Още 10 г. война в Сирия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6835246 www.24chasa.bg

Докато Путин държи на

власт Асад и използва

сирийската карта

срещу Запада, бедите

на сирийците ще продължат

КАКТО и се очакваше, военният удар на САЩ, Великобритания и Франция не бе насочен срещу сърцето на сирийския режим. Той порази инфраструктурата на химическото оръжие на режима, както и някои военни обекти и складове за оръжие. С други думи, не може да се каже, че тази атака е част от политическата стратегия на Запада в Сирия. Тя няма връзка със сирийския народ и неговите жертви. Тя не навреди и на сирийския президент, за когото се казва, че непосредствено преди ударите е напуснал своя дворец, за да се приюти в руската база Хмеймим край Латакия.

В рамките на тази постановка, естествено, не може да се очаква, че целта е била разгром на военните ресурси на сирийския режим. Както знаем, сирийската армия беше изгубила битката, преди да се намеси Русия. Затова може да се каже, че не тя е решаващият фактор в сирийското уравнение. Тристранната наказателна акция не защити сирийския народ от режима и неговите съюзници. САЩ, Великобритания и Франция си самоналожиха мълчание по отношение на политическия процес и условията за преодоляването на кризата, да не говорим за съдбата на Асад.

Ако САЩ и техните съюзници се намесят в самата война, това би означавало тотална конфронтация с Русия. Това не съответства на целите на сегашния екип от вашингтонски ястреби. Тяхната цел е Иран и режимът на аятоласите, който се намесва в арабските страни, разпалвайки регионални конфликти, които на свой ред създадоха предпоставки за появата на “Ислямска държава”.

Според последния американски посланик в Дамаск - Роберт Форд, за Русия червената линия е запазването на властта на Асад, докато за Америка това е използването на химическо оръжие. И за Тръмп, и за новия му съветник по националната сигурност Джон Болтън забраната на разпространяването и употребата на химическо оръжие е по-важна от извършването на обрат в хода на сирийската война.

Сегашният консенсус между САЩ - Великобритания - Франция за предприемане на мерки срещу употребата на химическо оръжие не визира другите форми на нарушения на правата на човека в Сирия. А огромното мнозинство от жертвите от войната в тази страна, които надвишават половин милион души, са жертви не на химическо, а на обикновено оръжие.

Целта на военния удар може да бъде разбрана единствено в контекста на противоборството между Русия и Запада и в частност между САЩ и Русия. При това и двете страни в рамките на това противоборство полагат усилия за избягването на евентуален директен сблъсък.

Онова, което искаше да каже триото Тръмп Мей - Макрон, няма връзка с някаква стратегия за слагане край на кръвопролитния конфликт, който навлиза в осмата си година, а е адресирано единствено към Русия. На Путин бе показано нагледно, че Сирия не е зона на руско влияние и че Москва има сериозни конкуренти в това отношение в лицето на Вашингтон, Париж и Лондон. Но бомбардировките избегнаха поставянето в ъгъла на Путин, което би довело до ескалация между Москва и Вашингтон.

Според изследователя от “Американ ентерпрайз” Кенет Полак, докато американската стратегия позволява на Асад да запази властта си и да избива сънародниците си с конвенционално оръжие и с бомби варели, той ще продължи да прави едно и също, като в бъдеще отново ще може да използва и химическо оръжие. Особено ако Москва инструментализира тази заплаха в контекста на сблъсъка си с Америка и Запада на сирийски терен. Според Полак целта на ракетните удари е да се демонстрира на американците, че САЩ правят нещо в подкрепа на сирийския народ.

Сирийската война ще продължи още дълги години – може би още десет, като ще става все по-ожесточена. Нещо повече – тя ще подпали и други войни в рамките на самата Сирия. Техните контури вече се очертават в сблъсъка между Израел, от една страна, и Иран и милициите на “Хизбула”, от друга, както и между Турция и кюрдите, подкрепяни от Вашингтон и Париж, между Иран и Саудитска Арабия. Всички тези войни ще се водят чрез посредници. Докато Путин продължава да държи Асад на власт и да използва сирийската карта в битката си със Запада, бедите на сирийците ще продължават.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Спирайте коли, но само ако цапат много

    Надали има някой, който да смята, че идеите, залегнали в стратегията за чист въздух, няма да предизвикат силни дебати. Особено предвидените забрани за внос на стари дизелови автомобили и ограниченията за движението им в градовете. Защото всяка забрана води до обществено недоволство. А в държава с не особено висок стандарт на живот,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в