Алексения Димитрова: Открихме свръхдоза живак в мозъка и косата на Георги Димитров, но не знаем как тя е попаднала там

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6780826 www.24chasa.bg
Алексения Димитрова

Експертите се разделиха в мненията си за отравянето, казва журналистката, инициирала изследването

- Алексения, заради случая с отровения руски шпионин Скрипал бившият външен министър Соломон Паси коментира наскоро, че Русия има традиции в отравянето на свои хора, като посочи, че дори Георги Димитров е бил отровен в Москва. Преди десетина години ти направи разследване, от което стана ясно, че в мозъка и косата на Димитров има свръхдоза живак.

- Не мога да коментирам случая “Скрипал”, защото нямам информация. Мога само да повторя фактите, свързани с Димитров, които установи разследването на “24 часа” преди години. Няколко експертизи, направени в 3 софийски лаборатории по поръчка на вестника, откриха свръхдоза живак в мозъка и косата на Димитров. Това обаче не даде, а според мен и няма как да даде отговор на въпроса как, кога и къде свръхдозата е попаднала там.

- Как въобще се стигна до това изследване отровен ли е Димитров?

- През 1999 г., две години преди да почине, доц. Петър Гълъбов от Института по експериментална морфология, патология и антропология в БАН ми каза, че има съмнения, че Георги Димитров е бил отровен, но няма време и средства да подкрепи съмненията си с факти. По онова време той бе един от малцината, които знаеха всичко за мумията на Георги Димитров. Първо баща му – патоанатомът проф. Георги Гълъбов, в продължение на 30 г. се бе грижил за балсамираното тяло на Димитров, после той бе поел щафетата от него. Но най-важното в случая бе, че преди мумията да бъде погребана през 1990 г., той бе отрязал кичур от косата и бе взел мозъка, който се пазел в една каса в лабораторията под мавзолея. Държеше ги в две стъкленици в шкаф в кабинета си. Когато ги извади и ми ги показа, не можех да повярвам на очите си. Изглеждаше странно, че никой дотогава не беше се поинтересувал и не бе пожелал да потвърди или отхвърли съмненията за отравяне.

- Какво стана след това?

- “24 часа” организира изследването, защото в института на доц. Гълъбов нямаха подходяща техника. Затова доц. Гълъбов предостави материал от стъклениците на няколко експерти, които ги предоставиха на няколко лабортории, сред които Института по криминалистика и криминология към МВР. Те имаха апаратура, с която може да се улови и най-малкото количество отрова, както и много добри системи за ДНК анализ.

- Кой направи изследването?

- Двама експерти от института – ст.н.с. Йончо Йонов от сектор “Биология и токсикохимия на морфологията” и н.с. Марко Лалчев от сектор “Физикохимия”. Те изследваха косата за тежки метали. Докато режеха и мереха косата на Димитров, за да я пратят за изследване, експертите разказаха, че преди време техни колеги в Лондон са направили изследване на косата на Наполеон и успели да докажат завишени концентрации арсеник. Подобно изследване било правено и на косата на Карл II, в която открили свръхдоза живак – 55 мг/кг. Пробите от косата на Димитров бяха анализирани в 2 института по 2 различни метода. На 2 юли 1999 г. “24 часа” публикува първите междинни резултати от анализите на косата на Димитров. Според тях живакът в кичурите бе от 5 до 10 пъти над нормата. За да се изключат всякакви съмнения, проби от косата бяха занесени няколко седмици по-късно и в трета лаборатория – в Института по обща и неорганична химия в БАН. За да бъдат напълно сигурни, експертите отново провериха апаратурата в първите две лаборатории и направиха нови измервания. Резултатите се оказаха същите.

- Последно какъв бе резултатът?

- Окончателният резултат бе, че откритият живак е 48 мг на килограм. Експертите казаха, че никога преди това не са имали толкова високи стойности. За сравнение Карл Велики е умрял с концентрация 55 мг/кг и като причина за смъртта му американските експерти сочат хронично тровене с живак. Нашите данни обаче не бяха достатъчни, за да заключим дали Димитров е отровен, или не и затова трябваше да бъде изследван и мозъкът. Трябваше ни и токсиколог. Издирих такива учени, светила в своята област - проф. д-р Александър Монов и проф. д-р Ставри Стоянов. Направихме две експертизи на мозъка в 2 независими лаборатории. Отново поискахме съдействие от вътрешния министър и Института по криминалистика към МВР. Този път във вземането на пробите се включи и един от най-добрите съдебни медици в България – проф. Стойчо Раданов.

- Излезе ли нещо интересно при тази нова експертиза?

- Между другото, докато експертите оглеждаха и описваха мозъка в детайли, те с изненада установиха, че от дясната хемисфера е било взето парче за изследване.

- Някой някога е изследвал мозъка преди това?

- Кой, кога, как и защо е взел това парче, правена ли е експертиза и какво е установила, не стана ясно. Години по-късно, докато за пореден път четях материалите, с които разполагах, забелязах интересен детайл в един от плановете за ребалсамацията на мумията на Димитров. Мозъкът е бил оглеждан и описван в присъствието на съветски специалисти през 1959 г. Възможно е те да са взели част от мозъка. 

- А какви бяха резултатите от пробите на мозъка?

- Окончателните резултати надминаха и най-смелите очаквания – свръхдозата живак в различни участъци на мозъка се оказа от 5 до 25 пъти над допустимите норми. Един от експертите каза, че работи от 1978 г., но не е виждал подобно нещо до този момент и че е шокиран от количеството живак в мозъка на Димитров.

- Имаше ли категоричен извод, че Димитров е бил отровен в Москва?

- Анализите бяха предоставени за мнение на трима независими експерти по съдебна медицина и токсикология – проф. д-р Александър Монов, проф. д-р Стойчо Раданов и проф. д-р Георги Цеков. Въпреки категоричните данни за свръхдоза живак учените се разделиха в крайните си изводи. Професорите Монов и Раданов например бяха написали, че “не може да се приеме, че тази живачна находка има причинно-следствена връзка със смъртта”. Но бяха категорични, че живакът е проникнал в организма на покойника преди смъртта, продължително време и многократно.

- При какви обстоятелства?

- Според тях това би могло да стане чрез течни и други храни, които съдържат в малки дози органични съединения на живака, или при многократно или продължително вдишване на живачни пари, намиращи се в малка концентрация във въздуха. Според учените повишеното количество живак можело да се получи и при инжектиране в организма на живачни диуретични препарати. Те бяха категорични, че живакът не е проникнал в мозъка и косата при балсамацията или после при съхраняването чрез консервиращи течности. Не можеха обаче да са 100% сигурни как живакът е проникнал в тялото на Димитров приживе и дали това има връзка със смъртта му. Проф. Стойчо Раданов каза, че не може да даде окончателен отговор на въпроса отровен ли е Димитров. Според него било възможно живакът да бъде натрупан в организма от прилагането на терапия. Например някои болни в миналото били лекувани с инжекции “Новорит”, които съдържат живак.

- Какво беше заключението на проф. Монов?

- Той беше по средата. Каза, че е склонен да бъде приета тезата за отравяне, защото толкова много вреден химически елемент едва ли може да се натрупа само с рутинни лекарства. Ясно е, че при такова количество живак се умира, но не е ясно как този живак е попаднал в тялото на Димитров. Това му бяха думите.

- Някой от експертите беше ли на категорично мнение, че става дума за отравяне?

- Съдебният медик – проф. д-р Георги Цеков, който имаше докторат в областта на съдебномедицинската токсикология, бе категоричен, че Димитров е отровен. Каза, че няма никакви съмнения. Двамата учени от Института по криминалистика и криминология на МВР, които извършиха анализите на косата и мозъка също бяха склонни да подкрепят това мнение.

  • Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Идеята на ГЕРБ 24 май да бъде обявен за национален празник си заслужава мисленето. Очевидно е, че след агресията в Украйна всякакви чествания, свързани с участието на руски военнослужещи, ще бъдат засенчвани от случилото се в Буча. И следователно никога повече 3 март няма да бъде приеман безрезервно от цялото българско общество
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо