Ангела Меркел: Западните Балкани ще са в ЕС през 2025 г., ако са правови държави (Обзор, видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6868579 www.24chasa.bg

ЕС остава в споразумението с Иран,

въпреки че САЩ излизат от него

Много се радвам, че днес сме тук, в София. Българското председателство организира една много важна среща на високо равнище между ЕС и Западните Балкани. Затова искам да благодаря специално на министър-председателя Бойко Борисов, който подготви всичко.

Срещнах се с много лидери на държавите от Западните Балкани. Това беше една фаза на задълбочаване на отношенията ни с тези страни. През юни ще имаме още една такава среща в рамките на т.нар. Берлински процес. Днес ставаше въпрос най-вече за взаимното свързване, за съвместната работа и европейската подкрепа за осъществяването на важни инфраструктурни проекти. Постигнахме значим напредък и знаем от личен опит, че когато се осъществяват такива срещи, това е предпоставка за преодоляване на напрежението между страните.

Гърция и Македония постигнаха напредък и двете страни се съгласиха, че той е значим. Надяваме се, че ще успеят да постигнат съгласие в спора за името, което зависи най-вече от Македония.

Говорихме много и за различните проблеми в отделните държави. Проведохме двустранен разговор с премиера на Черна гора, на Македония.

Не взехме конкретно решение относно приемането им. За това ще допринесе съветът през юни, но е ясно, че всички страни имат ясна перспектива за ЕС. Днес това се затвърди още веднъж.

Вчера вечерта се занимавахме с три теми. Първо, способността ни за иновации. ЕС се съгласи, че изоставаме в сферата на дигитализацията спрямо другите водещи държави в света и искаме да засилим кооперацията си в изследователската дейност, да въведем нови методи. Германия и Франция направиха предложение, което срещна голямо одобрение.

Говорихме и за Иран. Всички държави на ЕС ще продължат да се придържат към споразумението, въпреки че САЩ решиха да излязат от него. Ще продължим разговорите както със САЩ, така и с други държави, за да задържим Иран в споразумението. Освен това ще разговаряме с Иран и по други въпроси, по които сме на същото мнение като САЩ, сред които балистичната програма на Иран и това, че тя се развива.

Обсъдихме и въпроса за търговията. Знаете, че ние сме изключени от митата за стомана и алуминий до края на този месец. Обединихме се, че първо искаме това да стане безсрочно. Освен това сме готови да разговаряме по четири теми. Те се отнасят за реципрочния достъп до пазара за индустриалните стоки, както и за разпределянето на обществените поръчки. Второ, по-тясно сътрудничество за електроенергията и природния газ. Трето, сътрудничество в регулацията. Четвърто - обща позиция на ЕС и САЩ за бъдещето на световната търговска организация. За тази позиция постигнахме единство и тя ще бъде препратена до икономическите министри в ЕК, които ще имат съвещание на 22 май, на което трябва да стане ясна политическата рамка за разговорите, които комисар Малмстрьом ще проведе с Америка.

Като цяло проведохме разговори в много широк спектър от теми благодарение на българското председателство и превъзходната им организация на цялата среща.

- Председателят на комисията определи като цел 2025 г. за приемане на Западните Балкани. Смятате ли, че тя е реалистична?

- Не се придържам към тази дата, защото членството трябва да се основава на напредък. Не става въпрос за времеви хоризонт, а какво е постигнато - доколко е преборена корупцията, доколко са постигнати принципите на правовата държава, доколко са преодолени споровете за границите. Например между Хърватия и Словения, които и днес говориха по този въпрос, не искаме това да се повтаря. Една много хубава новина е, че Косово подписа с Черна гора споразумение за границите. Присъединяването трябва да се води от правила, да се изпълнят условията, а не да се дава една времева рамка.

- Утре пътувате към Сочи, за да се срещнете с руския президент. Вярно ли е, че Тръмп и неговата агресивна търговска политика измества фокуса от Путин. Немската икономика попада под натиск също и от Русия чрез новия списък със санкции - с олигарси, който САЩ обяви. Как ще се справите с този проблем?

- Тези неща са независими едно от друго. Отивам просто за да говоря с руския президент, както съм го правила и в миналото, няма нищо общо с проблемите ни със САЩ. Разбира се, ще говорим за споразумението с Иран, както и за Украйна. Но санкциите нямат нищо общо с Минското споразумение.

- Смятате ли, че европейските фирми ще могат да продължат да работят с Иран, защото френският президент спомена за компенсации. ЕК обвини Германия за замърсяване на въздуха, защо правителството не изпълнява достатъчно бързо европейските предписания в последно време?

- Правителството развива примерна програма за компенсация на потърпевшата община. Тръгнали сме по много добър път, ЕК е запозната, мисля, че в различни общини постигаме много бърз напредък, през последната година по-малко градове имат нарушения и ще продължаваме в същия път

За Иран можем да направим така, че малките и средните предприятия да получат улеснения, но като цяло цялата търговия няма да е засегната от мерките на САЩ.

(Използвани са въпроси на чужди медии.)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Нищо добро не чака човечеството с такова неравенство

    26 най-богати в света имат толкова пари, колкото 4,3 млрд. бедни. Няма какво да се чудим после на “жилет жон” и другите анархистични движения. Глобализацията направи най-богатите още по-богати и това е истински проблем. Като се погледне структурата на богатството - най-много пари имат хората в търговията на дребно и компютърните технологии и
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.