Сътрудникът на депутата - на щат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6847449 www.24chasa.bg

Покрай дискусията да се замразят ли заплатите на депутатите пак си припомнихме така наречените безотчетни пари. Те са две трети от заплатата на народния представител и сега са 2360 лева.

Идеята за тези пари (още от времето на Великото народно събрание) е с тях депутатът да плаща на експерти, които да му помагат със съвети, когато пише закони. Поне така е на теория. Тук обаче идва главният въпрос, който периодично се поставя вече повече от 12 години: защо тези пари са безотчетни? Как така всички други пари в държавата се декларират, а за тези суми няма ефективен контрол?

Всичко, което трябва да знаете за:

Няма нищо лошо в това депутатите да имат сътрудници, експерти, съветници, които да им помагат да се пишат по-качествени закони. Но правилното е сътрудниците да бъдат на щат - тогава и парите няма да са безотчетни, и избирателите ще знаят за какво точно се харчат тези суми. Така и въпросните експерти ще са осигурени и ще плащат данъци за получените суми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    Най-после! Брюксел и Лондон постигнаха сделка за Брекзит, което дава надежда, че задаващият се хаос с излизането на Великобритания от ЕС може да бъде овладян и поставен в разумни граници и за двете преговарящи страни. И шефът на Европейската комисия Юнкер се зарадва от новината, възторжен е и премиерът Борис Джонсън
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,