Вносът на работници днес утре може да върне българи от чужбина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6794753 www.24chasa.bg

Българската икономика работи под своя потенциал именно заради недостига на труд

Мнозина днес се питат защо българският бизнес търси работници от други държави. Ето какви са предпоставките: необходимост от чужда работна ръка в България в момента има - потвърждава го националната и европейската статистика, както и резултатите от много допитвания сред работодателите.

В момента у нас има рекордна заетост на трудоспособното население, както и почти рекордно ниска безработица през 2017 г. В същото време делът на предприятията, които казват, че ако имаха работници, щяха да произвеждат повече, нараства и вече е над една трета, особено в преработващата промишленост.

Доскоро тези тенденции като че ли бяха най-вече в преработващата промишленост, но

през последните 2 г.

се удвои

недостигът на

работна ръка

и в услугите, строителството, селското стопанство. Има обоснован недостиг на работна ръка в икономиката, а секторите, за които сега най-много се обсъжда вносът на чуждестранни работници, са туризмът, селското стопанство. Факт е, че много работници от тези сектори вече предпочитат да работят зад граница за по-високи възнаграждения. Затова в края на миналата година тръгна законодателна инициатива за промяна на законите, които уреждат пребиваването на чуждестранни работници у нас. Така се стигна до известен напредък

българските

фирми да могат

по-лесно да

наемат чужденци

Веднага се появява, разбира се, въпросът за опасенията от ценови дъмпинг от страна на чуждестранните работници, което да доведе по-ниски възнаграждения за българите. Но подобни твърдения са необосновани, защото не сме нито Великобритания, нито Германия, та да успеем да привлечем такъв голям брой хора, които да окажат влияние върху реалното възнаграждение на трудовия пазар. Напротив, българските работодатели се конкурират за чуждестранни работници с почти всички останали страни в ЕС.

Много малко вероятно е у нас да дойдат стотици хиляди работници, които да предпочитат България пред другите възможности в рамките на ЕС заради факта, че разликата между нивото на заплащане между България и изпращащите страни не е толкова значително, колкото е с други европейски държави. Така по тази линия за дъмпинг на заплащането на пазара на труда няма основания за притеснения. Нещо повече - трудовите възнаграждения в България вече

две години наред

нарастват със

средно 10%

на годишна база, и то при сравнително ниски нива на инфлация от порядъка на 2%. Което означава, че покупателната способност расте с най-добрите си темпове от годините преди икономическата криза насам.

Има много предпоставки този ръст на възнагражденията да продължи. Не само недостигът на труд движи тези възнаграждения нагоре, а и фактът, че българската икономика стои сравнително добре след 2-3 г. на добър икономически растеж (макар и недостатъчен според някои експерти, ако се стремим да догоним средноевропейските стойности).

Ето защо няма никакви опасения, че ще има натиск върху цената на труда в България. Напротив. Сега синдикатите искат недостигът на труд да бъде запълнен с връщане на българи от чужбина, но това няма как да стане с акт на Министерския съвет. Като нищо обаче може да се окаже, че връщането на българите от чужбина минава през такъв внос на работници от други страни, тъй като в момента българската икономика

оперира под своя

потенциал

именно заради

недостига на труд

Така че по-високият икономически растеж, който може да се генерира и с привличането на чуждестранни работници, може да даде тласък на българската икономика да стопи разликата до тези средноевропейски стойности.

Тогава това ще окаже влияние българи да не заминават да работят в чужбина, или пък да се върнат отново тук.

Ако икономиката продължи да се развива с едни високи темпове и предвид сегашните демографски тенденции, може да се окаже, че в средносрочен план бизнесът ще има нужда от чуждестранни работници. Възможно е при следващо икономическо сътресение този глад за чуждестранни работници да отслабне или да изчезне.

Вносът на чужди работници в момента се разглежда и от правителството по-скоро като възможност краткосрочно да се адресират някои липси на пазара на труда.

Решаването на проблема в дългосрочен план ще мине по-скоро през квалификацията и обучението на безработните, както и на една по-мащабна образователна система, която да осигури бъдещи поколения работници за бизнеса. Това, което се прави като първи стъпки в сферата на дуалното образование, трябва да се продължи. За да може рисковите групи да имат равен достъп до пазара на труда още от училище, което ще бъде опора за българската икономика в следващите периоди.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кадрите свършват, бизнесът отсега да обучава нови

    Всички блажени времена някой ден свършват. Ще ви го каже всеки, прочел (поне) няколко умни книги. Така и в туризма идва краят на хубавите дни, в които и туристите бяха бол, и кадрите, които ги обслужват, лесно се намираха. Нищо, че заплатите им бяха едно нищо и никакво. Те и затова кадрите се разбягаха,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо