Старите дизели ни убиват, но всичко е точно!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6833244 www.24chasa.bg

Ровейки се из статистическите данни за регистрациите на нови и употребявани автомобили у нас, без изненада установих, че търсенето на стари дизелови коли през последните 9 месеца се увеличава за сметка на бензиновите. Учудих се обаче на информацията, дошла от Германия, че толкова много българи (около 130 000) годишно умират заради отровата, която бълват автомобилите на голяма възраст и без катализатори - такива, които продължават да се внасят всекидневно у нас на принципа “две за левче”.

Питайте всеки втори търговец на употребявани коли как се пазаруват те в Италия. Масово нашите автоджамбази са на повикване от автокъщи на Ботуша, където се събират най-големите таралясници и се продават на безценица. Принципът е такъв - на един автовоз се качват между 8 и 11 леки коли, като се плаща една сума от порядъка на 5-6 хиляди евро - общо за всичките возила.

Никой не пита в

какво състояние

са автомобилите, като често половината са и ударени. Между българските и италианските търговци има една лоялност, като една-две коли от автовоза стават за каране и могат да се продадат за общата сума, която е дадена за всичките. Така всички са доволни.

Затова и в повечето случаи колите, които се продават у нас на тържища като в “Горубляне” или край Дупница са по-евтини от аналогичните, които се продават поединично в Западна Европа по сайтовете, без значение дали обявите са от частни лица, или от търговци.

Поне половината от внасяните у нас автомобили са или със свален катализатор, или с развален. Родни механици твърдят, че между 50 и 75% от колите, които им карат за ремонт, са без частта за ограничаване на вредни емисии. Дори да има катализатор, с годините той се запушва, работата на двигателя се влошава и в сервизите го махат, за да работи моторът на трошката що-годе нормално.

Но важното е клиентът и купувачът да са доволни и “всичко е точно”, както се пее в популярното пародийно парче на Папи Ханс. А какви са краткосрочните или дългорсрочните последици от такава сделка, почти на никого не му пука.

Факт е, че в страните в Източна Европа се карат най-големите бълващи дим трошки. Още преди няколко месеца прогнозирах, че дизеловите автомобили от Германия ще наводнят пазара на употребявани коли у нас, и се оказах прав.

Управниците още

умуват какви

екостикери

да се залепват

на автомобилите по време на годишните технически прегледи, а в същото време регистрациите на дизелови возила са се увеличили за последните 9 месеца с близо 20 000 за сметка на бензиновите, които са намалели с 65 хиляди. Разликата между двата дизела и бензина вече е 14 процента, докато миналото лято е била 24% в полза на бензиновите.

Изменението на пазара е в полза на дизелите, и то тези с двигателите, които са без съвременните екологични стандарти, защото статистиката на продажби при новите автомобили в България показва точно обратното - че тенденцията е да се купуват все по-малко нафтови возила, както е и в цяла Европа. На пазара на нови коли у нас за цялата 2017 г. делът на нафтовите возила е бил 53%, а на бензиновите - 43%. През 2016 г. дизеловите коли са 60%, а бензиновите - 38%. След първите три месеца на тази година съотношението дизел към бензин е почти изравнено - 48 към 47%, като останалите проценти отиват към возилата с алтернативно задвижване. Подобни са и цифрите за Западна Европа.

Едва 13% от колите у нас са до 11 години, но никой от властимащите не иска да вземе

непопулярната

за електората

мярка за

ограничаване

на вноса

не на употребяваните, а на замърсяващите околната среда автомобили. Главната причина българинът да купува стари возила е безспорно ниският жизнен стандарт. Той няма дори и да се доближи до европейския в близките 20-ина години, а дотогава светът ще е минал на електрически коли, а ние ще продължим да се трепем по пътищата и да умираме заради замърсения въздух в големите градове.

Първата болезнена стъпка, която трябва да се направи, е да се вдигнат екотаксите на возилата на 10-15-годишна възраст поне три пъти. Сега при нов внос се плаща по 275 лв. (за чисто нова кола - 146 лв., до 5-годишна възраст - 194 лв.)

Освен това местният годишен данък, например в София, на нова кола с мощност 120 к.с. е три пъти по-висок от този на машина на възраст от 5 до 14 г, а на по-старите с 4 пъти. А трябва да е обратното...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Бързо с новите правила срещу крадците на ток

    Години наред у нас съществува парадокс - да крадеш ток, е по-изгодно, отколкото ако плащаш като съвестен абонат. “24 часа” акцентира върху него още през 2016 г., а преди десетина дни вестникът направи нова дискусия по темата. И на нея стана ясно, че вече бизнесът краде повече ток от циганите. Последният случай от София го доказва.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.