Коментар №3 на седмицата: Бойко Коцев - вътрешен човек във Външно, винаги готов за консултации

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6806644 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и събра над 21 000 прочитания.

Имаше един период, преди 15-ина години, когато наричаха Бойко Коцев “външния министър на МВР”, но всъщност е точно обратното - той винаги е бил вътрешен човек във Външно.

И това е така още от края на 80-те, когато става заместник-ръководител на българското посолство в Зимбабве, докато посланик там е братът на Андрей Луканов - Александър Атанасов.

Бойко Коцев има дълга професионална кариера, по време на която е изкатерил внимателно всички стъпала и е взел толкова плавно всички изпречили се на пътя му остри завои, че с право може да се нарече един от най-обиграните дипломати, с които България разполага.

Той владее всички византийски похвати, бе казал за него Джон Байърли - американският посланик в България до 2008 г., който след това оглави посолството на САЩ в Москва. Което от устата на един от най-добрите специалисти по Източна Европа и Русия в Държавния департамент звучи като най-високо колегиално признание.

Самият Бойко Коцев е цитиран да казва, че дипломацията е защита на националните интереси, а не война между отделните дипломати. По този начин той обясняваше, докато беше в Брюксел, защо постоянно води битка с холандския посланик на тема “Шенген”, а в същото време извън залата двамата са най-добри приятели.

Тази реплика за войните и дипломатите чудесно се вписва в настоящия исторически контекст, когато името на Бойко Коцев се споменава всеки ден в медиите, а изтеглянето му от Москва за консултации е част от разразилата се истинска битка на тихия фронт между Русия и Запада.

Но точно за Коцев може да се каже, че консултациите са любимият му похват.

Докато беше шеф на мисията в Брюксел, даде идеята да се сформира неформална група от посланици на десетина от по-малките страни - членки на съюза. Според него така обединени можели да отстояват по-добре интересите на своите държави в новата дипломатическа служба на ЕС. Коцев предложи на колегите си да се застъпват взаимно и съвместно по важните въпроси, за да увеличат тежестта си, и бързо се превърна в мотора на тази неформална група. Идеята му бе приложена успешно и не е учудващо, че той пренесе този модел на консултации и в Москва. В руската столица той участва в група на посланиците от т.нар. славянски страни и отново използва консултативното многостранно тяло за повече тежест и по-добро отстояване на интересите. Това бе обяснението за появата на руския външен министър Сергей Лавров една сутрин в българското посолство в Москва.

По този начин една уж обикновена работна закуска със славянските посланици се превърна в безапелационен успех за домакина.

Бойко Коцев е винаги подготвен за консултации. Участвал е в толкова много и различни по вид, че ако някога излезе от професията, естествено е да работи като... консултант.

Между западния и източния фронт

Месеци след като България стана член на ЕС, Коцев бе изпратен като постоянен представител на страната към институциите в Брюксел. След 4-годишен мандат там бе предложен за посланическото кресло в Москва и в медиите отбелязаха, че опитният дипломат сменя западния фронт с източия. Исторически погледнато, това бе само поредното кръстосване на совалката, защото Коцев всъщност напускаше Брюксел за втори път в кариерата си, а освен това не отиваше на източния фронт, а се завръщаше там. Завършил международно право в МГИМО - дипломатическата школа в Москва, и познаващ отлично Русия, той просто си пасна на мястото. Там, където някогашните му състуденти и приятели вече бяха заели възлови позиции в апарата на Руската федерация.

Евро, а не еуро

Как да се изписва на кирилица европейската валута, е една от най-сладките му победи като посланик в Брюксел. За да убеди евробюрократите, че страните, пишещи на кирилица, казват евро, а не еуро вади справки от всички национални банки на славянски държави.

БАЩАТА 

Баща му е ген. Васил Коцев - най-дълго управлявалият началник на Първо главно управление на Държавна сигурност - външната разузнавателна служба на България преди 10 ноември 1989 г. Коцев оглавява ПГУ през 1973 г., а преди това отговаря за българската резидентура в Турция.

Загива в автомобилна катастрофа през 1986 г. по пътя между София и родното си село Скравена. Обстоятелствата около инцидента не са изяснени.

БИВШ ШЕФ

При т.нар. тройна коалиция Румен Петков бе министър на вътрешните работи, а Бойко Коцев негов заместник. Коцев е изключително лоялен човек на министъра, бе описано в една грама от 2007 г. на американския посланик в София Джон Байърли, която излезе в “Уикилийкс”. Коцев и бившият му началник и до днес са в превъзходни отношения. Петков е сред най-активните фигури за честването на годишнината от Руско-турската освободителна война в България.

НАГРАДА

Офицер на националния орден за заслуги на Франция за преданост към европейската кауза, носител на орден “Леополд II” от Кралство Белгия... Коцев има много награди и отличия и дори сам раздава. Като посланик в Москва закичи няколко човека със “Самарски кръст” - почетен знак на българските русофили.

КОЛЕКЦИОНЕР

Преди 15 години често можеше да бъде забелязан с лула в устата и оттогава има богата колекция. Част от лулите са му подарък от близки и приятели. Други е купувал сам за кеф и по разни поводи. Например от Брюксел в деня, когато България затвори 24-а глава от преговорите за членство в ЕС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какъв firewall*, за да защити държавата данните на хората

    Някой изнесе голямо количество лична информация за милиони българи, целейки да дискредитира държавата. И е критично важно в следващите дни тази държава да покаже, че може да защити своите граждани. При днешното светкавично развитие на технологиите няма система със 100% гаранции срещу кибератака. Тогава?
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в