"Тренд": 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6767834 www.24chasa.bg

ГЕРБ има подкрепата на 21,1 на сто, БСП остава на втора позиция с 18,4%, показва изследване, поръчано от "24 часа"

40 % от всички българи са на мнение, че България се справя с председателството на Съвета на ЕС.

Запазват се

по-скоро

положителните

очаквания към

икономическото

положение

на страната и жизнения стандарт. Регистрираме пореден месец без съществена промяна в електоралните нагласи на българите и отношението към основните партийни лидери. Това са част от изводите от първата част на проучването на изследователски център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” за нагласите на българите спрямо основните партии, личности, българското председателство на Съвета на ЕС и икономическото положение.

Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 7 март 2018 г.

След тримесечен тренд на спад в оптимистичните очаквания на българите в проучването ни от март нивата на оптимизъм се възвръщат на стойностите, които регистрирахме и през ноември 2017 г. – 53 на сто твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени.

Обяснението на подобна динамика можем да търсим в сезонната смяна, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм.

През последните пет месеца се запазват и по-скоро положителните очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт.

Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не очакват промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%). Видими са зависимостите при демографските разбивки.

Привържениците

на ГЕРБ са

най-позитивно

настроени,

докато тези на БСП са по-песимистично настроени.

Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не ги следят. 40% са на мнение, че страната ни се справя с председателството, а 17% са на обратното мнение.

Немалка част от заявилите, че България не се справя с председателството, идват от редиците на симпатизантите на БСП. Сред червения електорат мнението е разполовено.

Пети пореден месец електоралната структура на основните политически сили се запазва. ГЕРБ печели подкрепата на 21,1% от всички пълнолетни български граждани, а БСП остава на втора позиция с 18,4%.

Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са “Обединени патриоти” с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани. Със сходен резултат са “Воля” и “Да, България”.

 

  • За повече коли трябва добра инфраструктура

    За повече коли трябва добра инфраструктура

    България е в дъното на класацията на страните в Европа по брой автомобили на глава от населението. У нас са 407 на 1000 души. За сравнение, в Италия има 663 автомобила на 1000 души. Отделен въпрос е, че българският автомобилен парк е най-остарелият в Европа - караме вехти и потрошени коли. Докато светът върви към автомобили
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо