Не е ли време за нов Кодекс на труда?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6766081 www.24chasa.bg

Рекорден е коефициентът на заетост - 66,9%на национално ниво

Годишните данни на НСИ за развитието на пазара на труда през 2017 г. потвърждават предварителните оценки за продължаващо подобрение в големи части от страната. Наред с рекордния коефициент на заетост от 66,9% на национално ниво за пръв път няма област със средногодишен коефициент на заетост на населението на възраст 15-64 г. под 55%.

През 2017 г. разликата между столицата и областта с най-нисък коефициент на заетост на населението в работоспособна възраст е 19% при нива от 24% през 2008 и 2009 г. Подобни тенденции се наблюдават не само за заетостта, но и за безработицата и икономическата активност.

Спад има и при стандартното отклонение в коефициентите на заетост в отделните области - от 5,5% (2016 г.) на 5,1% (2017 г.), което е най-добрият резултат в условията на растяща икономика от 2005 г. насам.

Въпреки тези положителни новини обаче някои от най-трайно наложените регионални дисбаланси са все още ясно видими. Увеличението на броя на заетите през 2017 спрямо 2016 г. е концентрирано предимно в южната част на страната, като за всеки 4 работни места там е разкривано само едно на север от Стара планина. Най-голям абсолютен ръст на броя на заетите се наблюдава в област Пловдив (33 хил. души), следвана от област Стара Загора и столицата (по 16 хил. души), а най-голям спад – в областите Хасково (-2 хил. души), Габрово (-1,5 хил. души) и Видин (-1,4 хил. души).

Въпреки относително по-добрата 2017 г. пазарът на труда в някои региони продължава да изпитва проблеми. Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Разград и Сливен са не само областите с по принцип най-нисък коефициент на заетост на населението в работоспособна възраст, но и са сред малкото, които все още не са достигнали предкризисните нива на този показател.

Нека си го кажем: 32 години по-късно – дали не е време за нов Кодекс на труда?

(От бюлетина на ИПИ, със съкращения)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • А какво ще стане с 11-ото яйце в кошницата

    Тръгнат ли цените нагоре, няма власт, която да не се обърка и да не тръгне да търси някакви спасителни варианти. Ясно защо - защото избирателят ще е недоволен, меко казано. Та явно такива са и причините един вицепремиер да предлага таван за печалбата от хляба и още 9 важни хранителни стоки.  Да не се хващаме с “дребните” детайли - например ако
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,