Чакайте пролетта през октомври

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6778576 www.24chasa.bg

Това е фейлетон за квантовата физика, “Меноуар” и замръзналите щъркели

Стивън Хокинг почина и човечеството рязко изглупя.

Всъщност не съм сигурна в горната аксиома, все пак това е човечеството, което избира такива като Доналд Тръмп, Путин и Ким да вардят червеното копче за ядрените ракети. Математически погледнато, няма как да изглупееш повече.

Със сигурност смъртта на Хокинг не се е отразила и на IQ-то на българите. Поне не и ако им четем мислите, което вече е възможно посредством фйсбук. Там всеки, който си има профил, непрестанно бива подканян да каже за какво си мисли. Според мен човекът, който е формулирал този въпрос и го е лепнал в мрежа, използвана от няколко милиарда души, е по-опасен и от Хитлер. Щото те повечето наистина пишат какво точно си мислят.... Бедни Стивън Хокинг, колко ли самотен си се чувствал!

Хокинг прекара живота си в опит да обясни Вселената. Сигурно е решил да се отдаде на физиката, след като се е пробвал първо да си даде някои отговори за човечеството. Може да е Стивън Хокинг, но и той не е всесилен, с Вселената му беше по-лесно. Аз пък не мога да си обясня нито нея, нито човечеството, затова пробвам от време на време да си обясня нещо по-семпло. Например нас, българите.

Трудна работа. Не съм сигурна, че познавам по-противоречива нация от нашата. Ние сме хора, които хем спасяваме щъркелите, хем избиваме бездомните кучета. Нищо чудно, че си пращаме лъвовете в Холандия, защото у нас едва ли ще оцелеят. Всеки, който зависи по някакъв начин от общата воля, е под риск. Най-хуманният жест, който можем да направим, е да спасим някого от себе си. Затова пращаме не само лъвовете в Холандия, но и децата си. И в Германия, и във Франция, в САЩ или Испания. Оня ден една доцентка от СУ казала, че всъщност това не е вярно и

българските деца

масово отивали

в Москва

Масово, колко да е масово? Аз не знам за такива случаи, даже на въпросната доцент Пиргова дъщерята е в Париж.

Но да не ставаме твърде лирични, българинът е човек, който може да приеме всяка неволя със смях. Особено ако е чужда. Но и на своите не прощава. Ако направим класации на най-смешните неща, то със сигурност тя ще бъде оглавена от някои от най-нелепите неща, които са ни се случвали през последните години. Например Волен Сидеров. Въобще няма неприятност, която да не можем да удавим във вицове. Възмущението е оставено за случки и политици, над които ние нямаме никакво влияние. Например Меркел. Със сигурност тая жена е по-мразена и от Костов в България. Толкова петиции, толкова призиви да промени политиката си по всички въпроси, а тя – не, та не. Твърдоглава работа. Друго щеше да е да звънне на Володя и да му каже:”“Влядимир, майн шац, булгарен във фейсбук голям натиск ми оказват и затова махам санкционен. Гратулирен!”. Въобще българите сме космополитни хора, когато става дума за международна политика. У нас си оставаме традиционалисти. Трансджендъри, трети пол, meetoo, климатични проблеми, еврокризи – нищо не допускаме у дома си, където и по света да живеем. Щото доцент Пиргова наполовина е права – децата масово напускат България. Не в посоката, в която ѝ се иска, но все пак напускат. Дето се вика, другите може да са трансджендъри, ние сме трансанационали. Няма семейство без представители поне в още една държава, омесили сме си националностите.

Но да се върнем на физиката и щъркелите. Добре, каква съдба е тази, точно на страната с най-голяма демографска криза, да ѝ измръзнат щъркелите? Трябва да наблюдаваме как ще се развият нещата след 9 месеца. Ако има спад в раждаемостта – ясно. Лошото е, че през Силистренско минават не само нашите щъркели, а и всички европейски. И не щеш ли, изведнъж започват да падат като замръзнали топки от небето. Това може да се тълкува по два начина – или Господ ни праща някаква иновативна програма за инвитро, или пак Путин... Но кой би си помислил, че Господ би ни направил такъв номер, той все пак също е българин. Личи си по чувството му за хумор, особено напоследък. Значи остава Путин. Или Меркел. Може и Сорос да е. Най-вероятно той, защото това с глобалното затопляне са разни соросоидски идеи.

Нищо чудно обаче за завръщането на зимата да са виновни и онези, които още не са отслабнали, за да си влязат в пролетните дрехи. Победили са природата със силата на мисълта. Аз не съм отправяла такива желания, защото, ако ще се съобразяваме с моето влизане във форма, то първите слънчеви лъчи ще се покажат към октомври. Дотогава

ще трябва да се

подлагам на

изтезания със

спорт

Влизали ли сте скоро във фитнес студио? Аз две години не бях, миналата седмица се престраших. За две години много неща са се променили. Първо, клинът ми за спорт се е свил. И второ, има нова мода на садо-мазо изпълненията със портна насоченост. Например спортна салса. Опитах я веднъж и съм доволна – успях да изкарам часа и дори да си тръгна, при това със собствените си крака. Защото при тия завързани стъпки това не е гарантирано, може да се окажеш и с якия бедър на Женоария, дето скача до теб. Също така пробвах джъмпинг фитнеса. Това е спорт, при който подскачаш на трамплин с танцови ритми. Изглежда забавно и е. Ако гледаш отстрани. Мога да ви доверя, че това е спортът, при който опознаваш най-добре тялото си. Буквално. Видях задните си части пред очите си в момента, в който се разминавахме с тях, докато аз скачах нагоре, а те тъкмо се връщаха надолу. Още две кила отгоре да имаха и щяха сигурно и един задвратник да ми ударят. За наказание, че така съм се отпуснала през зимата. При най-интензивната част на подскоците пък настава такова разминаване на собствените ти телесни части във всички посоки, че на нещо по-бързо от “Меноуар” като нищо ще се телепортираш. Прибрах се изтощена, но доволна, а час по-късно си дойдоха и въпросните ми задни части. Надявах се, че съм ги телепортирала, но все още не съм успяла. А и Стивън Хокинг не успя да ни каже дали е възможно. Нищо, до октомври ще опитвам. Дотогава се обличайте добре.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга