Време е футболът да влезе в XXI век

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6801261 www.24chasa.bg

Смешно е да се търси премиерът заради един мач, пък бил той ЦСКА - “Левски”

Още преди месец “24 часа” алармира, че се събират четири дербита между ЦСКА и “Левски” в работни дни. И ще настъпи голям гърч за софиянци. Никой тогава не обърна внимание, само колегите от останалите медии, които чинно преписаха новината. След това нормално като за работен ден бяха дадени късни начални часове. И както предвидихме, това не се хареса на полицията. По простата причина, че е едно да гониш хулигани по светло, а друго е по нощите, когато могат да се скрият на всеки ъгъл. И да се повторят изстъпленията отпреди години.

“24 часа” още преди 10 години поиска този мач да е в светлата част от деня. Както е в нормалните европейски държави. В Англия могат да играят на обед, в България се търсел рейтинг или нещо подобно. А на всички е ясно, че ЦСКА и “Левски” в 7 часа сутринта да играят, хем ще има хора на стадиона, хем ще има и такива пред телевизора. Но някой продължава да се прави на ударен и не е ясно точно по какви причини.

Всичко поне в първенството можеше да се избегне, ако все пак футболът ни бе в ХХI век, а не в Средновековието. Защото хората вече имат продукти, които правят програмите, и се избягват точно подобни конфликтни ситуации. Но в България си знаем само системата “Бергер” и жребий. Леко дирижиран и нищо повече.

И така от юли до декември миналата година, когато се изиграха най-много мачове, имаше 1 (едно) вечно дерби. А през пролетта заради купата и плейофите се събраха 5 (пет).

И поне един от тях можеше да е вече изигран, а други два да са в почивни дни, ако бе ползван някой софтуерен продукт. Каквито дал Господ по света.

Навремето, когато в България властваше развитият социализъм, се правеха мачове дори и сутрин в неделя. Защото дори и комунистите не можеха да се оправят със запалянковците. Стотици са работили в тухларната, защото са нарушили социалистическия морал по време на футболни двубои.

Но милицията бе изчислила, че в неделя сутринта е трудно да се натряскаш толкова, колкото ти позволява начален час от 20 часа. След това се намесва и жената, която иска да изчисти, а децата й пречат. И ти ги набутва в ръцете да ходите на стадиона. С хлапетата си по-тих от водата на трибуните, а след това тичаш да се отървеш от тях. Пък и половинката е казала, че сервира обяда в 13 часа и след това се оправяш сам с гладните деца. И стадионите бяха пълни. А не да се играе на осветление за 20 зрители, както е в момента.

И най-важното е, че като се направи програмата като хората и се избегнат конфликтите, което може да стане дори за плейофите, ще бъде избегната намесата на премиера. Защото е смешно за нещо толкова очевидно да се иска намесата на държавата. Всички знаят, че мачът трябва да е по светло, ама хайде да се застраховаме.

Така футболът едва ли не изкарва министър-председателя като някаква класна.

Съдиите ни били некадърни и свирят за който трябва, айде премиерът да се намеси да озапти клубовете. Мачът трябва да е по светло, ама ние сме го сложили късно, дай пак той да ни оправи.

Със сигурност премиерът и спортният министър имат доста по-важни дела от това да нареждат от колко часа да се играе даден мач. И намирисва на прехвърляне на отговорност и нищо повече.

Защото полицията спокойно можеше да каже още при изготвянето на програмата, че от 20 часа няма да охранява мач.

Футболният съюз спокойно можеше да захвърли прословутия “Бергер” и по модерен начин да прави програмата си. А не да чака да дойдат напечените мачове и да изреве на умряло.

И накрая хоп, дайте да ходим да звъним на премиера.

По тази странна логика обаче, когато закъснее автобусът, трябва да набираме Бойко Борисов и никой друг. Или пък, че някой е закъснял за работа. И той ще трябва да се намесва.

Премиерът не е виновен, че съдиите ги притискат. И назначават не тези, които трябва. Че системата “Бергер” не става. Всички знаем, че е трудно да се поема отговорност. Но е крайно време и това да стане. Защото и на децата е ясно, че ЦСКА и “Левски” трябва да се играе на светло. И точка.

И все пак отсега да се знае, че реваншът за купата не може да остане с този начален час. Защото може да се стигне до продължения или дузпи. За да не се намесва отново премиерът. Да му остане време нещо друго да свърши.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Има ли чума, или не, думата да е на експертите

    Кажи-речи половината лято мина под знака на чумата по козите и овцете в Странджа. Броженията дойдоха преди всичко от една група хора, които се втурнаха да защитаваг козите на баба Дори, включиха се дори и политическите опоненти на правителството. Направи се внушението, че властта не мисли за народа,
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,