Защо Ердоган и Бахчели насрочиха предсрочни избори "две в едно"?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6827316 www.24chasa.bg
Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Само два дни преди насрочването на предсрочните избори за 24 юни т.г., на които за първи път в историята на Турция в един и същи ден ще се състои гласуване за президент и за парламент, т.е. две в едно, турският президент Реджеп Тайип Ердоган категорично твърдеше, че ще се проведат в нормално обявения срок - ноември 2019 г.

Преди това в началото на 2019 г. се предвиждаше провеждането на местните избори, предаде БТА.

Но във вторник, 17 април, лидерът на националистите, които ще се явят в коалиция с Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на вота и с общ кандидат за президент - Ердоган, призова за насрочването на предсрочни избори в края на месец август т.г.

Според близки до ПСР анализатори призивът на Бахчели е изненадал Ердоган, те твърдят, че не е бил информиран предварително. Което предполага, че Бахчели е уловил сигнали за някаква много голяма опасност, която би провалила избирането на Ердоган за президент и би довела до политически крах за двете партии, и затова е избързал.

На следващия ден последва половинчасова среща между Ердоган и Бахчели. Анализатори твърдят, че същият е успял да убеди Ердоган за необходимостта от свикване на изборите колкото се може по-рано /срокът за насрочване на избори е най-малко два месеца/. И след това президентът обяви с указ, че изборите ще се състоят на 24 юни т.г. Понеже Турция е в ситуация на извънредно положение, президентските укази имат силата на закон.

Анкара отдавна не помни такава политическа въртележка, каквато се завъртя буквално за дни. Централната избирателна комисия обяви, че няма пречка за датата на предсрочния вот. Парламентът гласува спешно насрочването на изборите, извънредното положение бе удължено с още три месеца.

Популярният колумнист Ахмед Хакан коментира, че "изборите на 24 юни не са предсрочни, а нападателни", чиято цел е "да се попречи на опозиционните партии за сравнително краткото време да намерят личност или личности, които да са в състояние да елиминират Ердоган."

Според колумниста бързото насрочване на изборите е сварило неподготвена основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия.

Близкият до средите на ПСР анализатор Абдюлкадир Селви коментира, че "насрочването на президентските и парламентарните избори преди местните е добре пресметнат ход на Ердоган".

Ердоган съзря опасността в провеждането на местните избори преди президентските поради факта, че в големите метрополии е по-трудно да се насочва електоратът. На предишните избори например ПСР изгуби електорат в Истанбул, Анкара, Бурса. Поради тази причина той изтегли вота на 24 юни т.г, коментира анализаторът.

Колумнистът Мурат Муратоглу от в. "Сьозджу" е на мнение, че катастрофалното състояние на турската икономика е основна причина за насрочването на вота на 24 юни т.г..

"Вътрешният и външен дълг на Турция достигна 3 трилиона и 604 млрд. турски лири /604 млрд. паунда-б.а/, което надвишава националния доход. Неспирното обезценяване на турската лира не е в състояние да покрие финансовите разходи . . . Правителството и Сараят /президентският дворец/ не беше възможно да издържат на тази негативна ситуация дори до лятото на тази година, камо ли до есента на 2019 г.", пише той.

Колумнистът цитира данни от анкетите, според които 65 на сто от турските граждани смятат, че икономическата политика на ПСР е лоша, 20 на сто я одобряват, а 15 процента не могат да отговорят.

Авторът на статията прогнозира, че изборите няма да решат икономическите проблеми на страната.

"Защо насрочиха спешни, ранни избори? Защото икономиката ни не е в състояние да издържа повече, братко! Може ли предсрочните избори да станат оздравителен мехлем за икономиката? Не мисля...Какво ще се промени? Ще има ли приток на млада, свежа кръв, от таланти, от каквито се нуждае Турция? Нови пари ли ще дойдат от чужбина? Или ще стане чудо?", коментира той.

Междувременно, до този момент само управляващата ПСР и Партията на националистическото действие /ПНД/ на Девлет Бахчели обявиха официално общия си и единствен кандидат за президент на предстоящия вот - това е турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Докато никоя от опозиционните партии до този момент не е посочила своя кандидатура.

Ердоган днес в реч пред Съвета за икономически отношения на Турция също акцентира на икономическата ситуация в страната. Той посочи, че до края на 2017 г. Турция е получила чуждестранни инвестиции за 180 млрд. долара.

Ердоган предупреди, че няма да има никаква прошка за онези бизнесмени, които се опитват да изнесат авоарите и производството си зад граница, тенденция, която в последно време е доста осезаема в Турция.

Ердоган обеща, че в новото правителство ще има повече икономически специалисти, отколкото досега.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,