Клод Мораес: Следим всички европейци, които работят за ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6769554 www.24chasa.bg
Председателят на комисията по сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов и председателят на комисията ЛИБЕ в Европейския парламент Клод Мораес водиха срещата в София днес, на която бе постигнат историческият компромис за Европол. СНИМКА: Йордан Симeонов

Българското председателство и лично г-н Цветан Цветанов свърши много добра работа, казва  председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент, който е депутат от Партията на европейските социалисти (ПЕС)

И още:

България вече трябва да е в Шенген

Ще направим всичко възможно да има споразумение на ЕС с Великобритания и Лондон да не се изтегли напълно от общата система за сигурност

 

- Г-н Мораес, със споразумението днес за парламентарен надзор върху Европол се постигна огромен напредък, наречен от г-н Цветанов исторически пробив.

- Забележителен напредък наистина. Виждаме колко бързо българското правителство в краткия срок на председателството организира всичките играчи. Днешната среща беше тест на това как може да водите всички членки в агенцията, която върши работа, засягаща всеки човек - организирана престъпност, корупция и техният ефект върху благосъстоянието и т.н., особено на Балканите. Не че тези проблеми са непознати в Западна Европа. В това отношение българското председателство и лично г-н Цветан Цветанов свърши много добра работа. И аз съм много доволен, защото това не са лесни правила - означават, че Европол получава много солидна законова основа, за да продължи напред. Важно е, защото скоро ще имаме нов директор, след като за 9-те години мандат на настоящия г-н Уейнрайт в агенцията има огромна положителна промяна.

- Новият директор встъпва в длъжност през май.

- Да, на 1 май встъпва Катрин дьо Бол, директор на полицията в Белгия. Тя е първата жена директор на Европол. Белгия се сблъсква с много организирани терористични заплахи. Така че ние се радваме много, че застъпва тя. Сега полагаме основата на набора правила, които ще ѝ помогнат. Българското председателство може да се гордее много с това си постижение. И в комисията на Европейския парламент виждаме практически постижения на България.

- Какви мерки може да се вземат за противодействие на хората, които се вливат в редиците на ИДИЛ? Разбрахме, че само от региона на Западните Балкани в тази армия са се влели 800 бойци.

- Днес ние приехме правила за контрол за управлението на Европол. След това Европол, която е разузнавателна агенция, трябва да избере приоритетите си. Мога да ви уверя, че със сигурност борбата с тероризма е един от тях. Комисията, която оглавявам аз, редовно поставя парламентарни въпроси към директора на Европол. Агенцията има една от най-големите бази данни на чуждестранните бойци, идентифицирани като ислямски терористи.

- И какво ще се предприеме спрямо тях?

- Това обсъждаме сега. Първо, идентифициране на новите заподозрени. Следва обмяна на информацията. Това е въпрос от висока чувствителност, защото засяга обмена между страните членки. Това не е само въпрос на човешки права, а на сигурността на всички хора. Необходимо е да се направи възможно най-доброто набелязване на рисковите елементи - хората ще ни подкрепят. В момента имаме най-добрата база данни. България е една от страните, които обменя информация много активно. Ето защо отделяме толкова голямо значение и на Западните Балкани - след време и те ще имат достъп до тези данни. Европол има значителен принос в това, че много от заподозрените са съдени и обвинени. Агенцията осигурява доказателства, като разчита на разузнаването на държавите членки, включително на полицейското - работа на терен и проследяване на заподозрените. Сега ролята на Европол става все по-ключова.

- България лидер ли е на Западните Балкани?

- България трябва да води - заради местоположението си, заради историята си и заради стремежите си.

- Как ще се отрази “Брекзит” на сигурността в ЕС?

- Трябва да се продължи сътрудничеството с Великобритания, която има голяма банка от активи в разузнаването и сигурността. Трябва да се направи споразумение, за да не се лиши ЕС от експертизата на Лондон.

- Европа днес по-сигурно място ли е в сравнение с март 2016 г., когато атентат окървави Брюксел?

- В известен смисъл е по-сигурна, защото сега обръщаме по-голямо внимание на заплахите. Иначе е много трудно да се измери сигурността.

- Как оценявате работата на българските служби за сигурност и охраната на границата? Готови ли сме за членство в Шенген?

- Моето мнение като председател на парламентарната комисия е, че България е готова и трябва да бъде част от Шенген. Аз искам това да се случи. Това ще даде знак и на българите, и на целия ЕС - България не трябва да е втора ръка. Ако е в Шенген, това ще допринесе за сигурността и прогреса на страната. От известно време се занимавам с този въпрос в Европейския парламент.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в