US ударът може да е с широк мащаб

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6811845 www.24chasa.bg

Вероятността за военен удар в Сирия е голяма. Дискусиите в Съвета за сигурност на ООН и приготовленията на военните подсказват подобен развой на събитията.

Не виждам как Русия може да изтласка западните военни сили от Средиземно море. Те имат там военни бази и присъствие отдавна.

Преди два дни американският боен кораб “Доналд Кук” отплава от пристанище Ларнака към сирийския бряг и над него са кръжали четири руски бойни самолета.

Мисля, че се върви към военни действия (в Сирия). Вчерашният неуспех на проекторезолюциите в Съвета за сигурност на ООН по-скоро потвърдиха тенденцията.

Засега не е ясно какви ще бъдат ударите. Според Тръмп ще се избира между удар върху летище Дамир, от което излитат самолетите, които бомбардират Дума. Такава беше логиката при нанасянето на удар срещу летище Шаарат, от което е излетял самолетът, хвърлил химическото оръжие в Хан Шейхун през април миналата година.

Употребата на химическо оръжие тогава беше потвърдена от доклад на Joint Investigative Mechanism, съвместния разследващ механизъм (СРМ) - група, създадена от ООН, и експерти на Организацията за забрана на химическото оръжие OPCW.

Експертите на СРМ се назначават от генералния секретар на ООН. Докладът излезе на 26 октомври 2017 г., а Русия наложи вето върху нейната дейност през ноември същата година.

Възможно е сега ударът и да е по-широкомащабен с презумпцията, че става въпрос за рецидив и с оглед на приготовленията на европейските съюзници, най-вече Франция и Великобритания.

Тезата, че декларацията на Тръмп за изтеглянето на американските войски от Сирия е причината за атаката с химическо оръжие, е отстоявана от сенатор Джон Маккейн. Може да има логика, но лично аз не смятам, че това е водещо.

Ако погледнете картата на употребата на химическо оръжие в Сирия след 2013 г., ще се хванете за главата. Според данни на ООН атаките са 35, а използваното оръжие са зарин, хлор, фосфор, иприт и други. Доминиращо атаките са в Западна и Централна Сирия.

Просто тъжна картина.

(Във фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Велик е нашият войник, но трябва и някой лев

    Това, че армията отново присъства в живота, макар и с рекламна кампания, е чудесно. Все пак това е основна институция на държавността. И е хубаво младите да си припомнят защо е велик нашият войник. Пък и да поискат и те да са войници, щом ги влече. Голата реклама обаче не върши работа, ако не е подплатена с добър продукт
  • Да “застреляме” погромите от 90-те, за да няма и стрелби

    През седмицата потрошено заведение прикова общественото внимание. Версията - дълг за пари. Идват ли след погрома и стрелбите и какво не се прави, когато някой ти е длъжник?                                                        Отговорите във видеозавещанието на седмицата с Мартинов