Сбъдва се още едно предвиждане на Соломон Паси

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6794758 www.24chasa.bg
През 2014 г. в съавторство с Любомир Кючуков Паси лансира и идеята за “Балкански Вишеград”

Идеята “Балкански Бенелюкс” лансирана в “24 часа” през 2001 г.

Балкански Бенелюкс за 32 млрд. евро - магистрали, жп инфраструктура, пристанища, летища, високоскоростни комуникации и 5G ще осигурят свързаността на Балканите с Европа. Това предвижда планът, който трябва да се лансира на срещата на върха на ЕС и лидерите на Западните Балкани през май в София.

Така изглежда ще се сбъдне поредното визионерско предвиждане на почетния председател на “Атлантическия клуб” Соломон Паси.

През 2001 г. в статията “Глобализация и балканизация”, публикувана в “24 часа”, Паси пише как създаването на Бенелюкс, заченат още през 1921 г. с икономическия съюз между Белгия и Люксембург, е била прашинката, около която кристализира регионализацията на Европа. И добавя, че думата балканизация трябва да преобърне своето значение и да се превърне в синоним на балканска глобализация, за да се довери Европа на този свой южен регион.

В същата статия Паси чертае бъдещето за ново балканско икономическо пространство чрез консолидация на пазара, общи енергийни системи, логистика, транспорт, общо GSM пространство и т.н.

България има отговорна мисия в общобалканския процес не само защото в момента е най-напредналият кандидат за НАТО и ЕС, но и поради средищното си положение, пише Паси преди цели 17 години. Днес Западните Балкани са приоритет за българското председателство на ЕС.

През 2014 г. в съавторство с Любомир Кючуков той лансира и идеята за “Балкански Вишеград” - група Б5, в която темата се надгражда в политическо измерение за регионално сътрудничество в рамките на ЕС на България, Гърция, Словения, Румъния и Хърватия. (24 часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.