Колко тежи съдебната корона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6760054 www.24chasa.bg

Изборът на шеф на Софийския градски съд се провали при първия опит. Кадровиците от ВСС не само не успяха да се обединят около един категоричен кандидат, но и нито един от двамата не събраха достатъчно гласове.

Което за пореден път показва, че в съдебната система има кадрова криза. Не защото няма качествени хора в системата, а главно защото тези качествени кадри не искат да носят тежестта на съдебната корона, която е натоварена с прекалено много негативи и не желаят имената им на добросъвестни магистрати да понасят щети от действията на техни колеги, които прекрачват с лекота правила и принципи.

Ето затова все по-малко качествени хора посягат към тежката корона на Темида. Така обаче се получава един затворен кръг - от една страна, хората нямат доверие в съдебната система и очакват тя да се реформира към по-бързо и по-справедливо правораздаване. От друга страна обаче няма и желаещи, които да издърпат реформата в правилната посока.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

  • Рекетьорите през обжалване вън от бизнеса

    В правилна посока са промените в закона, изготвени от работната група, с която ще се регулират възможностите за обжалване на обществени поръчки. И не защото с тях ще може да се отстраняват неудобните, а защото трябва да има честна надпревара. А в момента рекетът чрез обжалване на поръчки е превърнат в бизнес и се прилага принципът
  • България днес няма нужда от кървави саможертви

    Това е заслугата на Васил Левски и на днешните български патриоти “24 часа” създаде рубрика, посветена на съвременния патриотизъм. В нея обществени личности, политици, писатели, аналитици представят своите виждания за това какво е да си родолюбец и патриот в днешно време. Ето коментара на Андрей Захариев,