Колко тежи съдебната корона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6760054 www.24chasa.bg

Изборът на шеф на Софийския градски съд се провали при първия опит. Кадровиците от ВСС не само не успяха да се обединят около един категоричен кандидат, но и нито един от двамата не събраха достатъчно гласове.

Което за пореден път показва, че в съдебната система има кадрова криза. Не защото няма качествени хора в системата, а главно защото тези качествени кадри не искат да носят тежестта на съдебната корона, която е натоварена с прекалено много негативи и не желаят имената им на добросъвестни магистрати да понасят щети от действията на техни колеги, които прекрачват с лекота правила и принципи.

Ето затова все по-малко качествени хора посягат към тежката корона на Темида. Така обаче се получава един затворен кръг - от една страна, хората нямат доверие в съдебната система и очакват тя да се реформира към по-бързо и по-справедливо правораздаване. От друга страна обаче няма и желаещи, които да издърпат реформата в правилната посока.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Очите се оплаква от турския арест, можеше да е отдавна в български

    И наркобосът Димитър Желязков-Очите се оплака от условията в ареста. Само че в турския, а не в българския. Издирваният по обвинение, че е шеф на банда за рекет, палежи и наркотици, даже се оплаквал на консула ни в Одрин по този повод. Ако е чак толкова лошо в турските арести, Очите спокойно можеше да се съгласи на доброволно предаване на
  • Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

    Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три