"Дейли сабах": ЕС трябва да се научи да живее с Ердоган

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6783056 www.24chasa.bg
Бойко Борисов, Доналд Туск, Реджеп Тайип Ердоган, Жан-Клод Юнкер във Варна СНИМКА: РОЙТЕРС

В. "Дейли сабах", Истанбул, Илнур Чевик (От БТА)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с ръководни представители на ЕС във Варна, България, където те проведоха открити разговори за настоящите неразбирателства между Анкара и ЕС и за това как да преодолеят различията.

Турция и ЕС очевидно са на много различни честоти и сегашният процес е насочен към подобряването на отношенията и възстановяването на взаимното доверие в областите, където по някои парливи въпроси е възникнала криза на доверието.

Проблемите между Анкара и ЕС са допълнително усложнени от това, че гръцки Кипър замърсява още повече атмосферата между Анкара и Брюксел. Това е явно и от съюзяването на гръцки Кипър и Гърция да издействат декларация от състоялата се наскоро среща на върха на ЕС, в която блокът осъди Анкара за поведението й по спора с гръцки Кипър за правата над петролните и газовите ресурси в Източното Средиземноморие и напрежението с Гърция в Егейско море.

Австрийският канцлер Себастиан Курц призова ЕС да прекрати преговорите за пълноправно членство с Анкара тъкмо когато Ердоган се подготвяше за срещата с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това изглежда бе преднамерен опит да се саботира срещата във Варна.

И така, на фона на това политическо минно поле, президентът и ръководните представители на ЕС се срещнаха, за да обсъдят неспазените обещания, дадени от ЕС, и оплакванията на ЕС от Анкара по проблемите за човешките права и медийната свобода в Турция.

Анкара полага всячески усилия постоянно да обяснява на събеседниците си в ЕС, че продължаващото извънредно положение е жизнено важно за изясняване на хаоса, породен от опита за преврат на 15 юли 2016 г. на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), и за установяване на сигурна и безопасна среда в страната. Те така и не успяха да разберат, че разпорежданията по силата на извънредното положение са толкова умерени, че мнозина от нас, които си спомнят предишни режими на извънредно и военно положение в Турция, наричат сегашното "леко".

Не е тайна, че ФЕТО, за ужас на Анкара, намира убежище в много европейски страни. Тъжното е, че европейските представители и лидерите на страните членки не похвалиха турския народ за това, че се опълчи на танковете при опита за преврат и че рискува живота си в името на демокрацията.

Анкара е разочарована да види, че макар страните от ЕС да са включили ПКК в списъка си с терористични групировки, много държави позволяват на организацията да действа открито, да излага на показ своите символи и да скандира лозунги.

Фактът, че много европейски държави се опитаха да разубедят Анкара да предприеме военна операция за прочистване на района на Африн в Северна Сирия от свързаните с ПКК Сили за защита на народа, предизвика бурни реакции в турското общество. Това, че Турция откри мащабни, скъпоструващи и модерни отбранителни съоръжения на СЗН в Африн, породи дълбоки подозрения у Турция, че те са били финансирани от някои страни членки на ЕС и от САЩ.

Все пак, големият успех в Африн постави Ердоган в силна позиция, когато седна на масата с представителите на ЕС. Сега те виждат политическото и военно влияние на Турция и осъзнават, че това би могло да бъде актив, също както може да се окаже и сериозен пасив за тях. Турция не само води война срещу терористите, но и е приела три милиона сирийски бежанци, избягали от кръвопролитната гражданска война в родината си. Турция служи като буфер на ЕС, възпиращ вълната сирийски бежанци да достигне Европа. Те дължат много на Турция.

Те признаха жертвите на Турция и се съгласиха в замяна да осигурят безвизов достъп на турските граждани до Шенгенската зона, а също и да предоставят два отделни транша от по три милиарда евро за бежанците, но дори и половината от първите три милиарда едва пристигна.

В контекста на срещата във Варна сега ЕС трябва да седне и да реши как ще продължи занапред отношенията си с Анкара. Това означава, че всички те трябва да се научат да живеят с Ердоган.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е, че ЕС отделя само 200 млн. евро за борба с коронавируса. За какви ли не глупости се харчат милиарди. Случващото се в Италия показва, че никой не е застрахован. В Милано не ядат прилепи, а паста, но там заразата се разпространи мълниеносно, което идва да покаже, че това е нещо много страшно и огромният ресурс - научен, финансов
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност