Защо Николета от Бургас, децата от Давидково и журналисти са новите лица на достойнството

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6774569 www.24chasa.bg

Инициативата на "24 часа" разшири значението на една от най-красивите български думи и доказа, че себеотдаването не може да е демоде

Ако има проучване за думите, които най-често използваме днес, със сигурност "достойнство" няма да е в активния речников състав на съвременния българин.

Инициативата на "24 часа", която вече има 16-годишна история и право да се нарече традиция, придаде актуално звучене и разшири значението на тази красива и мелодична българска дума. Защото достойнство не е само осъзнаване на собствените качества и самоуважение, както гласи дефиницията в тълковния речник. Историите за тазгодишните номинирани, колкото и да са различни, имат една обща характеристика - себеотдаването, активната доброта.

Всеки един от достойните - от двете великотърновски лекарки Сибила Маринова и Ваня Лъчезарова, през коледарчетата от село Момчиловци до хората от село Давидково, съвсем съзнателно е напуснал орбитата на регламентираното си ежедневие, на установения комфорт, за да промени нечия друга орбита.

Да се хвърлиш във вода и огън, за да спасиш живот - този проста формула на "обикновеното" геройство, не загуби валидността си, защото във всеки момент около нас има страдащи и безпомощни хора, които се нуждаят от реално, неметафорично спасение. Но във време на все по-остър дефицит от истинско общуване, жестовете, които впечатляват, започват от преодоляване на ДневинниУ граници и модели като работно време от 8 до 17 ч, всяка работа се заплаща или важно е аз и семейството да сме добре.

Ако живееха по познатите стереотипи Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Емил Кръстев щяха да печелят добри пари в някоя престижна компания зад граница, вместо да създадат "Враца софтуер общество" и възможности за стотици млади хора.

Видях за първи път Николета Стоянова в болничната стая на Антония Спасова - момичето, израснало в дом, което потърси изход от житейските неудачи под влака в Бургас. Седнала на леглото до нея, не в другия края на стаята. Тони оцеля, макар и с ампутирани крака. Но вторият шанс нямаше да е възможен, ако Ники не бе решила да излезе от обичайния си алгоритъм, за да бъде в помощ на Тони. Помощ, чиято липса на може да бъде компенсирана нито от най-модерната медицина, нито от най-успешната дарителска акция.

Ники не е от приятелския кръг на Антония, не я е познавала преди злополуката. Има собствени житейски изпитания и когато прочита в медиите за случилото се с Антония, решава, че това е нейният момент да бъде полезна за някого.

Тази година списъкът на достойните е пълен с деца. Съучениците на Любчо от София благородно оставиха без букети учителите си на 15 септември, но пък 12-годишното момче, страдащо от церебрална парализа получи незаменим шанс да се придвижва с удобна количка. По-значимо е постижението, че тези деца никога няма да отвръщат поглед, когато животът й ги срещне с хора с увреждания.

Митко от село Давидкото има най-ценните обувки в света. Момчето и сестра му Ани са родени в крайно бедно семейство. След като съдбата им стана публично известна заваляха помощи, но помощта от дистанция е едно, а съпричастността на някой, който е част от ежедневието ти и вижда страданието отблизо, е нещо съвсем друго. И когато пораснат децата от Давидково, няма да се притесняват да подадат ръка на някого с по-тежка житейска участ.

900-те лева, събрани от коледарчетата в Момчиловци, са цяло състояние от детска гледна точка - няколко некупени велосипеда, неизиграни игри или пълна витрина със сладкиши. Те обаче отидоха при 7-те семейства от селото, загубили домовете си заради пожар. 900 лв. са капка от голямата сума, която е необходима за възстановяването на жилищата, но златна капка.

"Много награди съм получила, но това е най-голямото ми признание като ЧОВЕК", сподели във фейсбук кореспондентът на "24 часа" в Атина Бойка Атанасова - един от двамата журналисти сред достойните тази година. Благодарение на професионалния й нюх, енергия и упоритост несправедливо осъден за убийство българин се прибра у дома. Една невероятна на пръв прочит история, който без участието на Бойка би имала съвсем друго развитие.

Никак не е случайно присъствието на журналисти в престижната селекция. Това е съвсем логичен израз на промените в професията. Динамичното настояще изисква не само бърза ориентация в променящата се информационна среща, жив език и оригинален разказ, но и активно отношение към случващото се. В последните години журналистите, осъзнаващи отговорността на професията, са все повече и обществени фигури, които създават или оглавяват каузи. Като каузата доброто да се показва и насърчава така, че да бъде заразно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,