Проф. Николай К. Витанов: До 25-30 г. няма да има голям конфликт въпреки дрънкането на оръжия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6815094 www.24chasa.bg

 

Прогнози за следващите 27 години

Решихме да отбележим 27-мата годишнина на “24 часа” и с прогнози - какви ще са животът, светът и България след още 27 години.

В тази поредица на вестника умни хора с въображение и визия за бъдещето прогнозират огромните промени, които ще се случат до 2045 година.

Днес публикуваме интервю с проф. д-р Николай Витанов - той пръв прогнозира мигрантската криза в Европа още през 2010 г.

Китай ще излезе на първо място, следван от САЩ, ЕС, Индия и Русия

Светът върви в цикъл: 25 добри години, после - 25 лоши. Сега сме в началото на хубавата част

Пикът на миграцията ще е около 2050 г. Ако има климатични кризи, 2 милиарда души ще тръгнат към развитите страни

Истината става все по-малко, а броят на фалшивите новини все повече расте, казва професорът в Института по механика на БАН и негов зам.-директор.

- Проф. Витанов, казвате, че истината минава през три етапа - първо ви се смеят на онова, което твърдите, после всички го отричат и накрая всички виждат очевидното. Какъв е днес светът между истината и фалшивите новини и как ще изглежда след 27 години?

- Истината става все по-малко, а фалшивите новини - все повече. Това е интересен феномен в развитието на медиите - започнаха да се използват за постигането на някакви цели чрез фалшиви новини.

- Защо, вместо да вървим нагоре с толкова много източници на информация, ние се сриваме откъм истинността на фактите?

- Всяко ново постижение на човечеството има голям потенциал за прогрес, но и голям потенциал да го използват в неправилна посока. Като че ли енергията на тези, които искат да използват постиженията на прогреса в неправилна посока, днес е доста голяма.

- В бъдеще кой ще поведе в това противоборство?

- Ще расте броят на фалшивите новини и това е естествен резултат от развитието на човечеството. Да го погледнем малко по-надълбоко. Под нивото на общественото развитие е нивото на икономическото развитие, а под него са научно-технологичните процеси. Това, което идва в следващите 26-27 г. като наука и технологии, е свързано с т.нар. индустрия 4.0. При нея все повече дейности от нискоквалифициран труд ще се изпълняват от изкуствен интелект и роботи. Броят на нискоквалифицираните работни места ще намалява. Това има положителна и отрицателна страна. Ако човечеството реагира навреме - да повиши образованието и всички хора да се занимават с по-високоинтелектуални дейности, ще бъде много добре.

Само че това няма да стане, човечеството не върви в тази посока. Вече се виждат първите признаци на онова, което ще се случи - говори се за базов минимален доход, независимо дали човек работи, или не, трябва да получава доход - някъде 800 евро, другаде 1500 евро на месец, както сега чувам да се говори в Германия.

Така хора без квалификация и работа ще получават някакъв базов доход - тези пари трябва да се похарчат, а това ще стане, като на въпросните потребители с реклами и подобни фалшиви новини им се вменява къде да ги харчат.

Затова

виждам един рай за

рекламата и развитието на

всякакви новини,

включително и фалшиви,

с простичката цел това количество пари да се приведе в движение.

- В последните 27-28 г. след падането на Берлинската стена се върви към нова подялба на света. Какво показват вашите математически сметки?

- Това са процеси на раздробяване и след това на концентрация. Преди 30 г. видяхме края на един такъв процес на раздробяване, единият от двата блока се срина и се установи хегемония на една държава. Това пък беше процес на концентрация, който, статистически погледнато, би трябвало да продължи доста повече.

Една хегемония

продължава обикновено

150-200 г.,

ако погледнем назад в историята, а тази тук продължи 60-70 г. След Втората световна война САЩ бяха по-силни от СССР и след разпадането на съветския блок 30 г. те бяха хегемон. Макар че се изчерпаха много бързо като хегемон, не отписвайте САЩ - те са и ще бъдат велика сила още дълго време.

Надигна се обаче конкуренцията и започна новото раздробяване. В следващото раздробяване освен САЩ ще се включат и други големи играчи - от новите играчи - Китай и Индия, Русия е с най-малък потенциал, да добавим и ЕС... Това раздробяване на света може да продължи доста, докато от тези 5 сили някой не добие надмощие и се получи новата концентрация.

- Дали това ще е последното прекрояване на света?

- Силно зависи от развитието на демографските и икономическите процеси. Индия, както се е засилила, по население ще надмине Китай. На второ място по население ще е Китай, после ЕС, САЩ и Русия. Става въпрос за периода около 2050 г. Икономически погледнато, Китай ще излезе на първо място, след това САЩ, ЕС, Индия, Русия. Процесите на раздробяване са много бавни и няма да се появи един хегемон в следващите 25 г. Икономическите предпоставки за развитие на света са благоприятни. Сега сме в началото на новия цикъл на Кондратиев и в следващите 20-25 г. условията за икономическо развитие ще са много добри, ще доведат и до известно заглушаване на проблемите на човечеството.

Заглушен ще е проблемът, че населението вече е твърде голямо и Земята не може да възстановява ресурсите си. Проблемите ще дойдат във втората част на цикъла на Кондратиев, която ще започне след около 25 г. Тогава

ще тръгнат мащабни

икономически кризи

и някои от тези големи центрове, за които говорихме, може икономически, социално, политически да загубят влиянието си и да започне битката за появата на следващия хегемон. Но всичко зависи как тези центрове ще се оправят с науката и технологиите.

- Кои ще бъдат те?

- От сегашна гледна точка в науката и изобретенията на първо място е Китай. Китай в момента има над 1 милион патента на година, това е повече от всички останали, взети заедно. След това е Индия с 300 000 патента. Чак след тях са САЩ, ЕС и Русия. Бившите и текущите хегемони и свръхсили САЩ, ЕС и Русия се развиват относително по-бавно от Китай и Индия. Затова се очаква през следващите 25-30 г. Индия и Китай да се засилят допълнително. Хубавото е, че философията на Китай, както и на Индия, никога не е включвала доктрини за световно господство.

Моите предвиждания са, че въпреки дрънкането на оръжия и дипломатическите скандали следващите 25-30 години няма да се стигне до кой знае какъв голям конфликт, ако, разбира се, политиците са разумни.

Но не ми се струва, че са много разумни. Но ако няма достатъчно количество разум и все пак се стигне до голям конфликт, той ще е след 2050 година - тогава ще започнат икономическите кризи и вътрешните проблеми, а политиците гледат да ги насочат навън – към външния враг, който все пречи на страната им да се развива.

- Излиза, че светът днес трябва да пее, защото се намира в хубавата част от цикъла на Кондратиев.

- Да, така е. И вместо да мрънкаме и да се оплакваме, особено ние, в България, трябва да използваме добрите възможности в следващите 25 г. И в Библията е казано: след 7 добри години идват 7 лоши. Мъдро наблюдение, само дето цикълът е 25 години добри и след това 25 лоши.

- И къде е България, какви са силните и добрите ходове за нас?

- Основата на доброто развитие са науката и технологиите, но къде са българската наука, технологиите? След 30 г. мачкане нещата успешно са доведени до критично състояние. От десетилетия говоря, че научната политика на държавата не е добра, и книга написах, която излезе на Запад, посветена на развитието на науката и на оценката на резултатите от дейността ѝ. Но на тази територия се работи по системата “приказвай си, не ми пречиш” (да съсипвам научно-технологичната система). И ето, стигнахме до момента например, когато нашите евро-атлантически партньори ни казват, че едно направление в науката - механиката на флуидите, е фундаментално, от голяма практическа важност, увеличават три пъти стипендията за български студенти и докторанти - да отидат на Запад и да го учат, но никой не иска да отиде. Опасяват се, че няма да ценят после уменията им тук. А говорим за направление, което е стратегически важно за отбраната на всяка държава.

Нещата са затлачени в последните 30 г., а възможностите за реакция са много ниски. Може да реагираме само с помощта на нашите партньори, защото, ако ги няма и тези възможности, съвсем ще сме зле.

В науката и технологиите нещата са силно изтървани. Обещават, че сега ще налеят 200-300 милиона, но от този сектор са изгребани около 15 млрд. евро - колко кадри са изтекли, апаратури не са обновявани, инфраструктура... Как да стане?

- Как тогава да хванем положителния цикъл на Кондратиев?

- Собственият ни капацитет да направим нещо днес е равен на нула. Ако партньорите от ЕС се хванат, та и ние покрай тях.

Отчитаме положително

икономическо развитие,

но то е, защото и в ЕС

има такова развитие

Както се казваше едно време – ние сме привързани за колесницата. Ако колесницата отиде в блатото на кризата, и ние сме там. Има икономически растеж, но се базира на производство на автомобилни кабели и неща от този вид. IT секторът бил добре. Добре, че е ишлемето. Къде са огромните български компании със собствени софтуерни продукти? Ама то не може в малка страна да има такива, ми опонират. А “Нокиа” в коя огромна страна стана огромна компания, се питам наум аз.

- Как България ще се впише в новата икономическа география, както я обяснява нобелистът Пол Кругман?

- Трудно. Новата икономическа география е точна наука, която посочва къде да разположите производствата, за да имате максимален ефект. Кой прави нещо по това в България - имаме цели западнали райони, но какво се прави?

Говори се за инфраструктура, но инфраструктура се развива с пари от ЕС – да са живи и здрави тия, дето ги дават, че без тях на нищо нямаше да прилича инфраструктурата.

Имаме едно количество пътища, но не може дори да ги поддържаме в добро състояние. Кърпим дупки...

Ходя по света, виждам как са нещата там, нашите възможности за реакция на тези положителни 25 години, които се задават, сега са ограничени. И при сегашното интелектуално ниво на управленския ешелон много няма да се промени.

В България се получава класическо разслояване. Народът ще се раздели на 2 части. Една относително малка част ще живее добре, богато, в квартали от затворен тип, а другите ще се затворят в гета. Значи едните в гета и другите в гета. И нещата ще гръмнат. Изчакайте 25 години гладните да поозвереят още.

- Докъде стигнаха вашите изследвания за миграционните потоци?

- Теорията за миграционните канали я правихме в България с хора от моя екип, публикуваме я на Запад. Тя беше потвърдена и на практика. Поради факта, че икономиките растат, този проблем засега стои на заден план, но си расте. Да помислим:

коренното население в

Европа застарява и

намалява,

расте броят на мигрантите, и то доста от тях са от друга култура. Според някои теории тези две култури са несъвместими, а има и други теории, според които те били съвместими. В момента в Европа на власт са хора, които споделят второто твърдение. Но опитът показва, че това съвместяване е много трудно.

В Европа вече се наблюдават 3-4 поколения мигранти, които не са интегрирани. Този експериментален факт трябва много да говори на отговорните фактори. Но вместо да се позамислят, тези отговорни фактори се надяват, че дошлите мигранти ще работят и се надяват така социалният статус на възрастното европейско население да не се намали.

Напразни надежди, защото науката и технологиите се развиват в напредналите страни, работните места стават все повече наукоемки. А мигрантите нямат такава квалификация. От една страна, роботите ще изместват нискоквалифицираните от работните места, а от друга страна, за мигрантите с ниска квалификация няма да има никаква работа. Освен това културните различия са твърде големи между двете групи хора. Тук назряват големи кризи.

- Кога ще бъде пикът на миграционните процеси?

- В момента раждаемостта в тези общества, от които идват мигрантите, започва да намалява. При следващото поколение - след 20-25 г., броят на децата ще започне да става още по-малък и текущата система, която работи там - трябва да имам много деца, които да ме гледат на стари години, без значение дали са образовани и т.н., ще започне да скърца. Когато броят на децата намалее достатъчно, а на възрастните стане голям, тогава ще е пикът на миграцията - около 2050 г. Когато броят на възрастните хора стане голям, децата, за да ги гледат на стари години, ще си търсят работа в развитите страни. Където пък тази работа ще намалява и тогава ще е пикът на тази социална криза.

Получава се парадокс -

доброто икономическо

развитие ще доведе до

социална криза

И когато след още едно поколение броят на децата продължи да намалява, миграцията ще намалее, защото и населението ще започне да намалява.

Но всичко това, при положение че няма да има климатични промени, че морското ниво няма да се вдигне. Ако наложим и това - при стопяване на ледовете морското ниво да се вдигне с 2 метра, това означава допълнителна миграция от 2 милиарда човека към развитите общества.

Сметнете по крайбрежието на тези най-гъстонаселени страни колко човека живеят. Ако само нивото на моретата се вдигне с 2 м, 40% от Бангладеш ще бъдят залети, а там са 140 милиона души.

Ние сме си заровили главата в пясъка за тези неща, но когато не застанеш с лице към проблемите и не почнеш да ги решаваш, те обикновено те изненадват отзад, защото си им обърнал гръб.

Проф. д-р Николай К. Витанов е роден през 1965 г. във Велико Търново.

Завършил е физика в СУ "Св. Климент Охридски".

Специализира 4 години в университета в Байройт, Германия. През 1998 г. става доктор на естествените науки в Германия.

Специализира в “Макс-Планк” института по физика на сложните системи.

От 2010 г. е професор в Института по механика на БАН и негов зам.-директор.

Работи активно по международни проекти в областта на популационната динамика и математическата социална динамика в сътрудничество с изследователи от Германия, Холандия, Белгия, а също и за Япония.

  • Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

    Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

    Ако чиновниците от външното министерство спазят буквата на закона, ще трябва да организират избори на Халкидики насред ноември. Това се налага се заради едно очевидно недоразумение в Изборния кодекс - да се откриват секции извън България там, където на последните 5 вота е имало над 100 избиратели. Тук дори не става въпрос за възможността да се
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо