Още 10 г. война в Сирия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6835246 www.24chasa.bg

Докато Путин държи на

власт Асад и използва

сирийската карта

срещу Запада, бедите

на сирийците ще продължат

КАКТО и се очакваше, военният удар на САЩ, Великобритания и Франция не бе насочен срещу сърцето на сирийския режим. Той порази инфраструктурата на химическото оръжие на режима, както и някои военни обекти и складове за оръжие. С други думи, не може да се каже, че тази атака е част от политическата стратегия на Запада в Сирия. Тя няма връзка със сирийския народ и неговите жертви. Тя не навреди и на сирийския президент, за когото се казва, че непосредствено преди ударите е напуснал своя дворец, за да се приюти в руската база Хмеймим край Латакия.

В рамките на тази постановка, естествено, не може да се очаква, че целта е била разгром на военните ресурси на сирийския режим. Както знаем, сирийската армия беше изгубила битката, преди да се намеси Русия. Затова може да се каже, че не тя е решаващият фактор в сирийското уравнение. Тристранната наказателна акция не защити сирийския народ от режима и неговите съюзници. САЩ, Великобритания и Франция си самоналожиха мълчание по отношение на политическия процес и условията за преодоляването на кризата, да не говорим за съдбата на Асад.

Ако САЩ и техните съюзници се намесят в самата война, това би означавало тотална конфронтация с Русия. Това не съответства на целите на сегашния екип от вашингтонски ястреби. Тяхната цел е Иран и режимът на аятоласите, който се намесва в арабските страни, разпалвайки регионални конфликти, които на свой ред създадоха предпоставки за появата на “Ислямска държава”.

Според последния американски посланик в Дамаск - Роберт Форд, за Русия червената линия е запазването на властта на Асад, докато за Америка това е използването на химическо оръжие. И за Тръмп, и за новия му съветник по националната сигурност Джон Болтън забраната на разпространяването и употребата на химическо оръжие е по-важна от извършването на обрат в хода на сирийската война.

Сегашният консенсус между САЩ - Великобритания - Франция за предприемане на мерки срещу употребата на химическо оръжие не визира другите форми на нарушения на правата на човека в Сирия. А огромното мнозинство от жертвите от войната в тази страна, които надвишават половин милион души, са жертви не на химическо, а на обикновено оръжие.

Целта на военния удар може да бъде разбрана единствено в контекста на противоборството между Русия и Запада и в частност между САЩ и Русия. При това и двете страни в рамките на това противоборство полагат усилия за избягването на евентуален директен сблъсък.

Онова, което искаше да каже триото Тръмп Мей - Макрон, няма връзка с някаква стратегия за слагане край на кръвопролитния конфликт, който навлиза в осмата си година, а е адресирано единствено към Русия. На Путин бе показано нагледно, че Сирия не е зона на руско влияние и че Москва има сериозни конкуренти в това отношение в лицето на Вашингтон, Париж и Лондон. Но бомбардировките избегнаха поставянето в ъгъла на Путин, което би довело до ескалация между Москва и Вашингтон.

Според изследователя от “Американ ентерпрайз” Кенет Полак, докато американската стратегия позволява на Асад да запази властта си и да избива сънародниците си с конвенционално оръжие и с бомби варели, той ще продължи да прави едно и също, като в бъдеще отново ще може да използва и химическо оръжие. Особено ако Москва инструментализира тази заплаха в контекста на сблъсъка си с Америка и Запада на сирийски терен. Според Полак целта на ракетните удари е да се демонстрира на американците, че САЩ правят нещо в подкрепа на сирийския народ.

Сирийската война ще продължи още дълги години – може би още десет, като ще става все по-ожесточена. Нещо повече – тя ще подпали и други войни в рамките на самата Сирия. Техните контури вече се очертават в сблъсъка между Израел, от една страна, и Иран и милициите на “Хизбула”, от друга, както и между Турция и кюрдите, подкрепяни от Вашингтон и Париж, между Иран и Саудитска Арабия. Всички тези войни ще се водят чрез посредници. Докато Путин продължава да държи Асад на власт и да използва сирийската карта в битката си със Запада, бедите на сирийците ще продължават.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,