Патриотите - един медиен герой е малко, трима са много

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6758457 www.24chasa.bg
Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров ще останат заедно, защото дори Бойко Борисов не може да даде оставка, без да ги пита

Когато Бойко Борисов направи третото си правителство, Цветан Цветанов отбеляза, че този път в ГЕРБ са случили на партньор.

/OP.jpg

Подтекстът - за разлика от предния, когато цялата коалиция се събуждаше в трепет кой с кого сред реформаторите се е скарал тая сутрин и дали ще се появи Радан на поредната сбирка по важни управленски теми.

Дали днес Цветанов е така доволен от партньорите, които се паднаха на ГЕРБ след последните парламентарни избори?

По времето на предишното правителство, когато Красимир Каракачанов и Валери Симеонов само подкрепяха, но без да участват в коалицията, блокът устиска около 13 месеца, преди да почнат разлъките първо между самите реформатори, а после между тях и Борисов. Сега “Обединени патриоти” се разбутаха помежду си по-рано и все така шумно, както само те умеят.

Ще започна със сюжет, който е показателен за покачване на температурите. Депутатът

Валентин Касабов от

Бургас, от кръга на

Валери Симеонов, е

скочил (да бие) лидера

на парламентарната

група на “Обединени

патриоти” Волен

Сидеров в стаята

в парламента.

От кулоарите към медиите обаче изтече, че сблъсъкът бил между Сидеров и Симеонов заради острата атака на вицепремиера срещу руския патриарх Кирил. Но се оказа, че лидерът на НФСБ, макар и поканен за заседанието на групата, не се е отзовал. Вместо него справедливостта в лидерските отношения е била възцарена от близкия на Симеонов Касабов. Направил го е на своя глава. Въпреки че точно Сидеров отстъпи символното депутатско място във Варна на хората на Симеонов - лично на Касабов.

Всъщност още при учредяването на “Обединени патриоти” тримата лидери се споразумели да избягват в публични изказвания темата “Русия”, защото са на различно мнение. Затова и думите на лидера на НФСБ за руския патриарх така възпламениха съюза.

Възпламенява го често и броят на медийните изяви. Симеонов пускал три пъти декларация срещу ВМРО за несъгласувани участия по телевизии, радиа, вестници и сайтове.

Както и да се казват пиарите на патриотите и колкото и много да се трудят, всъщност популярността на тримата лидери в тази коалиция и медийните им образи се оказват и най-сериозният проблем помежду им.

Да, Красимир Каракачанов направи повече от приличен и насърчителен за един политик резултат като кандидат за президент в тандем с Явор Нотев от “Атака”. Валери Симеонов полага сериозни усилия като вицепремиер да не остане незабелязан.

Истинско щастие е,

че поне Сидеров

не участва в

надпреварата за

популярност.

Иначе през годините отношенията между тримата минават през различни възходи и падения.

Първо Симеонов е председател на общинския съвет на Бургас като представител на “Атака”. И съветниците от тази партия заедно с ГЕРБ управляват града още преди партията на Бойко Борисов да е спечелила изпълнителната власт в държавата (2007-2009).

След като и това става, а Волен публично обявява подкрепа за ГЕРБ в първия мандат на Борисов (41-ото НС),

Симеонов се

разграничава рязко от

партийния си лидер и

го подлага на

системна критика

по своята телевизия СКАТ

- цели 6 години!

През 2011 г. Сидеров оттегля подкрепата за правителството и се явява на кандидат-президентските избори, като на този вот конкурент за “Дондуков” 2 му е и днешният коалиционен партньор Каракачанов.

Симеонов е напуснал “Атака” и основал фронта, като издига със своята партия НФСБ Стефан Солаков. Именно разпокъсаността на националистическия вот е една от причините, довели до обединение след години. И сега, независимо от искрите между тримата, националистически ориентираният избирател казва “Браво”, че поне са заедно.

Иначе през годините, след като се разделиха, Симеонов, който бе кум на предишния брак на Сидеров - с журналистката Капка Георгиева, нарича “лумпени” избирателите на “Атака”. След като през 2013-а НФСБ не успява да влезе в парламента, а прескача прага през следващата 2014-а, вече заедно с Каракачанов, като “Патриотичен фронт”, пленарната зала се черви от репликите, които любезно си разменят от трибуната Симеонов и Сидеров.

Депутат от НФСБ например

веднъж нарече втория

“перхидролен пудел”!

На местните избори през 2015-а националистите са още разделени, а от идната 2016-а вече започват преговори, довели до първото им съвместно явяване пред избирателя - на изборите за държавен глава.

Именно Сидеров е моторът на тези преговори и човекът, който преглъща най-много - прави най-големия компромис, понеже към онзи момент напрежение Симеонов - Каракачанов все още няма. Лидерът на “Атака” е и човекът, който настоява зад номинираните за президент и вице да е коалиция от партии, а не инициативен комитет, както иска НФСБ.

Този вот е първият пробив на бъдещата коалиция, която месеци по-късно влиза като единна и в парламента и е вече трета политическа сила, макар че според “Обединени патриоти” те очаквали да вкарат между 3-ма и 5-има депутати повече от сегашните 27 народни представители.

Сега най-голямото изпитание пред националистите е да останат заедно. Иначе би било и малко неудобно, понеже в коалиционното споразумение именно по изрично тяхно настояване фигурира текст, че Бойко Борисов не може да си даде оставката като премиер, без да ги пита.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Кадрите свършват, бизнесът отсега да обучава нови

    Всички блажени времена някой ден свършват. Ще ви го каже всеки, прочел (поне) няколко умни книги. Така и в туризма идва краят на хубавите дни, в които и туристите бяха бол, и кадрите, които ги обслужват, лесно се намираха. Нищо, че заплатите им бяха едно нищо и никакво. Те и затова кадрите се разбягаха,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо