Седрик Вилани: Европа изпада във втора дивизия, ако не развива изкуствения интелект

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6778349 www.24chasa.bg
СЕДРИК ВИЛАНИ СНИМКА: Йордан Симeонов

Поробването на хората от машините е научна фантастика, казва именитият математик и депутат от партията на Макрон

Седрик Вилани е носител на медала “Фийлдс” - най-престижната награда в математиката, която е еквивалент на “Нобел”. Роден е на 5 октомври 1973 г. До 2017 г. е директор на института “Анри Поанкаре”. Професор в университета “Клод Бернар”, Лион I. През 2017 г. е избран за депутат от движението “Република, напред” на Еманюел Макрон.

Седрик Вилани е от учените, които полагат големи усилия да популяризират науката и да накарат повече млади хора да се интересуват от математика. Книгата му “Живата теорема” е преведена на български. В момента Вилани е натоварен с изработването на френската стратегия за изкуствения интелект. В София той участва в две дискусии - в БАН и във Френския институт заедно с носителя на наградата “Гонкур” Жером Ферари.

- Господин Вилани, натоварен сте с изработването на френската стратегия за изкуствения интелект. Каква е нейната цел и защо Франция толкова много държи на този проблем?

- Изкуственият интелект е тема, която навлиза навсякъде, това не е само научен въпрос, но и икономически, социален, политически и геополитически. Ако Франция не се заеме с развитието на изкуствения интелект, тя ще изпадне във втора дивизия по икономическите и стратегическите въпроси и по отношение на отбраната. Това се отнася и за цяла Европа. Ако Европа пренебрегне този проблем, цялата стойност на изкуствения интелект в сферата на икономиката ще отиде в полза на САЩ, Китай или други страни, които гледат на темата много сериозно, като Канада, Великобритани и Израел. Не само ще изгубим в икономически план, но ще изгубим и учените си, които ще бъдат привлечени от други държави. Така че трябва да се вземем в ръце. Великобритания първа изработи своя национална стратегия, Франция е втората страна, която работи толкова интензивно по въпроса с надеждата да накара Европа да изработи обща европейска стратегия.

- В обозримо бъдеще как изкуственият интелект ще помага на хората?

- Не в обозримо бъдеще, това вече се случва. Няма съмнение, че изкуственият интелект подобява медицината, транспорта, околната среда.

Има много хора,

които дължат на

него живота си, защото той позволява да бъдат поставяни много по-точни диагнози. Помага ни да комуникираме по-добре, да се ориентираме, да се лекуваме, да се придвижваме по-добре.

- Големият британски астрофизик Стивън Хокинг, който почина наскоро, казваше, че изкуственият интелект лесно може да се еманципира от хората и да започне да се усъвършенства и възпроизвежда сам. Говори се за възможно господство на машините. Илон Мъск дори сравнява изкуствения интелект с ядрено оръжие. Какво мислите за този катастрофичен аспект?

- Идеята, че изкуственият интелект може в един момент да стане автономен и да постави хората в робство, е чиста научна фантастика. Но работата на Стивън Хокинг беше такава - да си представя невъзможното. Така или иначе, дори и това да се случи някога, няма да е в близките десетилетия. Аз, вие, децата ни и внуците ни няма да видят подобно нещо. За сметка на това, ако не работим по въпроса за изкуствения интелект, е напълно възможно

още утре

икономиката ни

да бъде напълно

опустошена

от икономическите постижения на другите континенти, да бъдем подложени на прицела на реклами, оптимизирани от изкуствения интелект, или да бъдем манипулирани от него и по-скоро от хората, които го използват за собствените си цели. Ако не внимаваме, наистина в определен момент може да бъдем атакувани в буквалния смисъл. Истинската опасност за Европа е да игнорира изкуствения интелект. Защото тогава останалите ще получат огромно предимство пред нас.

- Прав ли е в такъв случай Владимир Путин, когато миналата година каза, че който първи стане лидер в тази област, ще владее света?

- Всички персони, които произнасят големи фрази от този тип - Илон Мъск или Путин, го правят не просто за да кажат какво мислят, но и защото така им е изгодно. Сензационни фрази като тази, които веднага привличат внимание и се разпространяват по цял свят, окуражават инвеститорите да дават пари за нови технологии и карат хората да мислят върху големите залози, които произтичат от това. Конкретно що се отнася до Путин, вероятно той го е казал, за да накара да вибрира патриотичната и националистична струна на съгражданите му.

- А какво мислите за фалшивите новини, които също са резултат от развитието на технологиите?

- Има хора, които имат интерес да ни манипулират, да манипулират това, което виждаме, и съдържанието, което достига до нас. Тази тенденция ще се задълбочава, ако не вземем мерки. Важно е да развием всички възможности за защита чрез най-модерните алгоритми, чрез киберсигурност и необходимите закони. Европа вече има общ регламент за защита на данните, което е голяма крачка напред.

- Как един известен математик като вас реши да влезе в политиката? Защо го направихте? Какво искате да промените?

- Нима в света няма много неща, които трябва да бъдат подобрени? Науката има своята дума в подобряването на света. Убеден съм, че решенията, които политиците вземат на основата на научните анализи, които ние правим, могат да променят много неща както за Франция, така и за цяла Европа. За това помагам не само аз, а и всички, които работят за сближаването на науката и политиката. Ние, учените, имаме задължението да направим така, че

политиците да

отделят повече

внимание на

научните

изследвания, образованието, доброто използване на технологиите в служба на гражданите. И да накарат тези два свята - науката и политиката, които често пъти се игнорират и дори са в конфликт, да започнат да се разбират.

Мисля също, че ние във Франция едва се разминахме с хаоса в политиката. Избягнахме това благодарение на изненадващата поява на Еманюел Макрон и неговото движение и това е уникален шанс, който аз не исках да пропусна.

Преди една година

не мислех да

ставам депутат Днес съм натоварен с много проблеми, свързани с образованието и науката, с технологиите и иновациите, с много вълнуващи теми, в които моята научна експертиза и моята позиция на политик ми позволяват да действам легитимно и надявам се, ефикасно.

- Как се запознахте с френския президент? Смятате ли, че той е човекът, който би могъл да накара ЕС да се раздвижи и реформира?

- Срещнах го благодарение именно на Европа. През 2013 г. организирах голяма конферениця за европейското изграждане и отидох да поискам подкрепата му, защото всички казваха, че той е наистина убеден европеец. Така че го познавам през цялата еволюция на кариерата му - министър, основател на политическо движение и президент на републиката. Той е забележителна личност, която има огромна способност да увлича хората след себе си с невероятна енергия и да кара нещата да се движат напред.

Ще видим как ще се развият нещата, но съм сигурен, че ако има някой, способен да размърда Европа, това е той. Това е основната причина, поради която се ангажирах да го следвам.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции