Руският посланик: Не си копая бункер заради Сирия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6813519 www.24chasa.bg
Посланикът на Русия в София Анатолий Макаров почете Деня на космонавтиката, като поднесе цветя на паметника на Юрий Гагарин в Банкя. След това той отговори на въпроси на журналисти. СНИМКА: Румяна Тонeва

Бойко Борисов показа политическа мъдрост по случая “Скрипал”, заяви посланикът на Русия в София Анатолий Макаров, който почете Деня на космонавтиката, като поднесе цветя на паметника на Юрий Гагарин в Банкя. След това той отговори на въпроси на журналисти.

- Г-н посланик, как оценявате позицията на Бойко Борисов по случая “Скрипал”?

- В дипломацията има т.нар. принцип на взаимността - ако се отзове единият посланик, се отзовава и другият в съответната страна, което означава понижаване на равнището на дипломатическите отношения. Когато чух, че Тереза Мей поиска солидарност от всички страни на ЕС и НАТО да върнат дипломати, това ме учуди. На какво основание го предлага? Нима презумпцията за невинност вече не съществува във Великобритания? Тази солидарност, която поиска Великобритания, се превърна в извиване на ръцете на нейните съюзници. В това положение се оказаха и България, и правителствата на други страни, които бяха подложени на натиск.

Българският министър-председател Бойко Борисов прояви политическа мъдрост, правителството взе разумно решение, като поиска първо да разбере какво точно е станало. Ние оценяваме позицията на България, смятаме, че тя е конструктивна и добре претеглена - зачита първо интереса на своята страна, и второ - уважава традицията и историята на руско-българските отношения.

За съжаление, в случая става въпрос за откровена антируска провокация от страна на Великобритания. Помислете - какъв е смисълът Русия две седмици преди президентските избори да трови бившия шпионин, който от години вече живее във Великобритания? А и преди световното първенство по футбол в Русия - на кого му трябваше? Навярно на Великобритания и на тези, които стоят зад нея. Целеше се изборите в Русия да преминат в тревожна обстановка, да се бойкотира световното първенство по футбол.

Ако наистина

Русия беше се

опитала да ги

отрови, Скрипал

биха били

мъртви,

ако са отровени с бойно химическо оръжие, а не просто да е използвано за сплашване.

Напротив, ние казваме, че това е терористичен акт срещу граждани на Русия, защото Сергей Скрипал има двойно гражданство - руско и британско, а дъщеря му - само руско. Затова искаме да има пълно разследване, готови сме да съдействаме с всичко необходимо, но ни отказват. Обърнахме се към Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага, за да ни допуснат до разследването, но и оттам ни отказват. Сега изписаха Юлия Скрипал от болница и въпреки че е руска гражданка, не ни дават достъп до нея, ще я пращат с баща ѝ в САЩ. Скриват ги.

Имаме право на достъп до тях като руски граждани. На какво основание ни отказват? Нека да тежи на съвестта на на британските спецслужби, които направиха това.

- А сега говорят за използването на бойно химическо оръжие в Сирия. Това друг сценарий ли е?

- Сега на фона на обвиненията, че Русия е използвала бойно отровно вещество във Великобритания, както те я наричат - “химическа атака”, това се оказа предтеча на това, което се случва в Сирия. И тук версиите им добре си пасват. Ние предупреждавахме и по-рано, че бойците в Сирия подготвят провокация с използването на химическо оръжие, говорихме за това още през март. Но никой не ни слушаше. А сега колко добре им се получи. “Сирия използва химическо оръжие срещу бойците, Русия ги поддържа.” Същата Русия, която е виновна за това, което се случи с нейните граждани във Великобритания. Колко е удобно сега да се говори, че Русия и Сирия са две държави, които използват химическо оръжие срещу своите граждани.

Както знаете, от самото начало на конфликта по покана на сирийското правителство на територията на Сирия има руски съветници, експерти, които работят там. И след тази т.нар. химическа атака веднага отидоха в района на град Дума, за да видят на място какво става. Казаха ни, че наистина има такъв случай с отравяне на хора. А ние казахме: Добре, след като има такъв случай, дайте спешно да съберем представители на Организацията за забрана на химическото оръжие и да изпратим техни специалисти, които да проверят какво се е случило там. Поискахме да поставим официално този въпрос на заседание на Съвета за сигурност на ООН. И да кажем, че не трябва да се заплашва суверенна държава пак на основанието “твърде вероятно”, преди да имаме доказателства. И пак САЩ и Великобритания блокираха нашата проекторезолюция. Нашите експерти вече бяха в Дума и не откриха следи от използване на химическо оръжие. Провериха всички болници, други възможни места, доказателствата ги няма. Нужна е провокация, разбирате ли! Ако ти не искаш да слушаш, няма да чуеш това, което се опитват да ти кажат. Всички искат - по-точно не всички, а отделни страни, някакви приключения.

- Е, ще имат ли приключения? Дипломатическите канали казват ли, че ще има американски ракетен удар?

- Аз не съм получил указания да се крия в бункер в посолството. Нямам такива указания. И не си копая такъв.

- Ще се стигне ли до удари, или всичко ще се размине само с няколко туита от американския президент?

- Вие чели ли сте неговите туитове? Помните какъв беше първият му туит: Гответе се за ракетни удари, а следващият: Хайде да се разоръжаваме. Нека първо американският президент да си изясни какво иска да прави. Но както вече и самият Владимир Путин каза: Живеем в сложни времена, длъжни сме да търсим решение, а не да си създаваме взаимно проблеми.

- Кога да чакаме президента Путин в България, може ли това да стане след 7 май?

- Нека първо с вас да доживеем до, надявам се, благополучния край на тази кризисна ситуация. Като имаме предвид, че на територията на Сирия има голям брой руски граждани – съветници, експерти, военнослужещи и военна полиция, разбира се, че се безпокоим за тях, ако се стигне до ракетни удари от американските кораби. Ние неведнъж казахме, че сме разтревожени от ситуацията. При нанасяне на удари срещу нашите военни ще вземем съответните мерки. Независимо дали те ще са насочени към Дамаск, по други цели или, да не дава господ - по нашата авиационна база в Хмеймим. Слава богу, че вървят консултации по линия на военните, защото те са единствените, които в момента съществуват като възможност. Чрез тях ние можем да се договаряме за избягване на най-лошия сценарий – пряк военен сблъсък между Русия и САЩ.

- Но президентът Путин беше в Турция, а още не е дошъл в България?

- Вижте, с Турция сме в различни отношения. Турция предложи да строи газопровод с нас, засега България само се готви да ни направи подобно предложение. Не, не, вашето правителство не се е отказало от тази идея. Правителството ви има желание да работи с Русия в сферата на енергетиката. Имате желание, Бойко Борисов каза на Владимир Путин, че сме готови да се върнем в проекта “Южен поток” или “Турски поток”, не знам как точно ще се казва, и да има отклонение на тръбата от Турция към България, направо към Варна.

- Кажете повече за тези разговори между руските и американските военни.

- Слава Богу, че има такива консултации. С тях можем да се договаряме. Сутрин се будя, включвам радиото и си казвам: нощта е преминала, без да има война. Защото не знам как ще се държи американският президент, той води консултации със своите съюзници в НАТО. Не искам един ден да се събудя в страна, която ще се окаже враждебна на Русия. И да не се окаже, че вместо да съм тук, за да направя всичко възможно нашите отношения да станат по-близки и братски, да се окажа в страна, която ще е във военен конфликт с Русия. Аз самият много се тревожа по този въпрос.

- Хората се питат: Ще има ли война, или не?

- Добре, че повечето хора се числят към нормалните. Само че решенията се вземат... вие знаете от кого. Пристигнах преди половин година в България, за да живеем заедно в мир. И искам и занапред да работя за това. Да не ме отзовават оттук.

- Разполагате ли с информация, че в НАТО се предприемат дипломатически стъпки, за да може и другите страни от алианса да подкрепят Америка и Великобритания, ако има удари по Сирия?

- Засега не знам. Но на този етап работи дипломацията, именно тя има първостепенно значение. Дай Боже ситуацията да се успокои! Много се надявам здравият разум да надделее. Да не би да сме изпитали някаква носталгия по войната, че да искаме нова? Има международни норми, дайте да ги спазваме. Да се придържаме към тях и да се готвим за иногурацията на руския президент Владимир Путин на 7 май.

(Използвани са въпроси и на други медии.)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И шоколадът е наркотик

    И шоколадът е наркотик

    Проучване на “Активни потребители” в България показва, че от 27 популярни марки шоколад у нас само две отговарят на европейското изискване поне 35% от съдържанието да е какаова маса - масло и какао на прах. Това се отнася до най-популярните марки, които масово се правят със заместител на какаовото масло и с много захар, за да са по-пристрастяващи
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока