Стефан Стоянов: От затвор в Гърция двама души бягаха на два пъти с хеликоптер

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6822698 www.24chasa.bg
Стефан Стоянов служи като извънреден и пълномощен посланик на България в Гърция от март 2002 г. до юни 2006 г. Депутат в Седмото велико народно събрание от листата на СДС, член на Координационния съвет на СДС (1990 – 1991). Основател и член на Ротари клуб в София. Има докторска степен по математика.

Ако подобно нещо се бе случило у нас, щеше да падне правителството, но там дори и една оставка нямаше, казва бившият български посланик в Атина

- Г-н Стефанов, заради бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор нека припомним онзи случай от Гърция, когато вие бяхте посланик там.

- Моят мандат бе приключил и аз заминах на 3 юни 2006 г. Това се случва на следващия ден – 4 юни, в затвора “Коридалос”, който може да бъде сравнен с нашия Централен затвор, защото е в самия град Атина, в гъсто населен район. В светлата част на деня

един хеликоптер

каца в двора. С

него бягат двама

души,

които лежат за тежки престъпления – грабежи, отвличания – Василис Палеокостас, който е грък, и албанецът Алкет Ризай.

- Просто ей така отлитат с хеликоптер? А къде е охраната?

- Беше направено разследване и полицаите от охраната бяха разпитани. Единият бе казал, че си

помислил, че

идва проверка от

управлението, и

влязъл да си

лъсне обувките

Друг бе посочил, че хеликоптерът е вдигнал прах, докато кацал, и той не бил видял какво е станало, защото му влязла пепел в очите.

- Какво стана след това, хванаха ли ги?

- И двамата продължиха с грабежите и отвличанията. Между другото едно от техните отвличания бе отразено широко и от пресата в България. През 2008 г. отвлякоха собственика на “Алумил”. Това е голяма компания, която произвежда алуминиева дограма. Поискаха 30 милиона евро откуп, но след преговори с близките получиха 12 милиона. Човекът бе освободен, а полицията проследи парите и след известно време ги заловиха. Мисля, че беше през август 2008 г. След няколко месеца обаче, на 22 февруари 2009 г., имаме същата сцена.

Пак в затвора “Коридалос” отново един хеликоптер идва, но този път не каца, а се приближава на около половин-един метър от земята.

В хеликоптера

отново се качват

същите

затворници

- Василис Палеокостас и Алкет Ризай. И хеликоптерът отлита.

- Не е за вярване! Бягат втори път от затвора по същия начин и охраната отново е с прах в очите?

- Този път има престрелка. Като се стреля интензивно и от двете страни. Имаше обаче един-единствен пострадал – един от полицаите, който, докато си изваждал пистолета от кобура, се самопрострелял.

При това второ бягство, тъй като стрелбата е доста продължителна, а затворът е в гъсто населен жилищен район, случайни граждани са снимали видео. Тези кадри могат да се видят в ютюб, имат вече доста гледания и там си личи, че има продължителна стрелба, но така или иначе двамата успяват да избягат.

- И повече не ги хващат?

- Василис Палеокостас и до ден днешен е в неизвестност. Има няколко обира, които са с неговия почерк и се предполага, че са извършени от него. Но, както стана ясно, гръцките власти са допуснали огромни пропуски не само в охраната, а и след това в издирването. Едва на втората година името на Палеокостас е пуснато в сайта на Европол за най-търсени престъпници.

Всъщност това е третото бягство на Палеокостас, защото преди двата пъти с хеликоптера има и още едно. Тогава мисля, че си беше направил въже с чаршафите от затвора.

- Класически случай.

- Да, а неговият брат Микос Палеокостас, с когото в началото действат заедно, също има две бягства от затвора.

- А с албанеца какво стана?

- Да, пропуснах да ви кажа, че Алкет Ризай бе заловен и сега отново е в затвора. След второто бягство с хеликоптера и залавянето му

отново е вкаран

в затвора, но с

огнестрелно

оръжие взима

за заложници

няколко души

надзиратели Държи ги повече от 24 часа, преди да се предаде.

- Каква въобще беше реакцията на властите след всичко това – престрелки, две бягства с хеликоптер, държане на заложници... Имаше ли оставки, уволнения?

- Ако всичко това бе станало у нас, сигурно щеше да падне правителството. Но в Гърция нямаше нито една оставка, нито в правителството, нито в Министерството на вътрешните работи. А това въобще не са единствените подобни случаи.

- Още ли има?

- През февруари 2013 г. една група мъже напада отвън един от най-добре охраняваните гръцки затвори в Трикала, Централна Гърция.

Нападателите са

въоръжени с

автоматично

оръжие и гранати Престрелката продължава цял час. Представяте ли си, това, ако се беше случило у нас, щеше да падне правителството. А в Гърция - нищо. След час престрелка нападателите преодоляват първата линия на защита и влизат вътре. 11 души затворници бягат. По-късно се разбра, че тези затворници са имали пили, ножове, шила и какви ли не инструменти и малко след началото на нападението отвън те отвътре явно са били готови и решетките почват да падат. Докато бях посланик в Гърция, имаше и един драстичен случай на посегателство над конвоиращи полицаи. През декември 2005 г. един престъпник, в чиито съпровождащи документи пише, че е особено опасен, успя да избяга. Явно никой от охраната не е обърнал внимание на предупреждението.

Затворникът

изважда

пистолета от

кобура на единия

от конвоиращите

и стреля. Двама от полицаите са убити, третият е ранен.

- На фона на всичко, което разказвате, нашата история с чистачката и двамата затворници, излезли през парадния вход, изглежда доста смешна. И не е чудно, че даже вицове се родиха.

- То и гърците измислиха веднага вицове. Особено след бягството на Палеокостас от затвора “Коридалос” с хеликоптера. Днес, казват, има мъгла и летище “Коридалос” не работи. В едно тяхно хумористично предаване единият от комиците играеше полицай и го питат колко души има в затвора. Той казва: “Не знам точно, хора влизат, излизат...” Така че и гърците имат хумор на тази тема. Пък самият Палеокостас има една особена слава, защото е известен с това, че раздава на бедните голяма част от това, което е откраднал. За него казват, че взима от богатите и дава на бедните.

- Някакъв гръцки Робин Худ?

- Точно така. При някои от бягствата му се налага да краде коли, за да бяга с тях. В една от тия коли след това бе оставил бележка на собственика, че много се извинява, но му се наложило да ползва колата. На друг бе върнал колата измита и с 450 евро под стелката. В момента за залавянето на Василис Палеокостас е обявена награда от 1 милион евро.

- Има една информация от 2017 г., според която той се укривал в България?

- Има сътрудничество между гръцката и българската полиция, защото се предполага, че се укрива в България. Но има и нещо друго. Палеокостас се ползва с подкрепа на различни хора.

Той е раздавал

пари на бедни

хора и има къде

ли не ятаци

Той самият твърди, че не е убивал никого, само взима от богатите. Затова се е превърнал в нещо като филмов герой.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вместо да режат заплати, депутатите да даряват

    Цели 543 лева - с толкова да се намалят заплатите на депутатите. Идеята е на лидера на БСП Корнелия Нинова, а аргументите ѝ - че е “неморално, несправедливо и сбъркано да си увеличаваме заплатите в момент, когато хората протестират срещу ниските си доходи”.  Дотук добре, но веднага идва противоречието.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,