Сбъдва се още едно предвиждане на Соломон Паси

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6794758 www.24chasa.bg
През 2014 г. в съавторство с Любомир Кючуков Паси лансира и идеята за “Балкански Вишеград”

Идеята “Балкански Бенелюкс” лансирана в “24 часа” през 2001 г.

Балкански Бенелюкс за 32 млрд. евро - магистрали, жп инфраструктура, пристанища, летища, високоскоростни комуникации и 5G ще осигурят свързаността на Балканите с Европа. Това предвижда планът, който трябва да се лансира на срещата на върха на ЕС и лидерите на Западните Балкани през май в София.

Така изглежда ще се сбъдне поредното визионерско предвиждане на почетния председател на “Атлантическия клуб” Соломон Паси.

През 2001 г. в статията “Глобализация и балканизация”, публикувана в “24 часа”, Паси пише как създаването на Бенелюкс, заченат още през 1921 г. с икономическия съюз между Белгия и Люксембург, е била прашинката, около която кристализира регионализацията на Европа. И добавя, че думата балканизация трябва да преобърне своето значение и да се превърне в синоним на балканска глобализация, за да се довери Европа на този свой южен регион.

В същата статия Паси чертае бъдещето за ново балканско икономическо пространство чрез консолидация на пазара, общи енергийни системи, логистика, транспорт, общо GSM пространство и т.н.

България има отговорна мисия в общобалканския процес не само защото в момента е най-напредналият кандидат за НАТО и ЕС, но и поради средищното си положение, пише Паси преди цели 17 години. Днес Западните Балкани са приоритет за българското председателство на ЕС.

През 2014 г. в съавторство с Любомир Кючуков той лансира и идеята за “Балкански Вишеград” - група Б5, в която темата се надгражда в политическо измерение за регионално сътрудничество в рамките на ЕС на България, Гърция, Словения, Румъния и Хърватия. (24 часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво трябва да се промени в изборните закони

    Какво трябва да се промени в изборните закони

    Пак ще променят Изборния кодекс. Това е правилно действие, защото изборните закони у нас определено имат кусури - твърде са сложни, твърде излишни забрани има и няма някои важни възможности. Струва ни се например, че е важно да започне някаква форма на дистанционно и предварително гласуване по аналогов път
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя