Всемирното побъркване

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6756911 www.24chasa.bg

Монголия става геополитически фактор, защото вероятно там ще е срещата Ким - Тръмп

Защо така се побърка светът? Тръмп ще се прегръща с Ким, докато обяви търговска война на Западна Европа. Монголия става геополитически фактор, а московският патриарх и руската телевизия се нахвърлиха на малка България, нападайки българския президент, който се кланял на содомитски божества.

Да почнем с Монголия - страната на юртите е геополитически фактор, защото вероятно там ще е срещата Ким - Тръмп. Защо? По стара кимовска традиция управляващата фамилия пътува само с личния си влак. И с влак се стига до Улан Батар. Може още и до Китай, Южна Корея и Русия. Китай и Русия са неприемливи за американската страна. Всъщност корейската война още не е приключила, има само примирие. Китай и Русия са съюзници на семейство Ким, в нарушение на разпореждането на ООН и в чисто формален смисъл САЩ са в състояние на война все още.

Ако Тръмп отиде на съюзническа на Ким територия, ще е унизително за него, един вид признава загуба. Същото важи и за територията на Южна Корея или Япония, но за Ким. Най-редно е Ким да отиде в Ню Йорк и на територията на Обединените нации да направят своите преговори. Това може да стане и в другите имоти на ООН - във Виена или в Швейцария. Но заради отказа на Ким да лети това е технически невъзможно. И според американски дипломатически наблюдатели срещата ще е в Монголия - страна, в която населението живее в юрти. Монголия е подходяща, защото там всичко е корейско. Двата народа принадлежат към един клон на северния будизъм. В разгара на корейската война са приютени много осиротели деца.

Докато Монголия е в очакване на своите дипломатически пет минути, Тръмп обяви търговска война на европейските стомана и алуминий. Той въведе протекционистични мита, като допуска изключения за Канада и Мексико, но отказва да направи изключение за ЕС. В отговор Брюксел обмисля реципрочни мита за всичко американско, дори и за дънките Левис. Резултатът е, че ЕС са повече потърпевши дори от Русия и всичките черни списъци, в които е поставена от американската администрация и нейните европейски съюзници. Тази търговска война е пагубна по няколко причини. САЩ се отказват от главния репер не тяхната външна политика от много години - насърчаване на свободната търговия. Благоденствието на планетата се дължи на освобождаването на търговията. Протекционизмът води и до кървави конфликти. Свободният пазар е основа на модерния капитализъм и на дългогодишното приятелство между САЩ и Европа. А допускането на изключения в една търговска политика по чисто конюнктурни съображения е още по-лошо.

С какво канадците са по-привилегировани от южнокорейците, които са производителите на на-добрата стомана в света? Побърква се целият свят, впрочем като част от това побъркване трябва да броим и невъзпитаните думи на руския патриарх в София. В интерес на истината трябва да признаем, че има едно преиграване в благодарностите към другите неруски участници във войната. Телевизиите имаха пратеници в Букурещ. А румънското участие е с цел териториални придобивки и това за историческата наука е безспорно.

Защо на патриарха му трябваше толкова да се обижда? Все пак България като цяло е приятел на Русия. Един от малкото в Европейския съюз и света. Подобно грубиянско поведение е суицидно. Трябва да признаем, че българската държава малко прекали с благодарностите към румънци и финландци и черногорци. Но дори и да е бил основателно раздразнен, руският патриарх не трябваше да преминава границата на добрия тон. Изглежда, че и той е обладан от всемирното побъркване. Обзема ни носталгия по стария ясен свят, в който имаше ясни рационални цели и действия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • ЕС да затвори и вратичките за двойния стандарт

    Да, първият т.нар. пробив в битката с двойните стандарти може да влезе в графата с добрите новини. Европарламентът заставя производителите да не допускат значителни разлики в съставките и характеристиките на стоките от една и съща марка, които са за Западна и Източна Европа. Но точно с думата “значителни” някой е решил да приложи евтиния номер на
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции