Колко тежи съдебната корона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6760054 www.24chasa.bg

Изборът на шеф на Софийския градски съд се провали при първия опит. Кадровиците от ВСС не само не успяха да се обединят около един категоричен кандидат, но и нито един от двамата не събраха достатъчно гласове.

Което за пореден път показва, че в съдебната система има кадрова криза. Не защото няма качествени хора в системата, а главно защото тези качествени кадри не искат да носят тежестта на съдебната корона, която е натоварена с прекалено много негативи и не желаят имената им на добросъвестни магистрати да понасят щети от действията на техни колеги, които прекрачват с лекота правила и принципи.

Ето затова все по-малко качествени хора посягат към тежката корона на Темида. Така обаче се получава един затворен кръг - от една страна, хората нямат доверие в съдебната система и очакват тя да се реформира към по-бързо и по-справедливо правораздаване. От друга страна обаче няма и желаещи, които да издърпат реформата в правилната посока.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Има ли чума, или не, думата да е на експертите

    Кажи-речи половината лято мина под знака на чумата по козите и овцете в Странджа. Броженията дойдоха преди всичко от една група хора, които се втурнаха да защитаваг козите на баба Дори, включиха се дори и политическите опоненти на правителството. Направи се внушението, че властта не мисли за народа,
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,