Антоанета Коларска: Стрелях с калашник, хвърлях и гранати - готова съм за мисии в горещите точки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6796768 www.24chasa.bg
Необикновена, нова и екстравагантна - така бъдещият военен лекар Антоанета Коларска описва специалността си. СНИМКА: Личен архив

Да си военен лекар, е не просто професия, а мисия, казва  студентката в първия випуск за военномедицински курсанти

 През септември 2017 г. стартира първото у нас обучение за военни лекари. За него се класираха 20 човека - 16 жени и 4-ма мъже. То се осъществява съвместно с Военномедицинска академия - София, Медицинския университет и Висшето военноморско училище във Варна.

След 6-годишно образование студентите ще бъдат магистри по медицина и бакалаври по организация и управление на военни формирования. След като първият семестър вече приключи, 19-годишната Антоанета Коларска от София разказва повече за специалността, заради която напуска столицата и отива във Варна.

- Антоанета, какво е да си част от първия випуск военни лекари?

- Тази година успя да се реализира новата специалност “Военен лекар” и като всяко едно начало имаше трудности. С моя випуск трябваше да изградим пътя, по който да се развиват следващите випуски. Имаме задачата да поставим висок стандарт, да сме пример за тях. За мен е огромна чест, че съм част от Българската армия и имам възможността да служа на отечеството си. Тези чувства ескалираха в мен на нашата военна клетва.

- Каква точно е твоята специалност и какво изучавате?

- Специалност “Военен лекар” е комбинация от специалносттите “Медицина” и “Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, като от първата излизаме със степен “магистър-лекар”, а от втората “бакалавър”. В Медицински университет-Варна, имаме възможност да се обучаваме наравно с останалите студенти.

Асистентите и доцентите, които ни обучават, са с висок професионализъм и загриженост за разбирането на материала, което залага и по-високо качество на образование. Учебната база е добре развита, модернизирана и предлага нови възможности за усвояване на материала по анатомия, биология, хистология и др. В учебния ни план са заложени всички предмети, които се изучават стандартно в МУ-Варна. Посещаваме лекции и семинари, като този семестър ще можем да участваме и в научни конференции с наши проекти.

Във Висшето военноморско училище изучаваме дисциплини като обща тактика, ядренохимическа и биологическа защита, имаме и тренинг по лидерство. През новобранския период имахме часове по строева подготовка, военна топография и военна история на България.

- Защо военен, а не цивилен лекар?

- Още от прогимназията имам желанието да стана лекар, винаги ми е било интересно в часовете по биология, химия и физика. Смятам, че

всеки трябва да допринесе

с нещо за развитието на

нашата страна,

а и желанието ми да помагам на хората ме насочи в избора на тази професия. Винаги съм търсила в живота си необикновеното, новото, екстравагантното. Точно това открих, когато прочетох за тази нова специалност. Да съм военен лекар, беше предизвикателство, което ме изкуши. Когато трябваше да избера между цивилна медицина в София, където са домът и приятелите ми, и военна медицина в МУ-Варна, изкушението надделя.

Реално преди посещението ни във ВМА по случай 126-годишнината ѝ можехме само да предполагаме какво би представлявала по-късната реализация на този проект. В същия този ден обаче разбрахме, че ВМА е повече от това, което сме очаквали, защото възможностите, които ни се предлагат да се развием като бъдещи военни лекари, са големи.

- Има ли в семейството ти военни или лекари?

- Не, няма.

- Кое обучение е по-тежко за теб - военното или медицинското?

- Двете обучения са коренно различни, съответно и нивото на натовареност е различно. За мен медицинската ни подготовка е нещо нормално, с нищо не се различава от обучението ми в Националната природо-математическа гимназия, където също преподаваха добре и изискваха много.Това профилирано обучение ми даде тласък в изучаването на предметите в първи курс. Военното обучение е стриктно, с определени норми на поведение. Докато свикнем с военния начин на живот и порядките, беше трудно, а в учебен план това, което изучаваме, е интересно и лесно разбираемо.

- Би ли участвала в задгранична мисия?

- Да, смятам, че качествата, на които ни учат тук, ще са ми в голяма полза при мисии в горещите точки. Във Висшето военномедицинско училище

имаме обучение за стрелба

с автомат “Калашников”,

хвърляме и гранати и сме в готовност за тренировка

за бойна

тревога 24/7

- Решила ли си какво искаш да специализираш?

- Още не съм се насочила към специалност. Тепърва ни предстои да се запознаем по-обстойно с различните области на медицината.

- Какви са очакванията ти, когато приключиш обучението си? Според теб те могат ли да бъдат изпълнени в България?

- Очакванията ми са изключително високи. Обучението ни не е леко, влагаме много усилия и време. Завършването на медицина коства много лишения в личен план и безсънни нощи, затова смятам, че заслужаваме качествена реализация след това. Според мен, ако тези очаквания могат да бъдат изпълнени в България, то това ще е във ВМА, която наистина е еталон за здравеопазване в България.

- Какво е най-важното, което бъдещите кандидат-студенти трябва да знаят за твоята специалност?

- Специалността “Военен лекар” е изпълнена с много предизвикателства, но и с големи предимства. Тук човек се изгражда като личност, придобива лидерски качества и добра дисциплина, научава се да се справя в екстремни ситуации. Ежегодно има хиляди кандидати да следват медицина. Разликата е, че специалност “Военен лекар” не е за всеки, а само за най-силните психически и физически,

хора, готови да жертват

живота си в името

на родината

Изборът за тази специалност не бива да е като резервен, а единствен, защото военен лекар не е просто професия, а мисия.

- Каква е тайната на успеха в тази специалност?

- Тайната на успеха съвсем не е тайна, а именно редовно учене и ясно поставяне на целите.

За да си успешен и в двете направления - военно и медицинско, се изискват различни качества, но според мен най-важното е здравата психика. Стресът и напрежението са неделима част от военната подготовка, но това затруднява съсредоточеното изучаване на медицината.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно законът да се спазва

    Спор няма, че общественото мнение е чувствително по въпроса с имотите и имането на хора от властта. Така е било, така и ще бъде - хората все имат едно наум било ли е всичко законно, има ли някакви нарушения, как точно и за колко един или друг от властимащите са придобили имот, кола, кога и как са отишли на скъпа ваканция и все неща от този
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо