Колко тежи съдебната корона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6760054 www.24chasa.bg

Изборът на шеф на Софийския градски съд се провали при първия опит. Кадровиците от ВСС не само не успяха да се обединят около един категоричен кандидат, но и нито един от двамата не събраха достатъчно гласове.

Което за пореден път показва, че в съдебната система има кадрова криза. Не защото няма качествени хора в системата, а главно защото тези качествени кадри не искат да носят тежестта на съдебната корона, която е натоварена с прекалено много негативи и не желаят имената им на добросъвестни магистрати да понасят щети от действията на техни колеги, които прекрачват с лекота правила и принципи.

Ето затова все по-малко качествени хора посягат към тежката корона на Темида. Така обаче се получава един затворен кръг - от една страна, хората нямат доверие в съдебната система и очакват тя да се реформира към по-бързо и по-справедливо правораздаване. От друга страна обаче няма и желаещи, които да издърпат реформата в правилната посока.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно законът да се спазва

    Спор няма, че общественото мнение е чувствително по въпроса с имотите и имането на хора от властта. Така е било, така и ще бъде - хората все имат едно наум било ли е всичко законно, има ли някакви нарушения, как точно и за колко един или друг от властимащите са придобили имот, кола, кога и как са отишли на скъпа ваканция и все неща от този
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо