Стефан Стоянов: От затвор в Гърция двама души бягаха на два пъти с хеликоптер

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6822698 www.24chasa.bg
Стефан Стоянов служи като извънреден и пълномощен посланик на България в Гърция от март 2002 г. до юни 2006 г. Депутат в Седмото велико народно събрание от листата на СДС, член на Координационния съвет на СДС (1990 – 1991). Основател и член на Ротари клуб в София. Има докторска степен по математика.

Ако подобно нещо се бе случило у нас, щеше да падне правителството, но там дори и една оставка нямаше, казва бившият български посланик в Атина

- Г-н Стефанов, заради бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор нека припомним онзи случай от Гърция, когато вие бяхте посланик там.

- Моят мандат бе приключил и аз заминах на 3 юни 2006 г. Това се случва на следващия ден – 4 юни, в затвора “Коридалос”, който може да бъде сравнен с нашия Централен затвор, защото е в самия град Атина, в гъсто населен район. В светлата част на деня

един хеликоптер

каца в двора. С

него бягат двама

души,

които лежат за тежки престъпления – грабежи, отвличания – Василис Палеокостас, който е грък, и албанецът Алкет Ризай.

- Просто ей така отлитат с хеликоптер? А къде е охраната?

- Беше направено разследване и полицаите от охраната бяха разпитани. Единият бе казал, че си

помислил, че

идва проверка от

управлението, и

влязъл да си

лъсне обувките

Друг бе посочил, че хеликоптерът е вдигнал прах, докато кацал, и той не бил видял какво е станало, защото му влязла пепел в очите.

- Какво стана след това, хванаха ли ги?

- И двамата продължиха с грабежите и отвличанията. Между другото едно от техните отвличания бе отразено широко и от пресата в България. През 2008 г. отвлякоха собственика на “Алумил”. Това е голяма компания, която произвежда алуминиева дограма. Поискаха 30 милиона евро откуп, но след преговори с близките получиха 12 милиона. Човекът бе освободен, а полицията проследи парите и след известно време ги заловиха. Мисля, че беше през август 2008 г. След няколко месеца обаче, на 22 февруари 2009 г., имаме същата сцена.

Пак в затвора “Коридалос” отново един хеликоптер идва, но този път не каца, а се приближава на около половин-един метър от земята.

В хеликоптера

отново се качват

същите

затворници

- Василис Палеокостас и Алкет Ризай. И хеликоптерът отлита.

- Не е за вярване! Бягат втори път от затвора по същия начин и охраната отново е с прах в очите?

- Този път има престрелка. Като се стреля интензивно и от двете страни. Имаше обаче един-единствен пострадал – един от полицаите, който, докато си изваждал пистолета от кобура, се самопрострелял.

При това второ бягство, тъй като стрелбата е доста продължителна, а затворът е в гъсто населен жилищен район, случайни граждани са снимали видео. Тези кадри могат да се видят в ютюб, имат вече доста гледания и там си личи, че има продължителна стрелба, но така или иначе двамата успяват да избягат.

- И повече не ги хващат?

- Василис Палеокостас и до ден днешен е в неизвестност. Има няколко обира, които са с неговия почерк и се предполага, че са извършени от него. Но, както стана ясно, гръцките власти са допуснали огромни пропуски не само в охраната, а и след това в издирването. Едва на втората година името на Палеокостас е пуснато в сайта на Европол за най-търсени престъпници.

Всъщност това е третото бягство на Палеокостас, защото преди двата пъти с хеликоптера има и още едно. Тогава мисля, че си беше направил въже с чаршафите от затвора.

- Класически случай.

- Да, а неговият брат Микос Палеокостас, с когото в началото действат заедно, също има две бягства от затвора.

- А с албанеца какво стана?

- Да, пропуснах да ви кажа, че Алкет Ризай бе заловен и сега отново е в затвора. След второто бягство с хеликоптера и залавянето му

отново е вкаран

в затвора, но с

огнестрелно

оръжие взима

за заложници

няколко души

надзиратели Държи ги повече от 24 часа, преди да се предаде.

- Каква въобще беше реакцията на властите след всичко това – престрелки, две бягства с хеликоптер, държане на заложници... Имаше ли оставки, уволнения?

- Ако всичко това бе станало у нас, сигурно щеше да падне правителството. Но в Гърция нямаше нито една оставка, нито в правителството, нито в Министерството на вътрешните работи. А това въобще не са единствените подобни случаи.

- Още ли има?

- През февруари 2013 г. една група мъже напада отвън един от най-добре охраняваните гръцки затвори в Трикала, Централна Гърция.

Нападателите са

въоръжени с

автоматично

оръжие и гранати Престрелката продължава цял час. Представяте ли си, това, ако се беше случило у нас, щеше да падне правителството. А в Гърция - нищо. След час престрелка нападателите преодоляват първата линия на защита и влизат вътре. 11 души затворници бягат. По-късно се разбра, че тези затворници са имали пили, ножове, шила и какви ли не инструменти и малко след началото на нападението отвън те отвътре явно са били готови и решетките почват да падат. Докато бях посланик в Гърция, имаше и един драстичен случай на посегателство над конвоиращи полицаи. През декември 2005 г. един престъпник, в чиито съпровождащи документи пише, че е особено опасен, успя да избяга. Явно никой от охраната не е обърнал внимание на предупреждението.

Затворникът

изважда

пистолета от

кобура на единия

от конвоиращите

и стреля. Двама от полицаите са убити, третият е ранен.

- На фона на всичко, което разказвате, нашата история с чистачката и двамата затворници, излезли през парадния вход, изглежда доста смешна. И не е чудно, че даже вицове се родиха.

- То и гърците измислиха веднага вицове. Особено след бягството на Палеокостас от затвора “Коридалос” с хеликоптера. Днес, казват, има мъгла и летище “Коридалос” не работи. В едно тяхно хумористично предаване единият от комиците играеше полицай и го питат колко души има в затвора. Той казва: “Не знам точно, хора влизат, излизат...” Така че и гърците имат хумор на тази тема. Пък самият Палеокостас има една особена слава, защото е известен с това, че раздава на бедните голяма част от това, което е откраднал. За него казват, че взима от богатите и дава на бедните.

- Някакъв гръцки Робин Худ?

- Точно така. При някои от бягствата му се налага да краде коли, за да бяга с тях. В една от тия коли след това бе оставил бележка на собственика, че много се извинява, но му се наложило да ползва колата. На друг бе върнал колата измита и с 450 евро под стелката. В момента за залавянето на Василис Палеокостас е обявена награда от 1 милион евро.

- Има една информация от 2017 г., според която той се укривал в България?

- Има сътрудничество между гръцката и българската полиция, защото се предполага, че се укрива в България. Но има и нещо друго. Палеокостас се ползва с подкрепа на различни хора.

Той е раздавал

пари на бедни

хора и има къде

ли не ятаци

Той самият твърди, че не е убивал никого, само взима от богатите. Затова се е превърнал в нещо като филмов герой.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Връщайте децата в училище, за добро е!

    Лош пример дава училището в Ботевград, в което при една проверка се оказа, че 57% от децата отсъстват от часовете. Това е прекалено висок процент, за да се очаква в края на годината какъвто и да било добър резултат. Представете си класна стая с 25 ученици, а на чиновете има-няма десет-единайсет деца.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в