Бойко Коцев - вътрешен човек във Външно, винаги готов за консултации

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6792863 www.24chasa.bg

Имаше един период, преди 15-ина години, когато наричаха Бойко Коцев “външния министър на МВР”, но всъщност е точно обратното - той винаги е бил вътрешен човек във Външно.

И това е така още от края на 80-те, когато става заместник-ръководител на българското посолство в Зимбабве, докато посланик там е братът на Андрей Луканов - Александър Атанасов.

Бойко Коцев има дълга професионална кариера, по време на която е изкатерил внимателно всички стъпала и е взел толкова плавно всички изпречили се на пътя му остри завои, че с право може да се нарече един от най-обиграните дипломати, с които България разполага.

Той владее всички византийски похвати, бе казал за него Джон Байърли - американският посланик в България до 2008 г., който след това оглави посолството на САЩ в Москва. Което от устата на един от най-добрите специалисти по Източна Европа и Русия в Държавния департамент звучи като най-високо колегиално признание.

Самият Бойко Коцев е цитиран да казва, че дипломацията е защита на националните интереси, а не война между отделните дипломати. По този начин той обясняваше, докато беше в Брюксел, защо постоянно води битка с холандския посланик на тема “Шенген”, а в същото време извън залата двамата са най-добри приятели.

Тази реплика за войните и дипломатите чудесно се вписва в настоящия исторически контекст, когато името на Бойко Коцев се споменава всеки ден в медиите, а изтеглянето му от Москва за консултации е част от разразилата се истинска битка на тихия фронт между Русия и Запада.

Но точно за Коцев може да се каже, че консултациите са любимият му похват.

Докато беше шеф на мисията в Брюксел, даде идеята да се сформира неформална група от посланици на десетина от по-малките страни - членки на съюза. Според него така обединени можели да отстояват по-добре интересите на своите държави в новата дипломатическа служба на ЕС. Коцев предложи на колегите си да се застъпват взаимно и съвместно по важните въпроси, за да увеличат тежестта си, и бързо се превърна в мотора на тази неформална група. Идеята му бе приложена успешно и не е учудващо, че той пренесе този модел на консултации и в Москва. В руската столица той участва в група на посланиците от т.нар. славянски страни и отново използва консултативното многостранно тяло за повече тежест и по-добро отстояване на интересите. Това бе обяснението за появата на руския външен министър Сергей Лавров една сутрин в българското посолство в Москва.

По този начин една уж обикновена работна закуска със славянските посланици се превърна в безапелационен успех за домакина.

Бойко Коцев е винаги подготвен за консултации. Участвал е в толкова много и различни по вид, че ако някога излезе от професията, естествено е да работи като... консултант.

Между западния и източния фронт

Месеци след като България стана член на ЕС, Коцев бе изпратен като постоянен представител на страната към институциите в Брюксел. След 4-годишен мандат там бе предложен за посланическото кресло в Москва и в медиите отбелязаха, че опитният дипломат сменя западния фронт с източия. Исторически погледнато, това бе само поредното кръстосване на совалката, защото Коцев всъщност напускаше Брюксел за втори път в кариерата си, а освен това не отиваше на източния фронт, а се завръщаше там. Завършил международно право в МГИМО - дипломатическата школа в Москва, и познаващ отлично Русия, той просто си пасна на мястото. Там, където някогашните му състуденти и приятели вече бяха заели възлови позиции в апарата на Руската федерация.

Евро, а не еуро

Как да се изписва на кирилица европейската валута, е една от най-сладките му победи като посланик в Брюксел. За да убеди евробюрократите, че страните, пишещи на кирилица, казват евро, а не еуро вади справки от всички национални банки на славянски държави.

БАЩАТА 

Баща му е ген. Васил Коцев - най-дълго управлявалият началник на Първо главно управление на Държавна сигурност - външната разузнавателна служба на България преди 10 ноември 1989 г. Коцев оглавява ПГУ през 1973 г., а преди това отговаря за българската резидентура в Турция.

Загива в автомобилна катастрофа през 1986 г. по пътя между София и родното си село Скравена. Обстоятелствата около инцидента не са изяснени.

БИВШ ШЕФ

При т.нар. тройна коалиция Румен Петков бе министър на вътрешните работи, а Бойко Коцев негов заместник. Коцев е изключително лоялен човек на министъра, бе описано в една грама от 2007 г. на американския посланик в София Джон Байърли, която излезе в “Уикилийкс”. Коцев и бившият му началник и до днес са в превъзходни отношения. Петков е сред най-активните фигури за честването на годишнината от Руско-турската освободителна война в България.

НАГРАДА

Офицер на националния орден за заслуги на Франция за преданост към европейската кауза, носител на орден “Леополд II” от Кралство Белгия... Коцев има много награди и отличия и дори сам раздава. Като посланик в Москва закичи няколко човека със “Самарски кръст” - почетен знак на българските русофили.

КОЛЕКЦИОНЕР

Преди 15 години често можеше да бъде забелязан с лула в устата и оттогава има богата колекция. Част от лулите са му подарък от близки и приятели. Други е купувал сам за кеф и по разни поводи. Например от Брюксел в деня, когато България затвори 24-а глава от преговорите за членство в ЕС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в