Антоанета Коларска: Стрелях с калашник, хвърлях и гранати - готова съм за мисии в горещите точки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6796768 www.24chasa.bg
Необикновена, нова и екстравагантна - така бъдещият военен лекар Антоанета Коларска описва специалността си. СНИМКА: Личен архив

Да си военен лекар, е не просто професия, а мисия, казва  студентката в първия випуск за военномедицински курсанти

 През септември 2017 г. стартира първото у нас обучение за военни лекари. За него се класираха 20 човека - 16 жени и 4-ма мъже. То се осъществява съвместно с Военномедицинска академия - София, Медицинския университет и Висшето военноморско училище във Варна.

След 6-годишно образование студентите ще бъдат магистри по медицина и бакалаври по организация и управление на военни формирования. След като първият семестър вече приключи, 19-годишната Антоанета Коларска от София разказва повече за специалността, заради която напуска столицата и отива във Варна.

- Антоанета, какво е да си част от първия випуск военни лекари?

- Тази година успя да се реализира новата специалност “Военен лекар” и като всяко едно начало имаше трудности. С моя випуск трябваше да изградим пътя, по който да се развиват следващите випуски. Имаме задачата да поставим висок стандарт, да сме пример за тях. За мен е огромна чест, че съм част от Българската армия и имам възможността да служа на отечеството си. Тези чувства ескалираха в мен на нашата военна клетва.

- Каква точно е твоята специалност и какво изучавате?

- Специалност “Военен лекар” е комбинация от специалносттите “Медицина” и “Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, като от първата излизаме със степен “магистър-лекар”, а от втората “бакалавър”. В Медицински университет-Варна, имаме възможност да се обучаваме наравно с останалите студенти.

Асистентите и доцентите, които ни обучават, са с висок професионализъм и загриженост за разбирането на материала, което залага и по-високо качество на образование. Учебната база е добре развита, модернизирана и предлага нови възможности за усвояване на материала по анатомия, биология, хистология и др. В учебния ни план са заложени всички предмети, които се изучават стандартно в МУ-Варна. Посещаваме лекции и семинари, като този семестър ще можем да участваме и в научни конференции с наши проекти.

Във Висшето военноморско училище изучаваме дисциплини като обща тактика, ядренохимическа и биологическа защита, имаме и тренинг по лидерство. През новобранския период имахме часове по строева подготовка, военна топография и военна история на България.

- Защо военен, а не цивилен лекар?

- Още от прогимназията имам желанието да стана лекар, винаги ми е било интересно в часовете по биология, химия и физика. Смятам, че

всеки трябва да допринесе

с нещо за развитието на

нашата страна,

а и желанието ми да помагам на хората ме насочи в избора на тази професия. Винаги съм търсила в живота си необикновеното, новото, екстравагантното. Точно това открих, когато прочетох за тази нова специалност. Да съм военен лекар, беше предизвикателство, което ме изкуши. Когато трябваше да избера между цивилна медицина в София, където са домът и приятелите ми, и военна медицина в МУ-Варна, изкушението надделя.

Реално преди посещението ни във ВМА по случай 126-годишнината ѝ можехме само да предполагаме какво би представлявала по-късната реализация на този проект. В същия този ден обаче разбрахме, че ВМА е повече от това, което сме очаквали, защото възможностите, които ни се предлагат да се развием като бъдещи военни лекари, са големи.

- Има ли в семейството ти военни или лекари?

- Не, няма.

- Кое обучение е по-тежко за теб - военното или медицинското?

- Двете обучения са коренно различни, съответно и нивото на натовареност е различно. За мен медицинската ни подготовка е нещо нормално, с нищо не се различава от обучението ми в Националната природо-математическа гимназия, където също преподаваха добре и изискваха много.Това профилирано обучение ми даде тласък в изучаването на предметите в първи курс. Военното обучение е стриктно, с определени норми на поведение. Докато свикнем с военния начин на живот и порядките, беше трудно, а в учебен план това, което изучаваме, е интересно и лесно разбираемо.

- Би ли участвала в задгранична мисия?

- Да, смятам, че качествата, на които ни учат тук, ще са ми в голяма полза при мисии в горещите точки. Във Висшето военномедицинско училище

имаме обучение за стрелба

с автомат “Калашников”,

хвърляме и гранати и сме в готовност за тренировка

за бойна

тревога 24/7

- Решила ли си какво искаш да специализираш?

- Още не съм се насочила към специалност. Тепърва ни предстои да се запознаем по-обстойно с различните области на медицината.

- Какви са очакванията ти, когато приключиш обучението си? Според теб те могат ли да бъдат изпълнени в България?

- Очакванията ми са изключително високи. Обучението ни не е леко, влагаме много усилия и време. Завършването на медицина коства много лишения в личен план и безсънни нощи, затова смятам, че заслужаваме качествена реализация след това. Според мен, ако тези очаквания могат да бъдат изпълнени в България, то това ще е във ВМА, която наистина е еталон за здравеопазване в България.

- Какво е най-важното, което бъдещите кандидат-студенти трябва да знаят за твоята специалност?

- Специалността “Военен лекар” е изпълнена с много предизвикателства, но и с големи предимства. Тук човек се изгражда като личност, придобива лидерски качества и добра дисциплина, научава се да се справя в екстремни ситуации. Ежегодно има хиляди кандидати да следват медицина. Разликата е, че специалност “Военен лекар” не е за всеки, а само за най-силните психически и физически,

хора, готови да жертват

живота си в името

на родината

Изборът за тази специалност не бива да е като резервен, а единствен, защото военен лекар не е просто професия, а мисия.

- Каква е тайната на успеха в тази специалност?

- Тайната на успеха съвсем не е тайна, а именно редовно учене и ясно поставяне на целите.

За да си успешен и в двете направления - военно и медицинско, се изискват различни качества, но според мен най-важното е здравата психика. Стресът и напрежението са неделима част от военната подготовка, но това затруднява съсредоточеното изучаване на медицината.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в