябва да признаем, че има едно преиграване в благодарностите към другите неруски участници във войната. Телевизиите имаха пратеници в Букурещ. А румънското участие е с цел териториални придобивки и това за историческата наука е безспорно.

Защо на патриарха му трябваше толкова да се обижда? Все пак България като цяло е приятел на Русия. Един от малкото в Европейския съюз и света. Подобно грубиянско поведение е суицидно. Трябва да признаем, че българската държава малко прекали с благодарностите към румънци и финландци и черногорци. Но дори и да е бил основателно раздразнен, руският патриарх не трябваше да преминава границата на добрия тон. Изглежда, че и той е обладан от всемирното побъркване. Обзема ни носталгия по стария ясен свят, в който имаше ясни рационални цели и действия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,