Лешояди имаше, но не на мястото на катастрофата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6817795 www.24chasa.bg

В България не знаем как се пази местопрестъпление

Отразяването на тежката катастрофа край Ихтиман провокира неочакван спор в обществото. Репортерите на мястото на трагедията бяха обявени за лешояди, защото се опитвали да говорят с оцелелите и показали как се вадят труповете.

Най-жалкото е, че в този хор се включиха и колеги журналисти. От маргинални сайтове, чиято единствена идея е да правят копи-пейст. И в името на кликчето се нахвърлиха като чакали срещу колегите.

Но лешояди на място на катастрофата нямаше. Те се появиха по-късно. Поне един час след това.

Защото репортерите по инстинкт си вършеха работата. И в името на своите зрители/читатели се опитваха да предадат по-цялостна картина.

Проблемът е, че за пореден път се видя, че в България имаме трудности с охраната на местопрестъпление. Защото катастрофата е точно това.

И въпросът не е защо журналистите са задавали въпроси, а защо са били допуснати толкова близо до автобуса. Къде бяха полицаите, за да ги спрат?

Сигурен съм, че някой ще каже, че полицията не спира журналисти, защото я е страх от тях. Глупости!

Във всяко сержантско училище се зубри как се действа при престъпление. Че периметърът трябва да бъде заграден, че трябва да има охрана, за да се запазят уликите. И законът дава изключителни права за това.

Полицията има право да спре всеки, който тръгне към заградения периметър. Дори с помощни средства, както обичат да съобщават от пресцентъра на МВР.

Подобно нещо не се видя около катасрофиралия автобус. Само един полицай се опита да спре репортер на телевизия, но безпомощно и без старание.

Репортерите просто действат по инстинкт. И той подсказва, че трябва да се говори с очевидци, да се търсят хора от автобуса, за да установи истинската причина за трагедията.

Много ми е интересно, ако някой от щъкащите по местопрестъплението хора просто е стъпкал някоя важна част от автобуса или пък колата, която го е бутнала. Какво става с разследването? Дали вече не е опорочено още преди да е започнало?

Колко народ се измъкна от затвора, след като доказателствата, събрани от полицията, се оказаха неправилно събрани и негодни за съдебен процес? Десетки, за да не кажем стотици.

И сега да дойдем до лешоядството. Лешоядство е, когато в материалите си за инцидента изведнъж започваш да говориш или пишеш, че фирмата е на Ивайло Константинов, който е един от големите превозвачи през последните години, а и бивш депутат от ГЕРБ. Каква информация носи това изречение за твоя зрител или читател?! Или пък така между другото да споменеш и семейната трагедия на транспортния министър Ивайло Московски. Защото и такива неща се появиха след катастрофата.

Това вече си е пълно лешоядство, но може би точната дума е помиярстване. От най-долно качество. Защото показва, че твоето сайтче или телевизия не е направено да информира, а да прокарва интересите на собственика и/или този, дето ти дава грантове. Нищо друго. Защото в тези два случая просто няма информация, която да е полезна.

Но тези, които направиха това, трудно могат да се нарекат журналисти, коментатори, репортери. И много добре го знаят и осъзнават. Точно те са хората, които нападат яростно колегите си. По начин, че да задоволят най-ниските страсти в обществото ни, което отдавна се е разпарчетосало.

Така че благодаря на колегите, които отразиха катастрофата. Те дадоха пълната картина на това, което се е случило и до което са стигнали. Както трябва да направи всеки добър журналист.

Но след това накацаха лешоядите и положението отново стана критично. Както при всяка една трагедия в България.

Бог да прости загиналите и да пази оцелелите от лешояди! Амин!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции