Петя Дикова: На първата си среща с Августин Господинов бях много притеснена, въртях една чаша чай и избягвах погледа му

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6858769 www.24chasa.bg

Двамата се запознават в гримьорната на Би Ти Ви, където поетът не пропуснал да направи комплимент на журналистката. Започват да излизат обаче година и половина след това

Тя е родена в София. Майка е актрисата Аня Пенчева, а баща и журналистът Сашо Диков. Насочва се към професията му, когато е едва на 14-годишна възраст. Завършва висшето си образование в Лондон. Учи журналистика, театър и превод. От 2013 г. е водеща на предаването COOL...T по Би Ти Ви. Наскоро започна информационна кампания за превенция на проблемите, свързани с репродуктивното здраве на жените.

- Г-це Дикова, от известно време се срещате с поета Илиян Любомиров, по-известен с псевдонима Августин Господинов. Кога и как се запознахте с него?

- Запознахме се официално в гримьорната на Би Ти Ви. Захари Карабашлиев изигра брилянтно ролята на Наталия Симеонова като “фей” на любовта. Той беше дошъл заедно с Илиян за интервю при Сашо и Деси, а аз се подготвях за интервю в Народния театър. Илиян ми направи комплимент, който няма да забравя, а Захари предложи да го поканя в студиото на COOL...T. Не си го представях - никога не съм имала гост, към когото да изпитвам такова привличане.

- Колко време мина от този момент в гримьорната до първата ви среща?

- Година и половина. По-късно стана ясно, че и двамата сме се харесвали, отпреди да се запознаем. Няма нищо случайно.

- Бяхте ли чели негови стихотворения, преди да се запознаете?

- Не че съм пристрастна, но

за мен той е

най-интересният

съвременен

български поет

Рокзвездата в съвременната ни поезия. Много добре си спомням какъв фурор предизвика с появата си. Момичетата и до днес са луди по него и аз ги разбирам - няма друг такъв умен, забавен, висок, интригуващ, мъдър красавец. Обожавам писането му - гордея се с него и ми харесва да ми казва, че всички стихотворения са за мен, просто някои са написани, преди да ме срещне. 

- А имате ли любимо негово стихотворение?

- Няма да забравя как четох материал за него, в който той разказваше за едно свое стихотворение, което много ме заинтригува.

с дядо засърбахме кафето

пита ме за лятото

разказах му за жените

трябва да има кусур жената

каза дядо и продължи

я косата ѝ да е къдрава

я гърдите ѝ да са момчешки

я да се влюби в тебе

изля кафето си в мивката

сипа ракия и пихме

за жените с кусури

и за мъжете с жени

Много ми хареса “трябва да има кусур жената”. Оттогава знаех, че някой ден ще се срещнем. И беше само въпрос на време.

- Как мина първата ви среща, бяхте ли притеснена?

- Не знам дали си личи, но аз съм изключително притеснителна. Мълчах, въртях една чаша чай и избягвах погледа му, разкошния му поглед. С трепет си спомням как прелестната Юлияна Дончева ми се обади, докато седях неловко. С нея трябваше да доуточним подробности около предстоящо интервю. Разговорът ни и успокоителният ѝ глас ми помогнаха да се “осъзная” и да се опитам да се държа малко по-адекватно, като се върна на масата при него.

- С кое качество Илиян Любомиров успя да ви спечели?

- При Илиян няма увъртане, няма недомлъвки, няма игрички. Когато иска нещо, той го прави. Има мъжка дума, а това като че ли вече е рядкост. Когато поеме ангажимент или каже, че ще дойде в толкова часа, той го прави. Това е много секси. Няма да продължавам с описание на характера му, но вярвам, че

момчето трябва да бъде

мъжко момче. Такъв е

брат ми. Такъв е и Илиян

Това ми дава възможност да съм по-слабият пол и това ми харесва.

- А готова ли сте вече да бъдете майка?

- Това е един голям въпрос, който напоследък стана част от живота ми, но не в толкова личен план. Преди време по покана на мениджъра на Мариус Куркински - Кирил Кирилов, отидохме да заснемем моноспектакъл на Мариус, изпълнен специално за пациентите в една болница и техните близки. Докато готвех репортажите за сутрешния блок и COOL...T се заинтригувах от тестовете за яйчников резерв, за които тогава чух за първи път. От болницата ми дадоха повече подробности и веднага реших да си го купя и да се тествам. Още същия ден ми се обадиха с информация за стойностите на 3 от 4-те изследвани хормона. Много успокояващо ми подейства да разбера, че нивата са в норма, но се ужасих, че аз, която иначе съм много отворена, четяща, питаща, не знаех за съществуването на този тест и изобщо за нуждата от такава диагностика. А това е точно за момичетата като мен - онези дами, мои редовни гости, избрали целенасочено да отложат майчинството в името на образованието, самоусъвършенстването и кариерата. Но мнозина от нас не си даваме сметка, че в тялото тихо и незабелязано се развиват процеси, които, ако не бъдат диагностицирани навреме, могат да застанат на пътя на всяка една от нас да стане майка.

- Това ли ви накара да започнете информационна кампания за превенция на проблемите, свързани с репродуктивното здраве на жените?

- Започнах кампанията, защото не можех да си представя да знам за теста и да запазя тази информация само за себе си. Ами ако моя приятелка е можела да се прегледа, но не е знаела за теста, преди да е прекалено късно? Нашата професия е такава - тя може да информира, да забавлява, да алармира, да образова, така че съм благодарна, че показваме още един начин, по който екранът на Би Ти Ви да е в ролята на приятел на зрителя.

Но бих искала да направя едно уточнение - кампанията не цели да пропагандира майчинството на всяка цена или по-ранното раждане. Познавам изключителни жени, избрали да не бъдат майки, това е техен избор, който дълбоко уважавам. Единственото, за което мечтая, е момичетата да знаят, че днес могат да си направят тест, който да им позволи да избират утре. В момента редуцираният яйчников резерв е най-сериозният проблем, с който се сблъскват репродуктивните специалисти.

- Познавате ли жени, които страдат от такива проблеми и от какво най-често са причинени те?

- След като си направих теста, се запознах с доста момичета, които се борят с такива проблеми. В сутрешния блок с Антон Хекимян разказахме трогателната история на Златка Христозова, която сменя 4-ма лекари, преди да ѝ назначат това изследване, и то се оказва ключово за нея. Предстои да разкажем историите на Галя Георгиева и Анелия Иванова - смели млади дами, които прекарват години в борба за детенце. Благодарна съм на тях и очаквам и вашите истории, които да разкажем. И когато след години някоя жена дойде и каже:

“Това дете е тук

благодарение на

кампанията”,

ще знам, че всичко си е струвало.

- Наскоро се върнахте от Лондон, където отразихте раждането на третото кралско бебе. Може ли да разкажете малко повече за престоя си там?

- За пореден път кралското семейство ни показа как дори от най-естественото житейско събитие в света, каквото е раждането на едно бебе, може да се направи спектакъл за всички световни медии. Не можем да не признаем на младите херцози умението да поддържат медийния интерес и да служат за пример. Затова с нетърпение очакваме и сватбата на по-малкия брат, а вероятно и бъдещ херцог - Хари, който трайно се разделя с имиджа си на непослушния принц и е на път да се превърне в отговорен глава на семейство. Целият свят очаква сватбата на годината и естествено, ние сме там. Би Ти Ви ще излъчи церемонията на живо в 3-часово предаване с водещи Сашо и Деси от “Преди обед”.

Аз ще имам честта и отговорността заедно с оператора Саша Осиченко да предаваме на живо всеки важен момент от големия ден от Лондон и Уиндзор. 

- Ако имате възможност, какво бихте попитали принц Хари и бъдещата му съпруга Меган Маркъл?

- Кралското семейство има много особена роля в обществото, и то не само на острова.

Протоколът, който следват, и отговорността, която носят всички членове на семейството, ги правят да изглеждат почти нереални личности в очите на хората. В същото време, мисля, че напоследък успяват да задоволят любопитството, като съхранят и аристократичността си. Намирам особен чар в това.

- Бихте ли разказали някой забавен момент, който е останал незаснет от камерите на COOL...T?

- Не знам дали е забавно, но за мен беше особено трогателно.

Преди няколко седмици

Деси Добрева ми подари

гривната си,

което дълбоко ме трогна.

Тъкмо приключихме интервюто и тя реши да ми даде цветната си гривна от глинени топчета, подарък от дъщеря ѝ.

- Има ли някакъв ритуал, който правите преди предаване?

- Аз съм суеверна и имам, да. Ритуалите затова са ритуали, за да останат в мистиката, и малцина си ги издават. Ползвам един и същ син клипборд с автографа на Хулио Иглесиас, а на бюрото ми, където прекарвам много часове в подготовка на предаването, винаги са чашата ми от любимата наша стажантка Диляна, плюшената маймунка за късмет от Ивана и малката играчка Мини Маус от Таракчи.

- Какви са бъдещите ви професионални планове за развитие на предаването?

- COOL...T се развива - предаването стана на 5 години. Шоубизнесът се променя, променяме се и ние. С нетърпение очаквам сбъдването на една моя професионална мечта -

старта на единствената

по рода си музикална

класация за

независими артисти

В този ТОП 5 зрителите ще могат да класират любимите си български изпълнители, а публиката ще вижда най-новите продукции в съвременната ни музика. Така подкрепяме независимите български творци, като им даваме многохилядна трибуна.

- Как се роди тази мечта?

- И двамата с продуцента на COOL...T Емо Дилчев сме страстни почитатели на българската музика - вярваме в нея и милеем за нея. Много е важно да правим това, което зависи от нас, за да помагаме на всички самопродуциращи се музиканти. Можем само да се надяваме да се окажем прави и класацията да се окаже успешен експеримент.

- Кои са любимите ви български изпълнители и песни?

- Рискувам да си навлека проблеми или най-малкото сцени на ревност с любими събеседници, с които през годините сме изградили и приятелски отношения. Но

личните предпочитания и

високият професионализъм

са две различни неща

- първото е моя слабост, а второто - въпрос на журналистическа преценка и отговорност към зрителя. Моята роля е да бъда безпристрастна и да проявявам вроденото си любопитство към всичко, което вълнува хората, за да им покажа повече от него.

- Смятате ли, че в днешно време хората слушат и предпочитат по-комерсиалната музика? Защо?

- Мисля, че българската публика е изключително пъстра и многолика. Но дори да намерим място за някакво обобщение, държа да уточня, че за мен “комерс” не е мръсна дума, а напротив. Търговският подход развива индустрията и ѝ дава възможност да бъде много по-разнообразна и достъпна за всички. Преди години, когато мама първа се възмути публично за това как може бюджетът за култура да започва с нула. Тя заяви: “Илиза, че социално слабите нямат място в театъра. Явно се цели да влязат социално силните”. Оттогава минаха може би 10 години. Опасявам се, че ситуацията е непроменена.   

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Бързо с новите правила срещу крадците на ток

    Години наред у нас съществува парадокс - да крадеш ток, е по-изгодно, отколкото ако плащаш като съвестен абонат. “24 часа” акцентира върху него още през 2016 г., а преди десетина дни вестникът направи нова дискусия по темата. И на нея стана ясно, че вече бизнесът краде повече ток от циганите. Последният случай от София го доказва.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.