Клод Мораес: Следим всички европейци, които работят за ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6769554 www.24chasa.bg
Председателят на комисията по сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов и председателят на комисията ЛИБЕ в Европейския парламент Клод Мораес водиха срещата в София днес, на която бе постигнат историческият компромис за Европол. СНИМКА: Йордан Симeонов

Българското председателство и лично г-н Цветан Цветанов свърши много добра работа, казва  председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент, който е депутат от Партията на европейските социалисти (ПЕС)

И още:

България вече трябва да е в Шенген

Ще направим всичко възможно да има споразумение на ЕС с Великобритания и Лондон да не се изтегли напълно от общата система за сигурност

 

- Г-н Мораес, със споразумението днес за парламентарен надзор върху Европол се постигна огромен напредък, наречен от г-н Цветанов исторически пробив.

- Забележителен напредък наистина. Виждаме колко бързо българското правителство в краткия срок на председателството организира всичките играчи. Днешната среща беше тест на това как може да водите всички членки в агенцията, която върши работа, засягаща всеки човек - организирана престъпност, корупция и техният ефект върху благосъстоянието и т.н., особено на Балканите. Не че тези проблеми са непознати в Западна Европа. В това отношение българското председателство и лично г-н Цветан Цветанов свърши много добра работа. И аз съм много доволен, защото това не са лесни правила - означават, че Европол получава много солидна законова основа, за да продължи напред. Важно е, защото скоро ще имаме нов директор, след като за 9-те години мандат на настоящия г-н Уейнрайт в агенцията има огромна положителна промяна.

- Новият директор встъпва в длъжност през май.

- Да, на 1 май встъпва Катрин дьо Бол, директор на полицията в Белгия. Тя е първата жена директор на Европол. Белгия се сблъсква с много организирани терористични заплахи. Така че ние се радваме много, че застъпва тя. Сега полагаме основата на набора правила, които ще ѝ помогнат. Българското председателство може да се гордее много с това си постижение. И в комисията на Европейския парламент виждаме практически постижения на България.

- Какви мерки може да се вземат за противодействие на хората, които се вливат в редиците на ИДИЛ? Разбрахме, че само от региона на Западните Балкани в тази армия са се влели 800 бойци.

- Днес ние приехме правила за контрол за управлението на Европол. След това Европол, която е разузнавателна агенция, трябва да избере приоритетите си. Мога да ви уверя, че със сигурност борбата с тероризма е един от тях. Комисията, която оглавявам аз, редовно поставя парламентарни въпроси към директора на Европол. Агенцията има една от най-големите бази данни на чуждестранните бойци, идентифицирани като ислямски терористи.

- И какво ще се предприеме спрямо тях?

- Това обсъждаме сега. Първо, идентифициране на новите заподозрени. Следва обмяна на информацията. Това е въпрос от висока чувствителност, защото засяга обмена между страните членки. Това не е само въпрос на човешки права, а на сигурността на всички хора. Необходимо е да се направи възможно най-доброто набелязване на рисковите елементи - хората ще ни подкрепят. В момента имаме най-добрата база данни. България е една от страните, които обменя информация много активно. Ето защо отделяме толкова голямо значение и на Западните Балкани - след време и те ще имат достъп до тези данни. Европол има значителен принос в това, че много от заподозрените са съдени и обвинени. Агенцията осигурява доказателства, като разчита на разузнаването на държавите членки, включително на полицейското - работа на терен и проследяване на заподозрените. Сега ролята на Европол става все по-ключова.

- България лидер ли е на Западните Балкани?

- България трябва да води - заради местоположението си, заради историята си и заради стремежите си.

- Как ще се отрази “Брекзит” на сигурността в ЕС?

- Трябва да се продължи сътрудничеството с Великобритания, която има голяма банка от активи в разузнаването и сигурността. Трябва да се направи споразумение, за да не се лиши ЕС от експертизата на Лондон.

- Европа днес по-сигурно място ли е в сравнение с март 2016 г., когато атентат окървави Брюксел?

- В известен смисъл е по-сигурна, защото сега обръщаме по-голямо внимание на заплахите. Иначе е много трудно да се измери сигурността.

- Как оценявате работата на българските служби за сигурност и охраната на границата? Готови ли сме за членство в Шенген?

- Моето мнение като председател на парламентарната комисия е, че България е готова и трябва да бъде част от Шенген. Аз искам това да се случи. Това ще даде знак и на българите, и на целия ЕС - България не трябва да е втора ръка. Ако е в Шенген, това ще допринесе за сигурността и прогреса на страната. От известно време се занимавам с този въпрос в Европейския парламент.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Днес Европейската комисия ще покаже своя 18-и доклад за мониторинга на България и Румъния. И в него се очаква (най-после) да е посочено, че наблюдението от европейските чиновници над двете източноевропейски държави ще отпадне. Което ще бъде един логичен финал след 12 години препоръки от Брюксел. Да си го кажем честно - ползата от всичките тези
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,