За коланите, мантинелите и как не се отразява трагедия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6824809 www.24chasa.bg

Тежките инциденти по трасето между Бургас и София зачестяват, но няма полза от мерки “на пожар”

КОЛАНИТЕ в автобуси, изпълняващи междуградски курсове, стават задължителни според предстоящи промени в Закона за движение по пътищата - това бе една от първите новини, които се появиха в коментари за поредната тежка катастрофа на магистрала “Тракия”. Край Вакарел загинаха 6-има пътници, а оцелелите ще останат в кошмара на преживяното завинаги.

Акциите за използване на предпазните колани са сред превантивните дейности на МВР и без съмнение от тях има ефект. Една от причините са санкциите - 50 лв. глоба и отнемане на точки, другата - по-широката информираност какво се случва с шофьор или пътник при сблъсък, ако е със или без колан.

По темата има доста изследвания, а резултатите от тях не са еднозначни. Експертите ще си кажат думата и при предстоящото обществено обсъждане.

Преобладават мненията, че коланите

не влияят върху

честотата

на пътните произшествия, но намаляват смъртността при тях.

И все пак - не е измислен вълшебен колан, който да ни спаси при тежък сблъсък. Превенцията трябва да е по-комплексна, за да се редуцират предпоставките за възникване на фатални произшествия.

Това може да започва с една промяна на член или буква от закона, но далеч не свършва с това.

Лично за мен катастрофата от 13 април 2018 г. възкреси преживяванията от 15 юни 2011 г., когато автобус на “Ентуртранс” се превърна в ковчег за 9-има пътници.

Аналогията е неизбежна. И двата инцидента са на магистрала “Тракия” - инфраструктурен проект, създаден както за по-бърза, така и за по-сигурна връзка между морето и столицата.

И в двата случая катастрофиралият рейс е превозвал пътници по редовна междуградска линия.

Една твърде тревожна тенденция през последните години се забелязва с просто око - тежките инциденти по трасето между Бургас и София зачестяват, макар че след завършване на магистралата отпадна основната причина до този момент - рискът от челни удари.

Струва си да се анализира тенденцията и да се търси противодействие. Като например да се поставят мантинели край по-дълбоките канавки.

От практиката ми като журналист съм се убедила колко различна може да изглежда фактическата обстановка веднага след инцидента и месеци по-късно след всички огледи, експертизи, разпити на свидетели, проверки на документите за технически преглед на превозните средства.

Три основни версии се коментираха, след като 20-годишният рейс “Мерцедес” на бургаската фирма се преобърна на магистралата и се разби в бетонна колона на надлез - заспиване на водача, техническа неизправност на автобуса и дупка на пътя.

Присъдата, с която за виновни бяха признати собственикът на фирмата, шефът на транспортния отдел и водачът, се основава на петорна автотехническа експертиза, според която основната причина за възникването на тежкия пътен инцидент е скъсване на опората на напречната щанга, което е влошило устойчивостта на автобуса.

Неправилната

реакция и

загубата на

контрол

върху превозното средство от страна на шофьора е другата причина. Затова категоричните твърдения за механизма на произшествието от миналата седмица може не само да са неверни, но и несправедливи. Факт е, че прокуратурата повдигна обвинение на шофьорката на реното, но това е само началото на разследването.

Неоповестен досега факт е, че след катастрофата от 2011 г. осъдените всъщност са четирима. Освен тримата обвиняеми през февруари т.г. окончателната си присъда получи и представител на фирма “Автопако”, която по документи извършила техническия преглед на автобуса.

Разследването обаче установи, че в действителност такъв преглед не е извършван, тъй като на посочената в документите дата - 7 март, превозното средство е извършвало курс София - Бургас в следобедните часове.

През януари т.г. ВКС е потвърдил присъдата на Драгомир Атанасов за съставяне на документ с невярно съдържание - 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок и 1 г. без право да упражнява съответната дейност - в случая извършване на технически прегледи на МПС.

Няма да коментирам адекватно ли е това наказание. Посочвам факта като илюстрация, че при разследване на катастрофи

не бива да

се бърза

с категорични изводи. Аналогична проверка предстои и за последния инцидент.

Това съвсем не означава, че катастрофите или криминалните случаи са забранена територия за медиите и те трябва да чакат окончателното решение на съда. Поведението на репортерите при отразяване на инцидента се превърна в по-голям дразнител за аудиторията, отколкото причините за нелепо загубените животи.

Бих проявила великодушие към всеки нелогичен въпрос на репортер, който отразява на място тежък инцидент, но не и към хейт на някой всезнайко, който следи живота единствено от монитора на компютъра си.

Не само несправедливо, а и вредно e една професия с висока обществена значимост да се представя като обсебена от социопати, които тръгват към смазан автомобил или окървавено летище (както беше след атентата в Сарафово) с мисълта за хилядите кликвания в мрежата.

Инциденти, престъпления, атентати, свързани с човешки жертви, се отразяват в цял свят и всяка една медия се стреми да бъде максимално близо по полето на събитията. Бързина и достоверност са неумолимите критерии за добре свършена работа на репортера днес. Парадоксално - най-върлите критикари на медиите са най-активните потребители за информация. Затова не съдете журналиста, че се е опитвал да разбере повече. Той го прави заради вашата осведоменост. Съдете го - в пряк или преносен смисъл, ако лъже, особено ако го прави умишлено и злонамерено.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,