Георги Тошев: И след 27 г. ще го има добрия, образован и почтен журналист

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6831713 www.24chasa.bg

На 18 април “24 часа” стана на 27 години. Отбелязваме годишнината на вестника и с прогнози - какви ще са животът, светът и България след още 27 г.

В тази поредица умни хора с въображение и визия за бъдещето прогнозират огромните промени, които ще се случат до 2045 г. Днес публикуваме предвижданията на Георги Тошев, журналист и продуцент, който е бил част от екипа на “24 часа”.

- Ще има ли журналисти след 27 г., или ще бъдат заменени от ботове?

- Журналисти винаги ще има, защото е важно някой да бъде посредник между случващото се и аудиторията. Журналистът е посредник, не съдник. Журналистът преживява събитията и ги предава на другите. Никой не може да замени добрия, образован, чувствителен и почтен журналист. Никой!

- Кой ще чете?

- Ще четат повече от днес. То е като със завръщането на виниловите плочи. Техният звук си остава най-добрият. Така ще е и с написаното слово, с добрата журналистика. Дали ще е хартиен бутиков носител, или онлайн, ние възприемаме този свят и случващото се в него и през думите. Понякога и отвъд думите. Човек и след 27 години ще има необходимост да чете, да предава, да разказва. Това е свързано с потребността от концентрация, внимание, мисъл.

- Няма ли да бъдем мноизмерни?

- Не знам какви ще бъдем след 27 години, но искрено се надявам да бъдем любопитни към света около нас и другите, чувствителни към проблемите и хубавите мигове. Да изчезне гневът, който е разрушителен.

- Няма ли да се забрави думата вестник, книга, печатарска преса?

- Не! Тези думи, дори и понякога да ни се струват винтидж, са част от живота на любопитния човек. Бъдещето е на любопитните, защото те са носители на промяната.

- Промени в морала, мисленето, модата?

- Животът се променя. Интересите, вкусовете. Животът е поток, в който смелите се хвърлят, глупавите искат да прескочат, а нерешителните цопват и с двата крака. Моралът е устойчиво понятие. Това, че има различни разбирания за него, не е причина да изчезне. Модата е кръговрат от случили се интерпретации на познати знаци. Всичко е наред. Да се успокоим. Да живеем тук и сега. И да сме в крак с времето, защото то не прощава на изоставащите.

- Какво ще интересува хората?

-Хората винаги ще се интересуват от любов и взаимност! След това идват пари, секс, храна...и така...Нещата се повтарят. Формата е различна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да конфискуват и ограбеното от ало измамниците

    Тежък удар понася българската мафия с телефонните измами. Дано наистина и прокуратурата да е събрала достатъчно доказателства, така че съдът най-после да им постанови такива присъди, каквито заслужават.  А че те заслужават сурови наказания - спор няма. Защото ограбват по няколко милиона лева годишно от наивни пенсионери.
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции