Сътрудникът на депутата - на щат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6847449 www.24chasa.bg

Покрай дискусията да се замразят ли заплатите на депутатите пак си припомнихме така наречените безотчетни пари. Те са две трети от заплатата на народния представител и сега са 2360 лева.

Идеята за тези пари (още от времето на Великото народно събрание) е с тях депутатът да плаща на експерти, които да му помагат със съвети, когато пише закони. Поне така е на теория. Тук обаче идва главният въпрос, който периодично се поставя вече повече от 12 години: защо тези пари са безотчетни? Как така всички други пари в държавата се декларират, а за тези суми няма ефективен контрол?

Няма нищо лошо в това депутатите да имат сътрудници, експерти, съветници, които да им помагат да се пишат по-качествени закони. Но правилното е сътрудниците да бъдат на щат - тогава и парите няма да са безотчетни, и избирателите ще знаят за какво точно се харчат тези суми. Така и въпросните експерти ще са осигурени и ще плащат данъци за получените суми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С “24 часа” нещата се случват

    В съботния си брой “24 часа” публикува интервю с депутата Георги Марков със заглавие: “Да отменим изборните поправки! Намеси се, Бойко!”. Там Марков, който винаги казва нещата каквито са, без лицемерие, аргументира позицията си, че за ГЕРБ е по-добре да остави досегашните правила в Изборния кодекс. Очевидно емоционалният му призив бе чут.
  • Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

    Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.