Тайфуни с нежни имена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6836813 www.24chasa.bg

За седмица три жени се замесиха в потресаващи инциденти. И изведнъж се оказа, че всеки разбира от обискиране на автомобил и описване на белязани банкноти

“Атова е самата истина: жената е стихия, ураган. И не е случайно, че тайфуните винаги носят женски имена – Клео, Фифи, Флора… Тая Флора!… Тайфуни с нежни имена… Нахлуват и обръщат всичко наопаки.” Преди 41 г. Богомил Райнов така е описал стихиите, дето и днес се вихрят с пълна сила.

За около седмица три жени се замесиха в потресаващи инциденти - кметицата, хваната с подкуп, шофьорката, обърнала автобус, след което загинаха шест души, ранени бяха над двайсет, и другата, пияната и надрусана танцьорка, потрошила 10 паркирани коли в Пловдив. Съвпадението по полови белези сигурно е случайно, обаче тайфуните са си тайфуни, само рани ближем след тях.

А може пък и да не е случайно! Дали пък

по неведоми

причини

българските

жени

са се развихрили,

фучат, вилнеят и рушат? Този феномен да го анализират психолозите: прекалено пасивни ли са станали мъжете, домашното възпитание ли е изчезнало напълно, слабото образование ли изкривява съзнанието... По-интересното е, че непримиримото иначе демократично общество се хвърля да брани разрушителната мощ на циклоните, вместо да чака възмездие. В социалните мрежи се плюе Борисов и се брани Иванчева. Все едно е Жана д'Арк и не са я хванали със 70 хил. евро подкуп, а с лак за коса.

Изведнъж масово взеха да разбират от Закона за МВР и Наказателния кодекс, да обясняват как се обискира автомобил и как се описват белязани банкноти, все едно цял живот с фурии се борят. Много ясно, че Цацаров, вътрешният министър, шефовете на не знам си колко служби, че и самият Борисов поемат риск, изтъпаниха окована жена насред София, и то в разгара на председателството. Ако я оправдаят, са си за оставки. Първо да видим обаче съдът какво ще реши и как Марковски ще я отърве. Ами ако се докаже, че наистина е рекетирала човека? Меко казано, е провинциално да се мъчиш да предвидиш

накъде ще завие

бурята и да я

надвикаш

За Десислава Иванчева избирателите отначало казваха, че е несериозно да се явява за кмет на “Младост”, простееше им. Не им беше особено симпатичен фактът, че я подкрепя бивш депутат от БСП, но тя се обяви против застрояването - болната тема на района, и спечели. Сега, четейки безпристрастно нейната биография и тази на победената конкурентка от ГЕРБ, кариерните разлики навеждат на някои отговори.

Ето какво пише за тях: “Мария Илиева, икономист, завършила магистратура в Свищов и “Публично управление” в Лиеж, Белгия. Владее френски, английски и руски, специализирала “Контрол, оценка и одит на публичните разходи” в Националното училище по администрация във Франция. Има и правна специализация. Била одитор в Агенцията за финансов контрол и Сметната палата, в Комисията по финансов надзор, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и НОИ. Била зам.-директор на АЕЦ “Козлодуй”. Семейна, с две деца.”

Следва фаворитката Иванчева, двете с Илиева са на една възраст: “Активист срещу застрояването на градинките, председател на Инициативен комитет “За зелен Младост”, събрал 12 000 подписа за местен референдум против строежите върху зелени площи, детски площадки, паркове. Завършила Химическия техникум. Собственик на фирма за туристически превози и представител на италианска компания за фризьорска козметика. Няма деца, живее на семейни начала с приятеля си.”

Биографията е определяща за човека, особено ако не блести със зашеметяващи таланти. Едва ли някой е очаквал от знаменосеца на Георги Кадиев да се разгърне с мъдростта на Митеран в местната власт, очевидно избирателите от “Младост” са решили да накажат ГЕРБ. Предишната кметица им скъса нервите със строежите. Но пък Иванчева се забърка от самото начало в скандали. Като невероятната ѝ идея районът да се обяви за отделен град и среднощно нахлуване на строителен обект.

Днес е обяснимо защо пиарът на скандалната кметица я защитава, както и защо за нея скачат разни лелки, размекнати от благодарност, че им е оправила градинките. Но не измества ли един познат олигархичен кръг нарочно темата, обръщайки фокуса към Борисов и Цацаров? 5-часовото обискиране на кръстовището пред Спортната палата очевидно бе за назидание, това е първата публична антикорупционна акция срещу представител на властта. Досега не сме виждали такова нещо, не е ли рано да плачем за тайфуна, преди да сме чули присъдата?

Но докато реакциите спрямо кметицата минават през политически филтри, шофьорката Цвета Таскова незнайно защо печели симпатии. “На всеки може да се случи, всички сме шофьори, недейте така, горката жена”, пишат изпълнени с доброта хора във фейсбук. Само дано и те не гледат встрани, докато задминават, и дано разбират, че за причинена смърт на пътя поради невнимание се носи наказателна отговорност.

Само на третия тайфун не му съчувстват. Танцьорката от Пловдив с две лица - едното гримирано до неузнаваемост, а другото бледо и разплакано, не успя да трогне сърцата. Никой не пише: “Горката жена, на всеки може да се случи да се напие и надруса...” Само псувни отнася, макар нейното бедствие да бледнее на фона на другите две.

  • Опасните селфита - кой трябва да ги спре

    Опасните селфита - кой трябва да ги спре

    Модата с екстремните снимки и опасните селфита в последните години взема все повече жертви. Рискът е прекомерен, а манията все повече се поощрява от социалните мрежи, защото целта е една - да се привлече внимание, да се покаже смелост, дори непукизъм и да се трупат лайкове. Вероятно това е накарало и 19-годишното момче
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си