Владимир Чуков: Студена война ли? Навлизаме в многополюсен свят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6819636 www.24chasa.bg

Има много вътрешна политика в удара в Сирия. Тръмп чисти имиджа си на зависим от руснаците, казва експертът-арабист

- Към кого и за какво според вас изпрати послание ракетният удар, който САЩ, Великобритания и Франция нанесоха в събота в Сирия?

- Да сравним посланието, което излъчи този военен удар със скромните му военни параметри - 110 ракети и 20 самолета - повече от символични. Някои експерти дори нарекоха този удар тренировка. Очевидно такъв удар няма за цел да промени статуквото на терен в Сирия. Явно замисленото е повече от скромно.

Това идва да подскаже, че в посланията на държавите, предприели удара, вътрешнополитическото е силно изразено. Амбициите на Доналд Тръмп според мен най-вече са насочени към избирателите - да покаже, че удържа обещанията си. В постингите си той критикува Обама, че не си е свършил работата през 2013 г., говори за червена линия, която Обама не е реализирал. Освен това Тръмп

дава ясна

заявка, че той

не е човекът

на Русия

Докато бившият директор на ФБР Джеймс Коми сипе обвинения срещу президента. Неслучайно в постинга на Тръмп пишеше: “Русия, чакай нашите ракети”. Но на терен нямаше нито една ракета срещу Русия.

Така че вътрешната политика надделя над външната.

- Дали Русия е била предупредена за ударите?

- САЩ казаха, че линията е била отворена, но този път те не са ги предупредили. Моето усещане е, че идеята е Тръмп да бъде много сериозно подготвен за следващите избори. Да изчисти имиджа си на руска зависимост, макар и с непопулярни мерки.

Защото в САЩ 62% са против нанасяне на военен удар - нормално, никой не иска глобален конфликт. Но в същото време повече от половината американци са срещу използването на химическо оръжие. И Тръмп насочва ударите си срещу президент, който очевидно няма политическо бъдеще - Башар Асад. Пък и Асад явно няма как да е любимец в очите на американските избиратели.

- А защо Франция е в коалицията, нанесла ударите?

- Това са амбициите на Еманюел Макрон за връщане на Франция като сила, която е основен фактор в Сирия. Същото прави впрочем Турция.

Ердоган отправя

послание: Ние

сме трета

страна, не сме

част от руската

коалиция, не сме

част от Запада,

имаме собствена

позиция

И че всичко, което ще става в Сирия оттук насетне, трябва да става с одобрението на Турция.

- Има ли преки и косвени заплахи за България в тази ситуация?

- Няма как да няма резонанс у нас - България е част от ЕС. Нормално е обаче България да е в периферията на дебата, който ще се случи оттук насетне в ООН. България е с европейските си съюзници, без да е в първите редове. Имайки предвид

географската ни

близост до

взривоопасния

регион,

мисля, че се поддържа една умерена позиция, което е плюс за нас.

- Има ли опасност от засилване на бежанския поток?

- Не може да се предизвикат бежански потоци със 100 ракети. По-скоро причина за такова нещо може да бъдат продължаващите военни действия на цялата територия на Сирия.

- Прави впечатление позицията на Германия, която стои встрани от “острието” на удара.

- Бих сложил тук и позицията на Италия. И за това има две обяснения. Първото е, че Германия възприема историята с Източна Гута като спор Русия-Великобритания или

като

продължение на

спора “Скрипал”: едно химическо оръжие срещу друго. Но има очевидно неща, които ние няма да разберем и по двата спора - предполагам, че и двете страни знаят повече, отколкото се изнася по медиите.

И вторият компонент - до Германия и Италия стига руският газ. Така че има и политически, и икономически компоненти, обуславящи позицията на тези два много важни съюзника в НАТО.

Така че има плетеница от нюанси в “пилотирането” на отделните европейски столици по техните позиции.

Нека припомня, че Италия посрещна наскоро третия човек в режима на Башар Асад - Али Мамлук. Нещо, което със сигурност не се е понравило на трите държави, които нанесоха удара по Сирия.

Освен това Стафан де Мистура, специалният пратеник на ООН за Сирия, е италианец. Едно участие на Италия би го дискредитирало като посредник.

- Турция обаче приветства удара в Сирия.

- Русия се опита да сдобри Башар Асад и Ердоган. Иранците нееднократно оказват натиск на Ердоган да си оправи отношенията с Башар Асад. Това обаче очевидно няма да се случи.

- Навлизаме ли в период на дълга студена война, както прогнозират някои наблюдатели?

- Няма как да бъде възпроизведена студената война отпреди 1989 г., защото тогава противопоставянето беше блоково и много ясно структурирано и най-вече - беше идеологизирано. Комунизъм срещу капитализъм.

Сега доминират

“коалиции на

желаещите”,

в които често влизат държави с разминаване в идеологията. Противопоставянето часто е на базата на национални интереси. В сирийската криза това се вижда в позициите на Турция, Иран, Русия. Появяват се прагматични коалиции, формирани единствено на база интереси. Както в един парламент се появяват тематични коалиции по дадени теми.

Според мен светът е многополюсен, динамичен. Форматите, в които се решава една конкретна проблемна ситуация, не могат да се възпроизведат в друга. В Косово - едни действащи сили, в Сирия - друга. Да припомним, че в случая “Скрипал” пак противопоставянето е Западът- Русия, но там лидираща сила е Великобритания, не САЩ. Няма ги класическите два полюса.

Системата на международните отношения се е развила.

CV

Роден през 1960 г. в Атина

Завършил Дамаския университет в Сирия

Преподава във ВСУ “Черноризец Храбър” и Русенския университет “Ангел Кънчев”

Автор на редица книги и изследвания по въпросите на Близкия изток, фундаментализма и исляма

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в