Три пъти се увеличиха случаите на морбили заради отказ от ваксини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6836820 www.24chasa.bg

Недопустимо е в ХХI век в ЕС да умират деца от болести, които би трябвало отдавна да са заличени

Ваксинациите са едно от най-големите постижения на общественото здравеопазване в наши дни. През последните 60 г. те са спасили живота на повече деца, отколкото която и да било друга медицинска интервенция. В световен мащаб ваксинациите ежегодно предотвратяват заразяването на 2,7 милиона души с морбили, на 2 милиона новородени — с неонатален тетанус, и на 1 милион души — с коклюш. По-младите поколения нямат непосредствен спомен за живота отпреди ваксините, но техните баби и дядовци имат какво да си спомнят за онова време. Аз лично познавах хора, които починаха от морбили или бяха засегнати от последиците от полиомиелит.

Въпреки безспорните постижения на ваксинациите в няколко държави от ЕС и съседни държави в момента са регистрирани безпрецедентно голям брой случаи на предотвратими с помощта на ваксини болести, което се дължи на недостатъчния брой на обхванатите от ваксинации лица. През 2017 г. случаите на морбили в ЕС са се утроили спрямо нивото от 2016 г., като през последните две години са регистрирани 50 случая на починали от морбили и два — от дифтерия.

Този факт е твърде обезпокоителен. Като лекар мога само да изразя своята съпричастност към чувствата, споделени от председателя Юнкер в речта му за състоянието на съюза през 2017 г., и да заявя, че е недопустимо през ХХI век в ЕС да умират деца от болести, които би трябвало отдавна да са заличени от нашите земи.

Цифрите недвусмислено сочат, че нито една държава на територията на ЕС не може да си позволи да приеме ваксинациите за даденост. Като се има предвид, че предотвратимите по пътя на ваксинациите заразни болести не зачитат националните граници и че слабостите в имунизационната политика дори само на една-единствена държава членка излагат на риск здравето и сигурността на гражданите на цялата територия на ЕС, добавената стойност от съвместни действия на равнището на ЕС е неоспорима.

С цел активизиране на сътрудничеството в ЕС в отговор на това всеобщо предизвикателство, на 26 април 2018 г. представих политическа инициатива във връзка с предотвратимите чрез ваксинация болести.

Тя фактически призовава за съвместни действия за разширяване на обхвата на ваксинациите и за гарантиране на достъпа на всеки един гражданин на ЕС до ваксиниране, което би позволило да се преодолеят неравенството и пропуските в имунизациите. В нея се препоръчват мерки за справяне с водещите причини за спада във ваксинационния обхват в рамките на ЕС.

Например все по-обезпокоително е отражението на колебливата обществена нагласа към ваксините върху имунизационните програми. В интернет и в социалните медии

масово се

разпространяват

всякакви

митове и

псевдонаучни

твърдения

по тази тема: ето защо, макар и да няма ваксина срещу фалшивите новини, нашата цел трябва да бъде конкретно да установим и да разсеем опасенията на всеки, който легитимно се стреми да научи повече за имунизациите в интерес на самия себе си, както и на собственото си семейство. За тази цел една от важните задачи за Комисията ще бъде създаването на уеб портал, който ще позволи в отговор на реалните опасения да бъдат помествани ясни, прозрачни и проверени данни.

Колебливото отношение сред здравните работници към ваксините също е повод за загриженост, тъй като именно на тях разчитаме най-много за възстановяване на доверието в имунизационните програми. Ето защо е от жизненоважно значение да инвестираме в тяхното образование по начин, който гарантира, че стоящите в основата на ваксинациите научни познания са обхванати от програмите на медицинските училища в цяла Европа и че образованието продължава и след дипломирането, така че здравните работници да запазят вътрешната си убеденост, когато дават съвети за ваксинациите.

Друго предизвикателство са различаващите се ваксинационни политики и имунизационни календари в страните от ЕС. Това може да бъде особено голяма пречка за хората, които през живота си се придвижват между няколко страни от ЕС. Различните имунизационни календари, брой на дозите и други могат да предизвикат объркване кои ваксини да се приемат и кога. Това може да стане причина някои деца да не приемат всички ваксини, от които имат нужда. Различните политики в отделните страни също могат да оставят впечатлението, че съществуват различаващи се мнения за самите ваксини. Поради това една от основните препоръки е Комисията и държавите членки да изготвят насоки за типов имунизационен календар в ЕС до 2020 г. и да се осигури по-голяма съгласуваност между националните и регионалните планове за ваксинациите.

Недостигът на ваксини също е сериозна пречка и тъй като солидарността е сред основните ценности в ЕС, ние трябва да преодолеем неравенството между държавите и регионите по отношение на достъпа до ваксини чрез създаването на виртуална европейска база данни за нуждите от ваксини и запасите от тях. Това би помогнало на държавите членки в случай на срив в производството или при извънредни ситуации.

Наред с това ние трябва да обединим усилията си и за разработване на варианти на материални запаси от дадена ваксина, които да се използват в случай на сериозни огнища. Нуждаем се и от нови ваксини, както и от подобряване на съществуващите, като същевременно трябва да работим заедно за укрепване на свързаната с ваксините научноизследователска и развойна дейност на равнището на ЕС и национално равнище. Това са само част от предложените действия. Предвид това,

че са заложени

на карта

толкова много

човешки

животи,

всички ние трябва да активизираме усилията си за постигане на по-голям обхват на ваксинациите в целия ЕС. Също така е ясно, че не можем да оставим само на една или няколко държави съвсем сами да разрешат този проблем - това е така, защото вирусите и бактериите се разпространяват и е само въпрос на време кога това ще се превърне в засягащ цялата територия на ЕС проблем. Сега, когато сме в началото на обновеното ни съвместно действие, ние разчитаме на ангажираността на държавите членки, регионите, родителите и всички наши партньори в секторите на здравеопазването, образованието и научните изследвания, за да се направи така, че гражданите на ЕС от всички националности и възрасти да могат пълноценно да се възползват от възможностите за спасяване на човешки животи, които предлагат ваксинациите.

* Авторът е европейски комисар по здравеопазването и безопасността на храните

  • Детските градини не стигат - бързо махнете трите пречки

    Детските градини не стигат - бързо махнете трите пречки

    Може и да няма бейби бум в България, но от години местата в детските градини в големите градове не достигат. Строят се нови заведения, но и те не са достатъчно, пък и строителеството е скъпо и бавно. Затова кметовете търсят варианти да решат този проблем и явно вече са намерили подходящите варианти - предлагат да се строи в по-малки общински имоти
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга