Направете студентската ми книжка здравна!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6784468 www.24chasa.bg

Какво трябва да носи тя, за

да се подобри висшето образование

ПРЕЗ тази седмица стана ясно, че очакваният брой на завършващите средно образование тази година е 56 737 младежи. Една от светлите перспективи пред тях е да прочетат проекторешение на Министерския съвет за прием в държавните и частни университети, където се предлага да бъдат приети 54 731 студенти.

Без да съм бъбрив телевизонен професор, за кратко се отдадох на размисли и страсти и бързо стигнах до извода, че след 10-ина години ще сме изключително зависими и подвластни точно на тези бъдещи студенти.

Защото студентите на нашето време ще бъдат бъдещи лекари в страна с ниска раждаемост и висока смъртност. Ще бъдат юристи в корумпирана страна и ще са учители и преподаватели в една от най-нискообразованите държави в Европа. О, и още! Ще бъдат управляващи, ще градят своите партийни кариери и ще са неразделна част от публичния груб език и вулгарно държание.

И щом днешните студенти сме вашето бъдеще, какво пък ние ще занесем в нашето бъдеще? Какъв пример за подражание ще сме ние? Аз съм част от академична общност, в която мнозина съчетават работа и следване, работещи като сервитьорки, бармани, танцьорки и други “висококвалифицирани позиции”. Какво да запазим в себе си и за себе си? Желанието за бригада в САЩ и Англия или привилегията на 50-те процента намаление за пътуване в родното БДЖ. Или пък онова безценно предимство, че 7 студентски книжки, събрани накуп като за изпит, са равни на бутилка безплатен български алкохол в някое нощно заведение. След което на практика разбираме, че девизът над входа на парламента, че съединението прави силата, е правдив и истински верен.

Или онази биологична “особеност на българския национален студент”. Става дума за този характерен тип студенти, които никакви метеорологични условия не са в състояние да изкарат от общежитията във видимата част на деня. Това те правят два пъти в годината – по време на сесиите, когато с присвити от светлото очи търсят груповия отговорник и лекциите, които той старателно е писал сам-самичък с лектора по съответната дисциплина.

И ако това е един скромен, повърхностен медицински преглед, то е ясно, че тази общност има симптоми на поражения от бързоразвиващ се, бързоразпространяващ се и с трайни ментални поражения вирус.

Ето защо аз като личност, носеща симптомите на това нашумяло заболяване, алармирам цялата образователна система - искам да бъда лекуван! Искам да се промени статусът на студентската ми книжка в здравна!

Настоявам моята студентска книжка да допринесе за моето бавно, но сигурно лечение:

- Да ми бъде в полза за достъп с намаление за така нужната, заздравяваща имунната ми система литература във всичките ѝ жанрове.

- Да ми бъде съпричастна при закупуването на учебници и учебни помагала, а не да се губи постоянно между хилядите ксерокопия, които творя от финансово-икономическа гледна точка.

- При 7 студентски книжки не да ми дава български алкохол с намаление, а да мога да посещавам българските театри на половин цена.

- При отличен или много добър успех да ме освобождава частично от семестриални такси.

- Да ми отвори вратите за съвремената българска литература, за да я опозная, да я разбера, да извлека полезното от нея и да го приложа в житието и страданието си на грешен студент.

- И да го предам на тези студенти, които ще дойдат след мен.

Направете от студентската ми книжка здравна, за да оздравее България!

*Авторът е студент в специалност “Връзки с обществеността” в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”

 

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,