Сбъдва се още едно предвиждане на Соломон Паси

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6794758 www.24chasa.bg
През 2014 г. в съавторство с Любомир Кючуков Паси лансира и идеята за “Балкански Вишеград”

Идеята “Балкански Бенелюкс” лансирана в “24 часа” през 2001 г.

Балкански Бенелюкс за 32 млрд. евро - магистрали, жп инфраструктура, пристанища, летища, високоскоростни комуникации и 5G ще осигурят свързаността на Балканите с Европа. Това предвижда планът, който трябва да се лансира на срещата на върха на ЕС и лидерите на Западните Балкани през май в София.

Така изглежда ще се сбъдне поредното визионерско предвиждане на почетния председател на “Атлантическия клуб” Соломон Паси.

През 2001 г. в статията “Глобализация и балканизация”, публикувана в “24 часа”, Паси пише как създаването на Бенелюкс, заченат още през 1921 г. с икономическия съюз между Белгия и Люксембург, е била прашинката, около която кристализира регионализацията на Европа. И добавя, че думата балканизация трябва да преобърне своето значение и да се превърне в синоним на балканска глобализация, за да се довери Европа на този свой южен регион.

В същата статия Паси чертае бъдещето за ново балканско икономическо пространство чрез консолидация на пазара, общи енергийни системи, логистика, транспорт, общо GSM пространство и т.н.

България има отговорна мисия в общобалканския процес не само защото в момента е най-напредналият кандидат за НАТО и ЕС, но и поради средищното си положение, пише Паси преди цели 17 години. Днес Западните Балкани са приоритет за българското председателство на ЕС.

През 2014 г. в съавторство с Любомир Кючуков той лансира и идеята за “Балкански Вишеград” - група Б5, в която темата се надгражда в политическо измерение за регионално сътрудничество в рамките на ЕС на България, Гърция, Словения, Румъния и Хърватия. (24 часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 50 загинали на пътя за 20 дни. Намалете скоростта!

    50 загинали на пътя за 20 дни. Намалете скоростта!

    5-има души, сред които две малки деца, загинаха при зверска катастрофа на пътя Варна - София вчера след челен удар. Само преди седмица 6-има загинаха в друга страшна катастрофа до Казанлък също след челен сблъсък. С тях всички черната статистика за 20-те дни на октомври набъбва до 50 души. Не е за вярване
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,