Моделът на конфронтация между ГЕРБ и БСП пази статуквото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6767839 www.24chasa.bg

Напрежение обаче има и подценяването му би било грешка  

ЧЕЗ, Истанбулска конвенция, “зелени” протести – това са само част от скандалите, които разтърсваха управлението в последните няколко месеца. Ако се върнем по-назад, бързо бихме се сетили за НДК, “суджуци”, Хасково гейт и подобни. И въпреки всичко това практически вече

повече от една година не

се регистрира динамика в

данните за подкрепата

към основните партии.

Обясненията вероятно са много, но аз бих се спрял на едно конкретно, което ми се струва, че играе най-съществена роля. А именно - ясно оформеният конфронтационен модел между ГЕРБ и БСП. Практически всеки скандал бързо бива взет на въоръжение от опозицията, което е и най-нормалното нещо. Така и трябва да бъде.

Какъвто и да е случаят, той бързо се партизира, като от едната страна стоят управляващите, а от другата - опозицията в лицето на БСП. Градусът на политическо напрежение е изключително висок, но това поддържа силно консолидирани електоратите и на двете партии.

Сред лидерите на политически партии Бойко

Борисов събира

най-високи

стойности на

положително

отношение (39%),

следван от Красимир Каракачанов (38%) и Корнелия Нинова (27%). След тях се нареждат Веселин Марешки (22%), Валери Симеонов (21%), Божидар Лукарски (14%), Волен Сидеров (12%), Христо Иванов (12%), Мустафа Карадайъ (11%) и Атанас Атанасов с 9%.

БСП са възмутени от всеки скандал, а ГЕРБ обвиняват червените, че се опитват да отклонят вниманието от успехите на управлението.

Докога така?

Ако приемем, че БСП е достигнала максимално висока точка на мобилизация, то тя може да стане първа политическа сила само ако обществената подкрепа към ГЕРБ ерозира.

Тежките драми около Истанбулската конвенция и ЧЕЗ не донесоха този ефект. Спад на управляващите можем да очакваме най-вече когато се “бръкне” в джоба на българина. А както виждаме, Борисов е много внимателен в това отношение.

Друга възможност за по-сериозно разместване би могла да дойде от

появата на нов

сериозен

играч на

политическото

поле

Но влизането в подобна хипотеза ще отвори повече въпроси, отколкото да даде отговори.

Управляващите вероятно добре си дават сметка, че този силно конфронтационен модел с БСП ги устройва, защото ги задържа като първа политическа сила. Нещо повече – социалистите на практика са достигнали своя електорален връх и не можем да очакваме, че оттук нататък те ще растат твърде много. Това дава основание на ГЕРБ да не бъдат прекалено притеснени за вихрещите се непрекъснато скандали. Но твърде голямото им спокойствие може да изиграе лоша шега. Въпреки че всички тези скандали не се отразяват на електоралните нагласи, това не означава, че социално напрежение няма. Има. Видимо е с просто око. Спонтанните протести около убийството в Пловдив бяха доказателство за това. Напрежение се трупа. Подценяването му би било грешка.

  • Стигат ли 11 стотинки на минута за битката срещу COVID

    Стигат ли 11 стотинки на минута за битката срещу COVID

    Лекари от спешна помощ се отказват от бонуса, който би трябвало да получават, защото са на първа линия в битката срещу коронавируса. Всеки на тяхно място би постъпил по същия начин - защото, забележете, полагат им се по 11 стотинки за всяка минута, в която са преглеждали и лекували болен от COVID. Разбира се
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо