Не е ли време за нов Кодекс на труда?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6766081 www.24chasa.bg

Рекорден е коефициентът на заетост - 66,9%на национално ниво

Годишните данни на НСИ за развитието на пазара на труда през 2017 г. потвърждават предварителните оценки за продължаващо подобрение в големи части от страната. Наред с рекордния коефициент на заетост от 66,9% на национално ниво за пръв път няма област със средногодишен коефициент на заетост на населението на възраст 15-64 г. под 55%.

През 2017 г. разликата между столицата и областта с най-нисък коефициент на заетост на населението в работоспособна възраст е 19% при нива от 24% през 2008 и 2009 г. Подобни тенденции се наблюдават не само за заетостта, но и за безработицата и икономическата активност.

Спад има и при стандартното отклонение в коефициентите на заетост в отделните области - от 5,5% (2016 г.) на 5,1% (2017 г.), което е най-добрият резултат в условията на растяща икономика от 2005 г. насам.

Въпреки тези положителни новини обаче някои от най-трайно наложените регионални дисбаланси са все още ясно видими. Увеличението на броя на заетите през 2017 спрямо 2016 г. е концентрирано предимно в южната част на страната, като за всеки 4 работни места там е разкривано само едно на север от Стара планина. Най-голям абсолютен ръст на броя на заетите се наблюдава в област Пловдив (33 хил. души), следвана от област Стара Загора и столицата (по 16 хил. души), а най-голям спад – в областите Хасково (-2 хил. души), Габрово (-1,5 хил. души) и Видин (-1,4 хил. души).

Въпреки относително по-добрата 2017 г. пазарът на труда в някои региони продължава да изпитва проблеми. Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Разград и Сливен са не само областите с по принцип най-нисък коефициент на заетост на населението в работоспособна възраст, но и са сред малкото, които все още не са достигнали предкризисните нива на този показател.

Нека си го кажем: 32 години по-късно – дали не е време за нов Кодекс на труда?

(От бюлетина на ИПИ, със съкращения)

  • Детският труд - повече, но с по-малко бумащина

    Тенденцията да се увеличават децата, които работят през лятото, е положително явление. Нормално е все повече тийнейджъри да искат да помогнат на семейния бюджет или пък да изкарат джобните си за лятото. Подобна практика отдавна е позната в страни като Германия, Франция, Италия, скандинавските страни, САЩ.
  • Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер