Не пожелавай жената, осела или колата на ближния. С 2 думи: Не кради

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6780664 www.24chasa.bg

Така пише в скрижалите, които Бог дава на Мойсей в планината. Всяко отклоняване от Божия закон пречи на справедливостта

Преди три дни министър-председателят обяви, че от 15 години се бори де изчезне понятието противозаконно отнемане на МПС, а да остане само кражба на автомобил. Бойко Борисов твърди, че двете парламентарни групи били съгласни за това и ще има промяна, която е безусловно необходима въпреки съпротивата на адвокатското лоби.

Това не е евтин популизъм, нито крие опасност от

разгул на

самоуправството, както бе подозирана друга промяна в Наказателния закон - за разширяване на пределите на неизбежната отбрана. Това понятие - противозаконно отнемане на МПС, е израз на несправедливостта на българските закони.

Дори думите, с които се описва това деяние, са несправедливи. Изобщо става дума за правна перверзия - аргументите на противниците на отмяната на този текст, сред които най-гласовит е бившият главен прокурор Никола Филчев, са, че противозаконовото отнемане се доказвало по-лесно. Защото, за да има кражба, трябва да се докаже, че деецът имал намерение да присвои колата - т.е. да я притежава, владее и да се разпорежда с нея. Според Филчев този идиотски текст бил останал от социализма, когато хората нямаха възможност свободно да си купуват коли и често вземаха чужди, за да покарат.

Преди 40 години познавах един разбойник, който бе откраднал над 40 лади 1500 (щото бяха най-бързи) и вместо да лежи в затвора, се бе хванал за противозаконното отнемане. Дойде демокрацията и стана приватизатор, което е може би естествен завършек на неговата кариера на отнемител на чуждото.

Другият аргумент на защитниците на този текст е, че практически наказанията за двате деяния са изравнени. Даже при противозаконното отнемане има минимален праг. Но съществуването на такъв текст подклажда общото чувство за несправедливост и убедеността на населението, че законите са в угода на разбойниците. Защото, дори да отнемеш колата на някой човек и да я покараш, докато свърши бензинът, след това да отмъкнеш друга и това нещо да не го наричаш кражба, е гадно. За повечето българи - и бедни, и богати, автомобилът е най-ценната вещ, която притежават.

Иначе по логиката на противозаконното отнемане квартирните крадци също трябва да бъдат оневинени, защото те ще твърдят, че са ти взели телевизора, за да си погледат “Скъпи наследници”, а компютъра - за да си початят. Или банкерът ви е източил сметката, за да поиграе на борсата, а не да ви открадне парите. Изобщо задълбочаването в теоретични аспекти на правото

вреди на

справедливостта Разбойниците могат да имат добри адвокати, а и по принцип живеят на ръба на закона. Тяхната основна житейска цел е да не ги хванат и те са готови да се възползват от всяка дупчица в закона. Както каза онзи ден Бойко Борисов, крадците на коли били станали като директори - отивали с лаптопа, разбивали защитите на скъпия автомобил и с тях имало шофьор - неосъждан младеж, който като го хванат, си признавал противозаконно отнемане и минавал на административно наказание. А истинския разбойник дори не го преследвали, той само се возел в противозаконно отнето МПС от неосъждан младеж, дето много му се карало.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,