Георги Марков: Защо Орбан ще победи в неделя отново?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6805015 www.24chasa.bg
Георги Марков с Виктор Орбан

Още акценти от интервюто:

Умната социална политика и твърдостта му срещу мигрантите ще донесе на унгарския премиер четвърти мандат, 3-и от които - с близо 2/3

Той обяви край на ерата на банките и спаси 1 милион унгарци от фалит

Раждаемостта в Унгария нарасна с над 45% след целенасочена политика за укрепване на унгарското семейство

Отказа да приеме мигранти по квоти: Унгария няма шеф, това е нашият дом и това с кого ще живеем в него, е наша работа

Премиерът обяви: Унгария вече не е зависима от еврофондовете. Ако има - окей, ако няма, можем и без тях

Орбан е единственият, който каза: Унгария е за Тръмп. Защото той е срещу миграцията и срещу износа на демокрация

Будапеща изгони един руски дипломат, въпреки че Орбан в Европа е най-близък с Владимир Путин, но унгарците въобще не се интересуват от това - за тях е важно да им купуват стоката, което става, и Русия да инвестира в Унгария, което се случва

С депутата от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Марков, в неделя са поредните редовни парламентарни избори в Унгария. Като че ли там в годините на прехода нямаше избори до дупка.

- Точно така е. Предсрочни избори в Унгария през тези 30 г. никога не е имало, за разлика от изборите до дупка у нас, които аз предрекох 90-те години и наистина последва цяла верига от такива. Унгария се оказа политически много стабилна страна. Тази политическа стабилност до голяма степен се дължи на личността на Виктор Орбан, който 8 г. - от 2002 до 2010 г., престоя в опозиция. Имаше изключително драматични моменти в Унгария, когато премиерът Дюрчани, социалист, беше чут на закрит пленум на партията да казва, че е лъгал народа си сутрин, обед и вечер. Унгарците запалиха националната телевизия, дори за пръв път след 1956 г. беше откраднат един танк от един от музеите и беше насочен към парламента. Народът скандираше "Викторе, поведи ни!", но Орбан каза категорично: "Аз власт с пуч няма да вземам." И така през 2010-а дойде на власт на бял кон. Така че Унгария е една от малкото страни от бившия соцлагер, в която предсрочни избори в тези 30 г. демокрация не е имало и в която всички парламенти изкараха мандатите си.

- Каква е прогнозата ви за изборите на 8 април?

- Орбан е на път да стане за четвърти път премиер на Унгария, след като стана най-младият премиер на страната през 1998 г. и я вкара в НАТО едва на 35 г. И след това, като престоя в опозиция 8 г., два пъти - през 2010-а и през 2014-а, спечели съкрушителни победи с по 2/3. Да управляваш страната 8 г. поред с 2/3 и да не си омръзнал не е често срещано явление. Но аз мисля, че той ще спечели отново тези избори, отново приблизително с резултат от 2/3.

- На какво се дължи тази популярност на Орбан в Унгария?

- Много се нещата, но две са съществените. Едното е сигурността, която той гарантира на унгарските граждани - техния живот и здраве, и социалната му политика. За сигурността да се върнем назад, когато през септември 2015 г. той беше първият държавник в Европа, който категорично каза, че това не са мигранти, защото те не минават на КПП-тата с документи за самоличност и проверка за оръжие, а минават по незаконоустановения ред и по незаконоустановеното място границите на суверенни държави, и са нашественици. Затова той още тогава започна да издига ограда, а днес вече Унгария разполага по границите със Сърбия и Хърватия с двойна ограда, която се пази от 12 000 полицаи и войници, които в решаващи моменти са подпомогнати от вишеградски колеги - от Чехия, Полша и Словакия, включително в някои случаи и от австрийски. И ако ние погледнем какво се случи в Западна Европа в тези 2 години и половина, статистиката без съмнение е много, много тъжна. От лятото на 2015 г. досега 27 са тежките терористични актове в Западна Европа. 330 души си отидоха, 1200 бяха тежко ранени. В Унгария и въобще Вишеградската четворка, без да казвам, че някой може да гарантира срещу терористичен акт, но такова нещо не се е случвало.

И в тази трагична статистика не попадат единичните убийства и изнасилвания от бежанци. В Унгария такива драми няма. Виктор каза категорично, че ислямът никога няма да е част от Унгария, за разлика от Меркел, която се похвали, че ислямът вече е част от Германия. Той говори за уважение към малцинствата, но за етнически хомогенна Унгария: "Ние сме унгарци, не искаме да бъдем други и няма да приемем, докато аз съм премиер, нито един мигрант под формата на квота. Защото Унгария няма шеф, това е нашият дом и това с кого ще живеем в него, си е наша работа."

Ще посоча само, че на Коледа той направи едно обръщение, което беше прочетено от западната преса повече от блудкавите приказки на папата, а именно - че християнството ще спаси Европа и че християнската култура трябва да бъде съхранена. Той каза така: "Дори атеистите у нас, които не ходят на църква и не постят, също са християни. Няма да ни вземат Коледа, няма да ни вземат Рождество Христово и няма да си честитим новогодишните вместо коледните празници, и няма да изберем вместо Дядо Коледа Дядо Мраз." Така че неговият пример се оказа заразителен - по този път за защита на границите тръгнаха и Австрия, и други страни.

- Разкажете за социалните благини, които даде Орбан.

- Наистина той направи нещо много голямо в тези 8 г. Браковете и раждаемостта в Унгария нараснаха с над 45%, и то стана в резултат от целенасочена политика за укрепване на унгарското семейство. 2018-а е обявена дори за година на унгарското семейство. Той още с идването си на власт през 2012 г. успя да свали цените на тока, на газа, на водата, на консумативите с 25% за домакинствата, с 11% за фирмите. Успя да се наложи над монополите, успя да принуди банките да отстъпят и предоговорят заробващите кредити в швейцарски франкове, според които промяната на курса ставаше само за сметка на потребителя. И спаси близо 1 милион семейства от фалит и от конфискация на имотите им, като обяви край на ерата на банките. Отчете, че приватизацията в комуналния сектор на Унгария е била прекомерна и затова изкупи дела на държавата в някои електро- и водни дружества, и насочи изцяло усилията към раждаемостта. В Унгария за трето дете, ако имаш и се осигуряваш, разбира се - не трябва само да си като кокошка да снасяш, трябва и да работиш, получаваш 33 000 евро подарък от държавата, безвъзмездно, веднага, плюс още 33 000 евро нисколихвен кредит от 2,5% за срок от 25 г. Даде 6-годишен отпуск за майчинство, като първите 6 месеца майките получават 70% от заплатата си, след това година и половина - 50% от заплатата си, а през следващите 4 г. - по 100 евро, като обаче през това време семействата - и многодетните, и въобще младите семейства, имат изключително големи данъчни облекчения. При реконструкция на жилището или основни ремонти и подобрения ползват специални преференции. А децата в яслите и градините в Унгария от миналата година се хранят по 4 пъти на ден от държавата безплатно. Предстои това да се въведе и в началните училища.

Към всичко това ще прибавя и 1 милион нови граждани, с които Унгария се поздрави в рамките на 8 г. Орбан е на път да направи, без да прекроява границите, Унгария 15-милионна. 5 милиона са унгарците зад граница, които живеят в съседните страни. Така че декември в красивата сграда на унгарския парламент той връчи милионния паспорт на едно унгарско етническо семейство от Нови Сад. Тук в скоби да споменем голямата тенисистка Моника Селеш, която е родена в Нови Сад и е със сръбски и с американски паспорт. Тя беше скоро на гости на премиера, тя също е унгарски гражданин.

- Възниква естественият въпрос откъде намира Орбан пари за всичко това?

- Парата дойде от изключително правилната икономическа политика на Орбан през тези 8 г. Говори се за Орбан икономика. Имаше много критики в началото, през 2012-а, 2013-а, че той, разбивайки монополите, ще изгони инвеститорите. Понеже не съм икономист, само за читателите на "24 часа" - икономисти показвам числата: 6000 са германските фирми в Унгария, начело с Мерцедес в град Кечкемет, където на всеки 2 минути излиза по една чисто нова кола, в град Дьор са големите заводи на Ауди, Опел е в Комарно, по границата със Словакия. В град Естергом е Сузуки. Тук са големите заводи на Мишелин и на Бриджстоун. Американските фирми са 1750, японските - 150. В град Гьонгьош Индия прави най-големия завод за гуми въобще в Европа. Орбан успя да изпълни предизборното си обещание от 2010-а да отвори икономиката на Изток, в резултат на което към днешна дата руският пазар е залят буквално с унгарски лекарства, консерви, колбаси, вина, плодове и зеленчуци. Китай годишно внася от Унгария 60 000 - 70 000 т месо и 2 милиона патици. За сведение годишно Унгария произвежда 25 милиона патици и няколко милиона прасета мангалица - те са екологични, черни и рунтави като овце и минават за най-вкусните. Подобна е ситуацията с Япония, Корея, Тайланд, Турция. Унгария е залята от туристи, има небивал ръст и на този сектор - 25 милиона са нощувките за м.г. Износът на Унгария за 2017 г. е 105 милиарда евро.

Инфлацията е най-ниска от 40 г. И за тези 8 г. Орбан намали безработицата от 12% на 3,8 процента - една от най-ниските в Европа, разкривайки 800 000 нови работни места. Всичко това стана със стимулиране на производството, даване възможност на частни производители, например селскостопански, директно да изнасят стоки за Русия, гъвкава данъчна политика, много важната роля, която играе в Унгария централната банка. Форинтът е национална валута в Унгария, той е вкаран в конституцията, което означава, че в скоро време Унгария, както между другото Полша и Чехия няма да обръщат глава към еврото. Защо ние се натискаме за това евро, аз не мога да кажа, защото не съм икономист, но мога да кажа, че решение на българския парламент за въвеждане на евро няма, а за да може правителството да действа, такова трябва да има, защото е свързано с отстъпване на суверенитет.

Така че Орбан икономиката доведе и до следното - завареният многомилиарден дълг от предишното социалистическо правителство беше предсрочно изплатен, МВФ беше изгонен от Унгария и Орбан от Париж вдигна чаша и каза: "Всеки един унгарец, независимо от политическата му принадлежност, да изпие една чаша вино, защото вече Унгария не дължи нито един цент на която и да било държава или финансова институция в света. С други думи Унгария няма дълг."

Затова, когато през януари т.г. Орбан беше поканен като почетен гост на годишния форум на 50-те най-големи фирми в Германия, той каза, че Унгария вече не е зависима от еврофондовете. Ако има - окей, ако няма, унгарската икономика може да съществува и без тях. И каза нещо много интересно на германските инвеститори - че Унгария и вишеградците към 2030-а ще са изравнени по икономически показатели със западния свят. Не могат да ги достигнат в инфраструктурата, но казва: "С Китай имаме договореност до 2030-а да изградим евентуално нашата инфраструктура, примерно магистралата между Варшава и Будапеща." Китай вече прави влак - стрела Будапеща - Белград, и карго влака от пристанището в Пирея по жп линия ще стоварва стоката на остров Чепел в Унгария. Пътят на коприната ще върви така: Пирея - Скопие - Белград - Будапеща - остров Чепел, т.е. началната такса ще вземат гърците, крайната - унгарците.

За младите читатели ще е интересно да научат, че тези избори съвпадат с юбилей на Орбан - 30 г. участие в политиката. На 30 март 1988 г. Орбан влиза в политиката и заедно с група студенти организира партията ФИДЕС за сваляне на комунистическия режим. Подчертавам - не Клуб за гласност и преустройство, а за сваляне на режима. През 1989 г. звездата му изгрява в Унгария. През юни тогава имах шанса да го гледам по телевизията - стотици хиляди на Площада на героите реабилитираха тленните останки на убития след революцията през 1956 г. министър-председател Имре Наги. И тогава младият студент с брадичка Виктор Орбан призова съветските войски да напуснат страната и защити суверенитета на държавата. Както пише Иван Кръстев, две са личностите в Европа - Орбан и Меркел. Вземайки повод от тази съпоставка, която беше публикувана и в "24 часа", уточнявам, че разликата между двамата е, че когато Орбан е на площада и призовава съветските войски да напуснат страната - нещо, за което се изискваше голям кураж, г-жа Меркел при падането на Берлинската стена не е между стотиците хиляди източногерманци, които свалят стената, а по нейно признание си е в сауната. Така че няма нищо чудно, че Орбан устоя на своето верую, разви се като политик. Той тръгва като либерал като младо момче още през 90-а година, през 90-те е зам.-председател на Либералния интернационал. Под въздействието на Хелмут Кол прави партията от младежка в гражданска, и вече през 2000 г. става дългогодишен зам.-председател на ЕНП, за да се развие днес до консерватор и да отстоява идеите на нелибералната демокрация, които той откроява: национален суверенитет, национална идентичност, семейство, християнство, традиции.

- Той беше любимецът на Кол.

- Наистина, така беше. До последно Кол му пишеше "Викторе, моето момче." И всъщност Орбан стана последният, единственият, който отиде на крака в дома на Кол в Лудвигсхафен през 2016 г. - 1 г., преди той да почине, когато беше на количка, и двамата проведоха 50-минутен разговор. А когато приключва семейното погребение на Кол в градчето Шпайер, съпругата Майке кани единствено Виктор Орбан от политиците да присъства на малката вечеря в любимата на Кол бирарийка, където Орбан чете молитва в кръга на най-близкото обкръжение на Кол. А неговите последни думи са: "Имах двама любимци - Меркел и Виктор, остана ми само Виктор. Тя съсипа моята Европа." И това е съвсем нормално - Орбан защити християнските ценности, докато Меркел се похвали, че ислямът вече е част от Германия.

Орбан е единственият, който публично каза пред австрийския премиер Кристиан Керн, като го питаха медиите за изборите в САЩ: "Ние сме малка държава и не можем да се месим на Америка. Но щом ме питате, ще ви кажа: "Унгария е за Тръмп. Защото той е срещу миграцията и срещу износа на демокрация."

- Кои са най-силните качества на Орбан?

- Невероятната му реторика - той е чудесен юрист, говори много добре английски. Колкото и да изглежда като диктатор и да го наричат така, той е корпоративен играч - всичките тези момчета, които тръгват с него от Юридическия факултет и които правят с него ФИДЕС, за 30 г. нито един път не се скараха. Най-близките му съратници са: Янош Адер - днес президент на Унгария, Ласло Кьовер днес е председател на унгарския парламент, Томас Дойч е един от най-атрактивните евродепутати. Орбан е женен за жена и има 5 деца, Адер е женен за жена и има 4 деца, Кьовер е женен за жена и има 3 деца, Дойч е женен за жена и има 5 деца. Подчертавам го това, за да се види, че те не са джендъри, женени за мъже, както някои премиери в Западна Европа, а държат и дават пример на своя народ за укрепване на унгарското семейство.

- Орбан направи и доста стадиони.

- Той е известен любител на спорта - където ритат двама, той веднага става третият. Наистина направи една амбициозна програма за развитие на инфраструктурата в Унгария, която и бездруго не беше в много окаяно състояние. Но можем да кажем, че в момента Будапеща е СПА центърът на Европа, посиняла от басейни. Орбан проведе най-великото световно първенство по плуване и водни спортове м.г., и японци, и французи дойдоха да гледат плувната зала в Унгария "Дуна Арена", тъй като я считат за най-атрактивната и най-добрата, за да я копират в бъдещите олимпиади в Токио и в Париж. 800 милиона евро даде Орбан за изграждането на 32 стадиона. Догодина ще бъде довършен "Ференц Пушкаш" за 68 000 души - реално това ще е най-модерният стадион в Европа. За 8 г. в 22 унгарски града Орбан направи изкуствени пързалки за шорттрек и хокей, и не е чудно, че Унгария т.г. взе олимпийски златен медал в шорттрека на четворка на 1000 м мъже. Любопитно е също, че всеки унгарски треньор, който осигури на страната олимпийски или световен златен медал, доживотно получава 3000 евро заплата от държавата като принос в развитието на унгарския спорт. За 8 г. Унгария спечели 17 олимпийски и 61 световни титли.

Така че спортът безспорно ще донесе точки на Орбан на тези избори. На миналите социалистите издигнаха предизборен лозунг "Няма да строим стадиони, а болници!", но въпреки това хората избраха Орбан, защото и спортът е за здравето. А тази година, за да им избие предизборния лозунг, той пък издигна лозунг, че Будапеща в следващите 4 г. ще има три изключителни нови многопрофилни модерни болници.

- Защо обаче Орбан изгони руски дипломат, при положение, че се води близък до Путин?

- Наистина Орбан е министър-председателят в Европа, който е в най-добри отношения с президента Путин. Унгария има голям интерес от руския пазар. Той обаче наистина изгони един руски дипломат. И понеже по този повод чух, че някой в България тълкува как го бил направил предизборно, мога с чиста съвест да кажа, че унгарците въобще не се интересуват от това колко са дипломатите на Русия в Будапеща. За тях е важно да им купуват стоката, което става, и Русия да инвестира в Унгария, което се случва. Трети и четвърти блок на АЕЦ "Пакш" ще бъдат изградени от Русия. В момента трети лъч на унгарското метро се реконструира също от руски фирми. Аз отдавам този жест на Орбан като жест към Консервативната партия в Англия. В първия си мандат през 1998-2002 г. той беше чест гост на Тачър, бяха много близки. Беше и в първите редици на нейното погребение, а след това беше в изключително близки отношения с Дейвид Камерън. Всъщност Орбан беше единственият, който с гласа си подкрепи Камерън при избора на Юнкер за шеф на Еврокомисията. Те двамата гласуваха "против". Експулсирането на този един дипломат за мен беше жест към Консервативната партия в Англия, тъй като двете формации са в изключително близки отношения през последните години.

В годишното си обръщение към нацията през февруари Орбан напомни, че трима социалисти - Мартин Шулц (Германия), Ренци (Италия) и Файнман (Австрия), захапаха Унгария за бежанците, но си счупиха зъбите - народите им ги извадиха завинаги от политиката.

На митинга на 15 март на 170-годишнината от революцията 1848 г. пред стотици хиляди унгарци Орбан обеща, а телевизионните камери го излъчиха: "Не искам и няма да позволя младите унгарци да остареят в малцинство в собствената си родина, както ще се случи с младежите в много западноевропейски държави. Искам унгарска Унгария!"

CV

Роден на 20 март 1950 г. в София

Бил е юрисконсулт на Столичната община, адвокат и преподавател по право в СУ “Св. Кл. Охридски”

Депутат на СДС във Великото и в следващото, 36-о народно събрание

През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента д-р Желю Желев

Председател на УС на ПФК “Левски” от 2000 до 2013 г.

В 44-ото народно събрание сега е отново депутат, от гражданската квота на ГЕРБ

Вдовец, с едно дете

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Ценното в трите урока на папата

    Ценното в трите урока на папата

    Духовните водачи имат и привилегията, и призванието да познават отблизо какво вълнува хората днес и сега и какъв е техният дневен ред. Затова нека се опитаме да намерим ценното в трите урока, които папа Франциск е споделил с премиера Кирил Петков по време на аудиенцията във Ватикана. Има няколко ключови думи от този разговор: корупция, инфлация
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо