А сега ще връщаме ли парите, момчета?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6798945 www.24chasa.bg

Заплатата на чистачката по-голяма ли е от тази на надзирателя

Бягството на двама закоравели престъпници от затвора в София посред бял ден, и то с пистолет и нож в ръка, отвори нова рана в обществото. Само допреди няколко седмици надзирателите от затворите правеха протест след протест, искаха да ги изравнят с МВР. И накрая след среща с Бойко Борисов получиха своето.

А сега какво трябва да се случи? Дали профсъюзни лидери ще се срещнат отново с премиера и доблестно ще върнат обещаните от него пари?

След като и на децата им е ясно, че пистолет в затвора може да се внесе само и единствено ако имаш вътрешен човек. И то срещу определена сума.

И на децата е ясно, че няма как един осъден за заклани хора да бъде пратен в кухнята, за да му е по-достъпен ножът. Трябва да си пълен идиот или тотално корумпе, за да допуснеш това. Друго обяснение не може да бъде дадено.

Сега хората от околните до затвора сгради трябва ли да се вдигнат на протест, за да искат от премиера заграждения, за да не пускат от отсреща убийци? И има ли кой да ги чуе?

Ресто трябва да има. Защото заплатата се дава за свършена работа. И за нещо друго. Като не си я вършиш, страдаш. Или по-просто обяснено, правиш реформата, стягаш си редиците, не допускаш нарушения и започваш да бучиш. Всичко друго е против пазарната икономика. Значи хем държавата да ми дава заплата, хем да ги прибирам от затворниците. Това е малко като при катаджиите. Той трудовият стаж върви, ама сега какво ще правим? И хоп 20 лева в джоба.

От години затворници звънят по медиите от мобилни телефони, на които нямат право. Хванати са един-двама. А останалите?

Да не би чистачката, която единствено имаше доблест да погне рецидивистите, да получава по-голяма заплата от надзирателите? Не, леля Хриси едва ли прибира и 1/3 от парите. И само тя дръзна да се опълчи на престъпниците.

Най-странното е, че в момента се действа като по времето на другаря Тодор Живков.

Направена бе комисия, която да разследва. Каква комисия, бре хора?

Трябват оставки.

По цялата система.

И то незабавни

Цялата смяна, която е била на работа, без чистачката, разбира се, вън! Шефът на затвора също да си помисли дали там му е мястото. В министерството също да не се помайват. А да сядат да пишат мотивите за оттеглянето си.

Премиерът да привика шефовете на профсъюзите, които правеха протестите, и сам да им предложи да си определят наказанията. Както те го притискаха толкова време.

Защото комисията ще установи пропуски в системата. Ще напише един доклад от 20-ина страници, от които нищо няма да се разбира.

И накрая ще го отнесе някой бушон, който едва ли е бил и на работа при бягството.

И най-вече да се спре с това да се вдигат заплати на хора, които не си вършат работата.

Същото важи не само за надзирателите. Важи и за полицаите, които, след като получиха повишението, изчезнаха от улиците дори на големите градове. Защото само една разходка из центъра на София е достатъчна за написването на стотина акта за неправилно паркиране. Или пък за влизане в еднопосочна улица. Ако някой се интересува, съм готов писмено да обясня къде да се сложат постовете.

Същото важи и за Гранична полиция. Защото се оказа, че в България

най-лесно се влиза през

аерогарата, а най-лесно

се излиза през затвора

И там се чака комисия. Снемали се данни. За какво? Отговаря се само на един въпрос - защо напусна поста си? Навремето, ако направиш това, следваше разстрел. За измяна на родината. Във времето, в което някои искаме да се върнем. Защото си е чист саботаж и нищо друго.

А комисиите могат да се занимават с нещо друго. Е, парламентарни - колкото искаш. За щяло и нещяло. Ще се намерят достатъчно хора. И без това 240 човека се чудят какво да направят и кой закон, който са приели, да поправят.

Но останалите, особено от държавния апарат, трябва да си вършат усърдно работата. И когато има резултати, да се вдигат заплатите. Иначе и на чистачките са ниски, но те гонят престъпниците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в