US ударът може да е с широк мащаб

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6811845 www.24chasa.bg

Вероятността за военен удар в Сирия е голяма. Дискусиите в Съвета за сигурност на ООН и приготовленията на военните подсказват подобен развой на събитията.

Не виждам как Русия може да изтласка западните военни сили от Средиземно море. Те имат там военни бази и присъствие отдавна.

Преди два дни американският боен кораб “Доналд Кук” отплава от пристанище Ларнака към сирийския бряг и над него са кръжали четири руски бойни самолета.

Мисля, че се върви към военни действия (в Сирия). Вчерашният неуспех на проекторезолюциите в Съвета за сигурност на ООН по-скоро потвърдиха тенденцията.

Засега не е ясно какви ще бъдат ударите. Според Тръмп ще се избира между удар върху летище Дамир, от което излитат самолетите, които бомбардират Дума. Такава беше логиката при нанасянето на удар срещу летище Шаарат, от което е излетял самолетът, хвърлил химическото оръжие в Хан Шейхун през април миналата година.

Употребата на химическо оръжие тогава беше потвърдена от доклад на Joint Investigative Mechanism, съвместния разследващ механизъм (СРМ) - група, създадена от ООН, и експерти на Организацията за забрана на химическото оръжие OPCW.

Експертите на СРМ се назначават от генералния секретар на ООН. Докладът излезе на 26 октомври 2017 г., а Русия наложи вето върху нейната дейност през ноември същата година.

Възможно е сега ударът и да е по-широкомащабен с презумпцията, че става въпрос за рецидив и с оглед на приготовленията на европейските съюзници, най-вече Франция и Великобритания.

Тезата, че декларацията на Тръмп за изтеглянето на американските войски от Сирия е причината за атаката с химическо оръжие, е отстоявана от сенатор Джон Маккейн. Може да има логика, но лично аз не смятам, че това е водещо.

Ако погледнете картата на употребата на химическо оръжие в Сирия след 2013 г., ще се хванете за главата. Според данни на ООН атаките са 35, а използваното оръжие са зарин, хлор, фосфор, иприт и други. Доминиращо атаките са в Западна и Централна Сирия.

Просто тъжна картина.

(Във фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И шоколадът е наркотик

    И шоколадът е наркотик

    Проучване на “Активни потребители” в България показва, че от 27 популярни марки шоколад у нас само две отговарят на европейското изискване поне 35% от съдържанието да е какаова маса - масло и какао на прах. Това се отнася до най-популярните марки, които масово се правят със заместител на какаовото масло и с много захар, за да са по-пристрастяващи
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока