Пак ли ще трябва да сме с противогази в заведенията?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6833460 www.24chasa.bg

Учудващо за мен вицепремиерът Валери Симеонов изведнъж натисна за промяна на закона за пушенето на закрито.

А тъкмо започнаха да свикват. Е, факт е, че на много места забраната брутално не се спазва, което опорочава самата идея. Но все пак нали намерението беше постепенно хората да привикват към рестрикциите, а накрая това да доведе до генерално намаляване на тютюнопушенето, което е сочено като причинител на много, при това тежки болести?

За първи път се сблъсках, всъщност не - бях очарован от подобно законово правило през 2004 г. в Дъблин, където българският национален отбор по футбол трябваше да изиграе първия си мач под ръководството на треньора Христо Стоичков. Засякохме се с няколко живеещи там българи, те ни упътиха къде да вечеряме - една от добрите местни кръчми. На входа имаше десетина човека, което беше на път да ни откаже - при такава опашка нямаше как да ни дойде скоро редът. Оказа се просто, че те са излезли да пушат, при това повечето - с чаши в ръка.

Като човек, който никога през живота си не е палил дори цигара или пура, идеята веднага ме грабна. Признавам, че не вярвах у нас да се стигне до приемането на подобен закон. Всички подобни предложения се сблъскваха в анализи за народопсихологията, балканския манталитет и разсъжденията, че това ще погуби туристическия бизнес. Но след като първо заведенията бяха накарани да имат отделни зали за пушачи и непушачи, дойде и пълното вето на дима в ресторанти, кафенета, барове и други подобни.

Не мога да разбера логиката на хора като Валери Симеонов, според която законът трябва да бъде променен, защото така и така не се спазва. Но това не е за първи път. Преди време здравният министър от правителството на Орешарски - Таня Андреева, изненадващо се обяви срещу въвеждането на пълната забрана за пушене в заведенията.

Все пак се надявам правителството и парламентът да проявят достатъчно здрав разум и в името на бъдещето на децата да оставят закона в сегашния му вид. И още нещо - да следят по-строго за спазването му, защото иначе хората като мен пак ще трябва да ходят на ресторант с противогаз.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • ЕС да затвори и вратичките за двойния стандарт

    Да, първият т.нар. пробив в битката с двойните стандарти може да влезе в графата с добрите новини. Европарламентът заставя производителите да не допускат значителни разлики в съставките и характеристиките на стоките от една и съща марка, които са за Западна и Източна Европа. Но точно с думата “значителни” някой е решил да приложи евтиния номер на
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции