Не е ли време за нов Кодекс на труда?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6766081 www.24chasa.bg

Рекорден е коефициентът на заетост - 66,9%на национално ниво

Годишните данни на НСИ за развитието на пазара на труда през 2017 г. потвърждават предварителните оценки за продължаващо подобрение в големи части от страната. Наред с рекордния коефициент на заетост от 66,9% на национално ниво за пръв път няма област със средногодишен коефициент на заетост на населението на възраст 15-64 г. под 55%.

През 2017 г. разликата между столицата и областта с най-нисък коефициент на заетост на населението в работоспособна възраст е 19% при нива от 24% през 2008 и 2009 г. Подобни тенденции се наблюдават не само за заетостта, но и за безработицата и икономическата активност.

Спад има и при стандартното отклонение в коефициентите на заетост в отделните области - от 5,5% (2016 г.) на 5,1% (2017 г.), което е най-добрият резултат в условията на растяща икономика от 2005 г. насам.

Въпреки тези положителни новини обаче някои от най-трайно наложените регионални дисбаланси са все още ясно видими. Увеличението на броя на заетите през 2017 спрямо 2016 г. е концентрирано предимно в южната част на страната, като за всеки 4 работни места там е разкривано само едно на север от Стара планина. Най-голям абсолютен ръст на броя на заетите се наблюдава в област Пловдив (33 хил. души), следвана от област Стара Загора и столицата (по 16 хил. души), а най-голям спад – в областите Хасково (-2 хил. души), Габрово (-1,5 хил. души) и Видин (-1,4 хил. души).

Въпреки относително по-добрата 2017 г. пазарът на труда в някои региони продължава да изпитва проблеми. Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Разград и Сливен са не само областите с по принцип най-нисък коефициент на заетост на населението в работоспособна възраст, но и са сред малкото, които все още не са достигнали предкризисните нива на този показател.

Нека си го кажем: 32 години по-късно – дали не е време за нов Кодекс на труда?

(От бюлетина на ИПИ, със съкращения)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

  • Покажете бомбаджията

    Войната срещу футболните терористи става лична. Това разбрахме от офанзивата на държавата срещу хулиганите, след като един от идиотите хвърли бомба и едва не осакати за цял живот млада полицайка. Че ще решавате фундаменталния проблем - най-после ще се сложат по-добри камери по стадионите, билети ще се купуват срещу лична карта (а дано, ама...
  • 2045 г.: доминират професии, които сега дори не съществуват

    Прогнози за следващите 27 години Решихме да отбележим 27-ата годишнина на “24 часа” и с прогнози - какви ще са животът, светът и България след още 27 години. В тази поредица на вестника умни хора с въображение и визия за бъдещето прогнозират огромните промени, които ще се случат до 2045 година. Днес публикуваме предвижданията на икономиста Лъчезар