Сътрудникът на депутата - на щат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6847449 www.24chasa.bg

Покрай дискусията да се замразят ли заплатите на депутатите пак си припомнихме така наречените безотчетни пари. Те са две трети от заплатата на народния представител и сега са 2360 лева.

Идеята за тези пари (още от времето на Великото народно събрание) е с тях депутатът да плаща на експерти, които да му помагат със съвети, когато пише закони. Поне така е на теория. Тук обаче идва главният въпрос, който периодично се поставя вече повече от 12 години: защо тези пари са безотчетни? Как така всички други пари в държавата се декларират, а за тези суми няма ефективен контрол?

Няма нищо лошо в това депутатите да имат сътрудници, експерти, съветници, които да им помагат да се пишат по-качествени закони. Но правилното е сътрудниците да бъдат на щат - тогава и парите няма да са безотчетни, и избирателите ще знаят за какво точно се харчат тези суми. Така и въпросните експерти ще са осигурени и ще плащат данъци за получените суми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо трябва да вземат книжката на Местан

    Заради трагичния инцидент, при който загина шестмесечно бебе, лидерът на ДОСТ остана без книжка. Както и при наложената му парична гаранция, така и със свидетелството за правоуправление се наложи съдът да се произнася по два пъти. При това стечение на обстоятелствата обаче се изясни, че Местан си е обикновен рецидивист нарушител на пътните
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.