Хилда Казасян: Най-смешната ми история? Мил господин поиска да пеем на купона за развода му

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6849540 www.24chasa.bg

Като дете пеех в банята песни на Ела Фицджералд, концертите са почит към легендата, но не я имитираме

- Г-жо Казасян, преди около десетина дни беше първият концерт от националното ви турне “С усмивка за Ела Фицджералд”. На сцената представихте и новия си албум, който е посветен на джаз певицата. Как реагира публиката?

- Беше невероятна радост и за нас, и за публиката. Имахме 5 биса, не ни пуснаха да слезем от сцената. Почти направихме двоен концерт. (Смее се.)

Наистина беше музикален празник и много се надявам останалите концерти, които продължават от 12 до 19 май в Пловдив, Варна, Стара Загора, Добрич и Русе, да предизвикат същия ефект.

След изпълнението ни няколко души от публиката, които въобще не се познаваха, ни казаха едно и също: “Знаете ли, че свирите страхотно и програмата ви е убийствена, но тази обич, която се излива от сцената, е наистина рядко срещана!”

Не е важен само талантът, по-важно е да се чувстваш щастлив с хората, с които пресъздаваш каквато и да е музика на сцената. Тогава се получава тази незаменима магия.

- Албумът се казва Homage to Ella Fitzerald. Защо избрахте заглавието му да бъде на английски език?

- Името го избра един от музикантите, с които работя - Христо Йоцов, защото

имаме предложения от

чужбина за албума и

трябваше да бъде на

английски език

Исках обаче да има нещо на български, затова и кръстих турнето “С усмивка за Ела Фицджералд”.

Всъщност и за секунда не ни е минавало през ума да имитираме джаз певицата. Просто това е нашата почит и обич към нея. Най-естественото нещо, което почувствах, е една топла истинска усмивка, изпълнена с любов към този огромен музикант, каквато е тя.

- Бихте ли разказали повече за предложенията към албума от чужбина?

- Засега не мога. Ще оставя това, живот и здраве, за октомври и ноември, когато ни чака едно много голямо турне, което ще бъде в Канада и Щатите.

- Как подбрахте кои песни на Ела Фицджералд да включите в албума?

- Албумът съдържа 12 песни, като избрах едни от най-популярните теми, които е изпълнявала, въпреки че те са буквално стотици хиляди.

Просто се спрях на тези, които ми носят най-голяма радост и които си представях, че през моя глас биха звучали симпатично. Подборът беше много труден. Така или иначе, нямах и много време да избирам. Трябваше да подготвим програмата за пет дни, ако щете, вярвайте!

Мирослава Кацарова, която прави един от най-добрите джаз фестивали в България, ни покани да направим трибют към Ела Фицджералд и всъщност всичко стана в последния момент. На първо място, много исках да подбера песни, които никога досега не съм пяла. Другият ми основен критерий беше песните да ми носят радост.

- А как така трибютът към Ела Фицджералд се превърна в албум и национално турне?

- Това, което направи най-ценно цялата ни програма на джаз фестивала, и заради което решихме да я превърнем в албум и да направим националното турне, е, че Христо Йоцов, с когото работя, откакто съм на сцената, и Живко Петров - тези изумителни музиканти - направиха напълно различни аранжименти от всичко което съм чувала досега, като имате предвид, че песните на Ела Фицджералд са свирени и пети милиони пъти по света.

Да ги накараш да звучат

различно, ми се струваше

направо невъзможно. Те

обаче успяха да го направят

- Казахте, че песните в албума са 12. Има ли обаче някоя от тях, която за вас е по-специална от останалите?

- Може би песента на Ела Фицджералд Аir Мail Special. Тя е много трудна за изпълняване, а беше едно от първите неща, които бях научила като доста малка, представа си нямам как, и си пеех често в банята. Сега съм много щастлива, че имам повод да я изпълня пред публика, защото тя е вокално предизвикателство за всеки изпълнител. Истински съм доволна от крайния резултат. Иначе Христо и Живко направиха така аранжиментите, че всеки един ме караше да се чувствам изключително комфортно и да бъда напълно откровена. Може би това е причината този да е албумът, в който аз съм най-много аз. (Смее се.)

- А колко време ви отне записването на целия албум?

- От първото изсвирено до последното изпято тонче бяха 12 дни. Записвахме по 6-7 часа всеки ден. То просто се изля. Затова спокойно казвам, с ръка на сърцето, че за първи път съм истински доволна от себе си и от крайния резултат.

 - Труден ли ви беше самият процес на записване?

- Не, защото имам щастието да работя с фантастични музиканти. Те създават магия и ти нямаш време да се замислиш дали е трудно, или лесно. Става вълнуващо и приятно, просто се заиграваш с работата. Не знам дали е музата, или е геният на тези музиканти, който от нямане накъде се е развихрил. Нищо чудно и зборът също да е помогнал, защото бяха притиснати от времето. Освен щастието да бъда с тях на сцената, ние сме и много близки приятели. Всичко, което правим заедно, независимо дали е турне, пътуване, изживяването на сцената и след това празнуването в поредната кръчмичка, за мен се превръща в истински празник.

- След като завършихте албума, събрахте ли се, за да се поздравите за добре свършената работа?

- Естествено, ние непрекъсното си намираме поводи. Отидохме в нашия ресторант и поляхме подобаващо старта на турнето.

- Дъщеря ви Надежда-Мари също има музикални заложби - свири на пиано. Мислили ли сте да я включите в албума, посветен на Ела Фицджералд или в някой друг свой проект?

- Ние, т.е. аз и музикантите, с които сме на сцената, непрекъснато я ръчкаме за подобни начинания, но тя е в тази възраст, в която трябва да ѝ дойде отвътре. Най-важното е сама да го поиска. Затова съм ѝ дала тотална свобода. Сигурна съм, че

нейното поколение

има едно сетиво, което

е много по-развито,

отколкото при нас. То е свързано с интуицията и знам, че тя, с помощта на Господ и с малко късмет, ще поеме по пътя, който ще я прави най-щастлива, а само това е от значение.

- Значи ли това, че засега дъщеря ви не е решила категорично, че ще се занимава с музика?

- Сто процента ще се занимава с нещо, свързано с изкуство, но има време да изясни сама за себе си с какво точно.

- А Надежда-Мари слуша ли песните на Ела Фицджералд?

- Мисля, че ѝ е голям фен. Заедно с нейните братовчеди, които са деца на моите първи братовчеди, винаги когато има повод като този, започват да се интересуват за историята на различни музиканти. Това е много хубаво, защото допълнително обогатява културата им.

- Коя е първата песен на Ела Фицджералд, която вие сте чули като дете?

- Не мога да си спомня, защото тогава съм била бебе. Закърмена съм с тях още от люлката. Този стил музика, не само на Ела Фицджералд, но и на други като Франк Синатра и Луис Армстронг, се е слушал вкъщи. С техните песни съм се събуждала и пак с тях са ме приспивали.

Баща ми Вили

Казасян

колекционираше

страхотни плочи

Помня дори на коя песен прескачаше игличката на грамофона. Затова и нямам любимо изпълнение на Ела Фицджералд, за мен обаянието и цялата атмосфера, която създава джазът, е това, което си спомням.

Знам почти всички песни, които са били записани, но няма как да отлича една от тях.

Всичко около мен е било свързано с този стил музика, независимо дали е конкретно говорейки за Ела, за инструменталната джазова музика или за други невероятни вокалисти от онова време. Просто това е атмосферата, в която съм израсла.

- Има ли друг изпълнител, с чиито песни бихте записали подобен албум?

- Разбира се, при това са много. Ако започна да изброявам, ще изпусна някого и после много ще ме е яд. Има огромни музиканти, и то не защото са толкова гениални, а защото с целия си талант успяват да те докоснат и сякаш се превръщат в близки твои хора. Ако тръгна да ги изброявам, целият ми живот няма да стигне да правя албуми за тях. (Смее се.)

- Работата покрай турнето и албума никак не е малко. Отрази ли се по някакъв начин на връзката ви с Пламен Иванов?

- Аз почти непрекъснато имам някаква работа. Тя си върви ръка за ръка с връзката ми. Не би могло да бъде по друг начин.

Намерила съм такъв мъж до себе си, който да цени това, което правя. Той ме стимулира и се възхищава на работата ми.

Непрекъснато ми казва

как трябва да отдавам

повече време на музиката

- Музиката понякога завладява повече от необходимото публиката. Вярно ли е, че след ваш концерт са ви звъняли с искане да пеете на развод?

- Да, тогава в програмата си имахме една песен, която се казва “Сложи си ципа на устата”.

Когато се прибрах в хотела след концерт в Стара Загора, ми звънна телефонът и един изключително възпитан и много мил господин ми каза: “Г-жо Казасян, вие на какви участия приемате да свирите?”. Отговорих, че на всякакви, все пак това ми е работата, а той отвърна: “Добре, защото

аз се развеждам и искам

да направя много голям

купон по този повод

Искам да ви поканя да изпеете “Сложи си ципа на устата”!”.

В интерес на истината този човек не се обади повече и аз мога да съм само щастлива, защото вероятно се е събрал обратно с жена си. Беше много смешна история.

- Вие не само пеете, но и пишете текстове за песни. Какъв е обичайният ви начин на творене?

- Не съм се събуждала през нощта, за да пиша. Досега не съм пробвала да създам текст, без да имам музика. Например Христо ми дава тема, която е написал, и след това започват да ми изскачат думите.

CV

Tя е дъщеря на българския диригент и композитор от арменски произход Вили Казасян и Надежда Ранджева

Завършва Националното музикално училище “Любомир Пипков” със специалност “Ударни инструменти”, след което продължава образованието си в класическия отдел на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Специализирала е камерна музика в Италия

Съюзът на българските музикални и танцови дейци ѝ присъжда две от най-престижните награди за музика - “Кристална лира” за върхови постижения в категория за джаз музика и специалната награда “София” за постижение в музикалноизпълнителското и танцово изкуство

От 2018 г. е заместник-председател на Обществения съвет към БНТ

В края на април започна националното ѝ турне “С усмивка на Ела Фицджералд”. То ще продължи в Пловдив (12 май), Стара Загора (13-и), Добрич (16-и), Варна (18-и) и Русе (19-и)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Бързо с новите правила срещу крадците на ток

    Години наред у нас съществува парадокс - да крадеш ток, е по-изгодно, отколкото ако плащаш като съвестен абонат. “24 часа” акцентира върху него още през 2016 г., а преди десетина дни вестникът направи нова дискусия по темата. И на нея стана ясно, че вече бизнесът краде повече ток от циганите. Последният случай от София го доказва.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.