Как ще погледнете Гери в очите? Едното хулиганите едва не го извадиха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6824855 www.24chasa.bg

Толкова е просто - хубави стадиони

и тежки наказания. Но държавата

категорично не си върши работата

Помня една от планьорките след поредно вечно дерби. Пак стана някакво мазало, полицаите влязоха в сектор “Б” с палките, Батков проплака пред камерите: “Бият децата ни…”

Та седим си на планьорка, Венелина Гочева поиска всички снимки от мача разпечатани, за да изберем за 1-а страница по-ефектен кадър. Аз ги прелиствам, вадя една и казвам: “Това е!”

Тя поглежда - снимка като снимка. Един фен на “Левски” е вдигнал счупена седалка с намерение да удари с нея полицаите, които тъкмо нахлуват в сектора. Такива имаше бол - и фенове, и снимки… И Гочева пита: “Какво ѝ е специалното на снимката?” Аз отговарям: “Този със седалката е обвиняем за смъртта на Младен Младенов в центъра на София след предишен мач “Левски” - ЦСКА.”

И това беше факт. На снимката беше запалянко с прякор

Чочо, когото

съдиха

(и не осъдиха)

за смъртта

на момчето от бомбичка (всъщност бая бомба) на бул. “Патриарх Евтимий”. Тази снимка беше еманация на безсилието на държавата да се справи с една шепа лумпени. Вероятно същите лумпени, които вкараха в болница полицайката (или жандармеристката, разликата е незначителна).

Младен Младенов беше убит през октомври 2000 г. Сега сме 2018 г. и няма абсолютно никаква промяна. Искам да знам кой ще отиде и ще погледне полицайката (или жандармеристката) Гери в очите, които само по случайност все още са две. Защото за 18 г. нищо не се е променило.

Създава се някаква митология около словосъчетанието “футболни агитки” със синоним “качулките” (заради суитшъртите, които обикновено носят). Че те са някаква сила, която може да сваля и качва правителства, да променя закони, да въвежда площадна правда и уличен ред. Пълни глупости, но някой има полза да се мисли така.

Има два проблема с футбола, които са напълно във възможностите на държавата да ги реши. Даже не - те са в задълженията на държавата. Едното е да се направят хубави стадиони. Вече се уморих всеки път, когато се намирам на звуково разстояние от столичния кмет или спортния министър, да им припомням, че България е единствената страна в Европа, а вероятно и в света, в която няма от над 50 г. нов и модерен стадион. Аз съм от поколението, родено през 60-те г. За да съм по-точен - самата среда на 60-те. Малко преди да падне комунизмът, излезе един съветски филм - “Покаяние”, мисля, че режисьорът се казваше Тенгиз Абуладзе. Та в този филм ме впечатли репликата “всички пътища водят към храма”. А футболният или изобщо спортният храм е стадионът.

Всички стадиони в България ги помня, на повечето от тях съм бил като запалянко. Почти нищо не се е променило. Но пък благодарение на работата си посещавам много стадиони по всички кътчета на света и знам - те са в ХХI век, ние в ХХ. Ако не и в ХIХ.

Българската държава по отношение на футболното хулиганство няма нужда да открива топлата вода. Преди почти 40 г. вместо нас го направи Маргарет Тачър. Тогава съществителното хулиган вървеше неразделно с прилагателното английски.

39 умрели преди финала на купата на европейските шампиони (днешната Шампионска лига) “Ювентус” - “Ливърпул” през 1985 г. на стадион “Хейзел” в Брюксел. 96 - на полуфинала за купата на Англия “Ливърпул” - “Нотингам” на стадион “Хилзбъро” в Шефилд. И британското правителство взе мерки, които направиха английските стадиони най-безопасното място на света.

Първо, станаха модерни и удобни. Когато отидеш

на мач в Англия,

все едно ходиш

на опера

От опит ви го казвам. Меки седалки, упътват те, хапване, безалкохолна бира, абе пълен комфорт.

Второ, Тачър се зае с хулиганите. Ама сериозно се зае. Така, че те почти изчезнаха. За целта беше приет специален закон (то не че у нас няма подобен).

И понеже законите във Великобритания се спазват, няма как споменатият по-горе Чочо, обвиняем за убийство, да се появи на стадион. Просто когато има мач, всички подобни хулигани получават призовка да се явят в районното в часа на мача, където го гледат заедно с дежурния по телевизията. Ако не го направят - затвор. Това е положението.

Отделно вкараха хора в агитките, които докладваха кой какво има намерение да направи. Кога ще се бият, кой вкарва бомбите, ще псуват ли африканските, бразилските и други подобни футболисти на “черни”, ще внасят ли транспарант с надпис “Всички майни на сапун” и т.н. И когато имаха доказателства, виновните влизаха в затвора. Няма да забравя епизода от един филм, когато на главния герой му казаха, че тръгват да се бият с противниковата агитка, а той репликира: “Още един път и влизам в затвора за дълго време.” Можело значи.

А у нас - нито стадиони, нито борба с хулиганите. Някакви лумпени вкарват на трибуните бомби. Абе, господа полицаи (и госпожи също), нали вие ги проверявате?!?! Ами те вас ще ослепят или, не дай Боже, убият. Ами спрете ги! Кой друг, ако не вие?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Брюксел да не гази с двойни стандарти

    Брюксел е загрижен дали се спазват принципите на правовата държави във всички членки на ЕС. Затова и Европейската комисия ще следи под лупа гарантирано ли е върховенството на закона, или се нарушава. Досега само Румъния и България бяха под наблюдение и макар да са членове на ЕС повече от 10 г., все се намира някой и друг висш брюкселски чиновник,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в