Направете студентската ми книжка здравна!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6784468 www.24chasa.bg

Какво трябва да носи тя, за

да се подобри висшето образование

ПРЕЗ тази седмица стана ясно, че очакваният брой на завършващите средно образование тази година е 56 737 младежи. Една от светлите перспективи пред тях е да прочетат проекторешение на Министерския съвет за прием в държавните и частни университети, където се предлага да бъдат приети 54 731 студенти.

Без да съм бъбрив телевизонен професор, за кратко се отдадох на размисли и страсти и бързо стигнах до извода, че след 10-ина години ще сме изключително зависими и подвластни точно на тези бъдещи студенти.

Защото студентите на нашето време ще бъдат бъдещи лекари в страна с ниска раждаемост и висока смъртност. Ще бъдат юристи в корумпирана страна и ще са учители и преподаватели в една от най-нискообразованите държави в Европа. О, и още! Ще бъдат управляващи, ще градят своите партийни кариери и ще са неразделна част от публичния груб език и вулгарно държание.

И щом днешните студенти сме вашето бъдеще, какво пък ние ще занесем в нашето бъдеще? Какъв пример за подражание ще сме ние? Аз съм част от академична общност, в която мнозина съчетават работа и следване, работещи като сервитьорки, бармани, танцьорки и други “висококвалифицирани позиции”. Какво да запазим в себе си и за себе си? Желанието за бригада в САЩ и Англия или привилегията на 50-те процента намаление за пътуване в родното БДЖ. Или пък онова безценно предимство, че 7 студентски книжки, събрани накуп като за изпит, са равни на бутилка безплатен български алкохол в някое нощно заведение. След което на практика разбираме, че девизът над входа на парламента, че съединението прави силата, е правдив и истински верен.

Или онази биологична “особеност на българския национален студент”. Става дума за този характерен тип студенти, които никакви метеорологични условия не са в състояние да изкарат от общежитията във видимата част на деня. Това те правят два пъти в годината – по време на сесиите, когато с присвити от светлото очи търсят груповия отговорник и лекциите, които той старателно е писал сам-самичък с лектора по съответната дисциплина.

И ако това е един скромен, повърхностен медицински преглед, то е ясно, че тази общност има симптоми на поражения от бързоразвиващ се, бързоразпространяващ се и с трайни ментални поражения вирус.

Ето защо аз като личност, носеща симптомите на това нашумяло заболяване, алармирам цялата образователна система - искам да бъда лекуван! Искам да се промени статусът на студентската ми книжка в здравна!

Настоявам моята студентска книжка да допринесе за моето бавно, но сигурно лечение:

- Да ми бъде в полза за достъп с намаление за така нужната, заздравяваща имунната ми система литература във всичките ѝ жанрове.

- Да ми бъде съпричастна при закупуването на учебници и учебни помагала, а не да се губи постоянно между хилядите ксерокопия, които творя от финансово-икономическа гледна точка.

- При 7 студентски книжки не да ми дава български алкохол с намаление, а да мога да посещавам българските театри на половин цена.

- При отличен или много добър успех да ме освобождава частично от семестриални такси.

- Да ми отвори вратите за съвремената българска литература, за да я опозная, да я разбера, да извлека полезното от нея и да го приложа в житието и страданието си на грешен студент.

- И да го предам на тези студенти, които ще дойдат след мен.

Направете от студентската ми книжка здравна, за да оздравее България!

*Авторът е студент в специалност “Връзки с обществеността” в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”

 

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.