Петя Дикова: На първата си среща с Августин Господинов бях много притеснена, въртях една чаша чай и избягвах погледа му

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6858769 www.24chasa.bg

Двамата се запознават в гримьорната на Би Ти Ви, където поетът не пропуснал да направи комплимент на журналистката. Започват да излизат обаче година и половина след това

Тя е родена в София. Майка е актрисата Аня Пенчева, а баща и журналистът Сашо Диков. Насочва се към професията му, когато е едва на 14-годишна възраст. Завършва висшето си образование в Лондон. Учи журналистика, театър и превод. От 2013 г. е водеща на предаването COOL...T по Би Ти Ви. Наскоро започна информационна кампания за превенция на проблемите, свързани с репродуктивното здраве на жените.

- Г-це Дикова, от известно време се срещате с поета Илиян Любомиров, по-известен с псевдонима Августин Господинов. Кога и как се запознахте с него?

- Запознахме се официално в гримьорната на Би Ти Ви. Захари Карабашлиев изигра брилянтно ролята на Наталия Симеонова като “фей” на любовта. Той беше дошъл заедно с Илиян за интервю при Сашо и Деси, а аз се подготвях за интервю в Народния театър. Илиян ми направи комплимент, който няма да забравя, а Захари предложи да го поканя в студиото на COOL...T. Не си го представях - никога не съм имала гост, към когото да изпитвам такова привличане.

- Колко време мина от този момент в гримьорната до първата ви среща?

- Година и половина. По-късно стана ясно, че и двамата сме се харесвали, отпреди да се запознаем. Няма нищо случайно.

- Бяхте ли чели негови стихотворения, преди да се запознаете?

- Не че съм пристрастна, но

за мен той е

най-интересният

съвременен

български поет

Рокзвездата в съвременната ни поезия. Много добре си спомням какъв фурор предизвика с появата си. Момичетата и до днес са луди по него и аз ги разбирам - няма друг такъв умен, забавен, висок, интригуващ, мъдър красавец. Обожавам писането му - гордея се с него и ми харесва да ми казва, че всички стихотворения са за мен, просто някои са написани, преди да ме срещне. 

- А имате ли любимо негово стихотворение?

- Няма да забравя как четох материал за него, в който той разказваше за едно свое стихотворение, което много ме заинтригува.

с дядо засърбахме кафето

пита ме за лятото

разказах му за жените

трябва да има кусур жената

каза дядо и продължи

я косата ѝ да е къдрава

я гърдите ѝ да са момчешки

я да се влюби в тебе

изля кафето си в мивката

сипа ракия и пихме

за жените с кусури

и за мъжете с жени

Много ми хареса “трябва да има кусур жената”. Оттогава знаех, че някой ден ще се срещнем. И беше само въпрос на време.

- Как мина първата ви среща, бяхте ли притеснена?

- Не знам дали си личи, но аз съм изключително притеснителна. Мълчах, въртях една чаша чай и избягвах погледа му, разкошния му поглед. С трепет си спомням как прелестната Юлияна Дончева ми се обади, докато седях неловко. С нея трябваше да доуточним подробности около предстоящо интервю. Разговорът ни и успокоителният ѝ глас ми помогнаха да се “осъзная” и да се опитам да се държа малко по-адекватно, като се върна на масата при него.

- С кое качество Илиян Любомиров успя да ви спечели?

- При Илиян няма увъртане, няма недомлъвки, няма игрички. Когато иска нещо, той го прави. Има мъжка дума, а това като че ли вече е рядкост. Когато поеме ангажимент или каже, че ще дойде в толкова часа, той го прави. Това е много секси. Няма да продължавам с описание на характера му, но вярвам, че

момчето трябва да бъде

мъжко момче. Такъв е

брат ми. Такъв е и Илиян

Това ми дава възможност да съм по-слабият пол и това ми харесва.

- А готова ли сте вече да бъдете майка?

- Това е един голям въпрос, който напоследък стана част от живота ми, но не в толкова личен план. Преди време по покана на мениджъра на Мариус Куркински - Кирил Кирилов, отидохме да заснемем моноспектакъл на Мариус, изпълнен специално за пациентите в една болница и техните близки. Докато готвех репортажите за сутрешния блок и COOL...T се заинтригувах от тестовете за яйчников резерв, за които тогава чух за първи път. От болницата ми дадоха повече подробности и веднага реших да си го купя и да се тествам. Още същия ден ми се обадиха с информация за стойностите на 3 от 4-те изследвани хормона. Много успокояващо ми подейства да разбера, че нивата са в норма, но се ужасих, че аз, която иначе съм много отворена, четяща, питаща, не знаех за съществуването на този тест и изобщо за нуждата от такава диагностика. А това е точно за момичетата като мен - онези дами, мои редовни гости, избрали целенасочено да отложат майчинството в името на образованието, самоусъвършенстването и кариерата. Но мнозина от нас не си даваме сметка, че в тялото тихо и незабелязано се развиват процеси, които, ако не бъдат диагностицирани навреме, могат да застанат на пътя на всяка една от нас да стане майка.

- Това ли ви накара да започнете информационна кампания за превенция на проблемите, свързани с репродуктивното здраве на жените?

- Започнах кампанията, защото не можех да си представя да знам за теста и да запазя тази информация само за себе си. Ами ако моя приятелка е можела да се прегледа, но не е знаела за теста, преди да е прекалено късно? Нашата професия е такава - тя може да информира, да забавлява, да алармира, да образова, така че съм благодарна, че показваме още един начин, по който екранът на Би Ти Ви да е в ролята на приятел на зрителя.

Но бих искала да направя едно уточнение - кампанията не цели да пропагандира майчинството на всяка цена или по-ранното раждане. Познавам изключителни жени, избрали да не бъдат майки, това е техен избор, който дълбоко уважавам. Единственото, за което мечтая, е момичетата да знаят, че днес могат да си направят тест, който да им позволи да избират утре. В момента редуцираният яйчников резерв е най-сериозният проблем, с който се сблъскват репродуктивните специалисти.

- Познавате ли жени, които страдат от такива проблеми и от какво най-често са причинени те?

- След като си направих теста, се запознах с доста момичета, които се борят с такива проблеми. В сутрешния блок с Антон Хекимян разказахме трогателната история на Златка Христозова, която сменя 4-ма лекари, преди да ѝ назначат това изследване, и то се оказва ключово за нея. Предстои да разкажем историите на Галя Георгиева и Анелия Иванова - смели млади дами, които прекарват години в борба за детенце. Благодарна съм на тях и очаквам и вашите истории, които да разкажем. И когато след години някоя жена дойде и каже:

“Това дете е тук

благодарение на

кампанията”,

ще знам, че всичко си е струвало.

- Наскоро се върнахте от Лондон, където отразихте раждането на третото кралско бебе. Може ли да разкажете малко повече за престоя си там?

- За пореден път кралското семейство ни показа как дори от най-естественото житейско събитие в света, каквото е раждането на едно бебе, може да се направи спектакъл за всички световни медии. Не можем да не признаем на младите херцози умението да поддържат медийния интерес и да служат за пример. Затова с нетърпение очакваме и сватбата на по-малкия брат, а вероятно и бъдещ херцог - Хари, който трайно се разделя с имиджа си на непослушния принц и е на път да се превърне в отговорен глава на семейство. Целият свят очаква сватбата на годината и естествено, ние сме там. Би Ти Ви ще излъчи церемонията на живо в 3-часово предаване с водещи Сашо и Деси от “Преди обед”.

Аз ще имам честта и отговорността заедно с оператора Саша Осиченко да предаваме на живо всеки важен момент от големия ден от Лондон и Уиндзор. 

- Ако имате възможност, какво бихте попитали принц Хари и бъдещата му съпруга Меган Маркъл?

- Кралското семейство има много особена роля в обществото, и то не само на острова.

Протоколът, който следват, и отговорността, която носят всички членове на семейството, ги правят да изглеждат почти нереални личности в очите на хората. В същото време, мисля, че напоследък успяват да задоволят любопитството, като съхранят и аристократичността си. Намирам особен чар в това.

- Бихте ли разказали някой забавен момент, който е останал незаснет от камерите на COOL...T?

- Не знам дали е забавно, но за мен беше особено трогателно.

Преди няколко седмици

Деси Добрева ми подари

гривната си,

което дълбоко ме трогна.

Тъкмо приключихме интервюто и тя реши да ми даде цветната си гривна от глинени топчета, подарък от дъщеря ѝ.

- Има ли някакъв ритуал, който правите преди предаване?

- Аз съм суеверна и имам, да. Ритуалите затова са ритуали, за да останат в мистиката, и малцина си ги издават. Ползвам един и същ син клипборд с автографа на Хулио Иглесиас, а на бюрото ми, където прекарвам много часове в подготовка на предаването, винаги са чашата ми от любимата наша стажантка Диляна, плюшената маймунка за късмет от Ивана и малката играчка Мини Маус от Таракчи.

- Какви са бъдещите ви професионални планове за развитие на предаването?

- COOL...T се развива - предаването стана на 5 години. Шоубизнесът се променя, променяме се и ние. С нетърпение очаквам сбъдването на една моя професионална мечта -

старта на единствената

по рода си музикална

класация за

независими артисти

В този ТОП 5 зрителите ще могат да класират любимите си български изпълнители, а публиката ще вижда най-новите продукции в съвременната ни музика. Така подкрепяме независимите български творци, като им даваме многохилядна трибуна.

- Как се роди тази мечта?

- И двамата с продуцента на COOL...T Емо Дилчев сме страстни почитатели на българската музика - вярваме в нея и милеем за нея. Много е важно да правим това, което зависи от нас, за да помагаме на всички самопродуциращи се музиканти. Можем само да се надяваме да се окажем прави и класацията да се окаже успешен експеримент.

- Кои са любимите ви български изпълнители и песни?

- Рискувам да си навлека проблеми или най-малкото сцени на ревност с любими събеседници, с които през годините сме изградили и приятелски отношения. Но

личните предпочитания и

високият професионализъм

са две различни неща

- първото е моя слабост, а второто - въпрос на журналистическа преценка и отговорност към зрителя. Моята роля е да бъда безпристрастна и да проявявам вроденото си любопитство към всичко, което вълнува хората, за да им покажа повече от него.

- Смятате ли, че в днешно време хората слушат и предпочитат по-комерсиалната музика? Защо?

- Мисля, че българската публика е изключително пъстра и многолика. Но дори да намерим място за някакво обобщение, държа да уточня, че за мен “комерс” не е мръсна дума, а напротив. Търговският подход развива индустрията и ѝ дава възможност да бъде много по-разнообразна и достъпна за всички. Преди години, когато мама първа се възмути публично за това как може бюджетът за култура да започва с нула. Тя заяви: “Илиза, че социално слабите нямат място в театъра. Явно се цели да влязат социално силните”. Оттогава минаха може би 10 години. Опасявам се, че ситуацията е непроменена.   

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,